Zakaj presna čokolada?
Ne, uživanje presne čokolade ni še ena modna muha. Zanjo se odločajo predvsem tisti, ki se čokoladi in čokoladnim sladicam ne želijo odpovedati, hkrati pa želijo v telo vnašati le preverjene in zdravju koristne snovi. Vedno več je takih, ki se odločajo za temno čokolado, ki je zagotovo bolj zdrava izbira kot denimo mlečna čokolada, a žal tudi temna čokolada ni nujno polna hranil in ostalih koristnih snovi. Med procesom izdelave namreč izgubi večino hranil in antioksidantov, vsebuje pa tudi veliko količino sladkorja in maščob.
Razlika med običajno in presno čokolado se skriva v drugačnem postopku izdelave. Proces izdelave običajne čokolade poteka pri zelo visokih temperaturah, kar znižuje raven antioksidantov oziroma vseh ostalih koristnih snovi, kakavu pa pogosto dodajo še sladkor in škodljive maščobe, ki na zdravje vplivajo vse prej kot blagodejno.
Morda vas bo razveselilo dejstvo, da obstaja tudi vrsta čokolade, ki dokazano blagodejno vpliva.
Proces izdelave presne čokolade poteka pri nižjih temperaturah, pri čemer se tako kot pri drugih presnih jedeh ohranijo vsa koristna hranila, encimi in minerali, ki jih visoke temperature v večji meri uničijo. Med drugim poleg antioksidantov presna čokolada vsebuje še magnezij, kalcij, žveplo, cink, železo, baker, kalij in mangan, vitamine B1, B2, B3, B5, B9 in vitamin E, mononenasičene maščobe, proteine ter vlaknine. In ravno dejstvo, da ne vsebuje nobenih predelanih sestavin, hkrati pa obdrži vsa pomembna hranila, je poleg izjemnega okusa eden izmed glavnih razlogov, zakaj je njenih ljubiteljev vedno več.
Številni pozitivni učinki
Vas še vedno nismo prepričali v izjemne zdravilne lastnosti presne čokolade? Potem naj vam navedemo še nekaj dodatnih razlogov, zakaj bi morala postati stalnica na vašem seznamu priljubljenih sladic.
Izboljšuje prekrvavitev in znižuje krvni pritisk
Med drugim je bogata s flavanolom, ki preprečuje nabiranje oblog na stenah arterij, in teobrominom, ki širi tiste žile, ki srce oskrbujejo s hrano in kisikom, ter spodbuja izločanje vode iz telesa. Flavonoidi, ki jih kljub njihovi antioksidativni moči zaradi nekoliko grenkega okusa iz običajne čokolade pogosto odstranijo, pa so znani kot dobra preventiva proti rakavim obolenjem in srčno-žilnim boleznim.
Izboljšuje prebavo
Zadostna količina vlaknin v presni čokoladi podpira prebavo in spodbuja proizvajanje prebavnih encimov v telesu.
Nevtralizira proste radikale
Visoka raven antioksidantov telo ščiti pred prostimi radikali, katerih raven povečujejo stres, utrujenost, prekomerna teža, kajenje in izpostavljenost UV-žarkom, pa tudi onesnaženje v okolici.
Izboljšuje fizično in psihično počutje
Poleg mnogih aminokislin se v kakavu nahajajo tudi mnoge druge zdravju koristne snovi, ki pozitivno vplivajo na fizično in psihično zdravje. Teobromin na primer spodbuja centralni živčni sistem, sprošča gladke mišice in kot že omenjeno širi srčne žile ter spodbuja pretok energije po telesu. Kakav povečuje tudi prekrvavitev in količino serotonina v telesu ter spodbuja živčne prenašalce v možganih, ki izboljšujejo razpoloženje.
Pozitivnim vidikom uživanja presne čokolade pa s tem še ni videti konca. Izjemno uporabna je denimo v pripravi različnih napitkov, pa tudi pri peki različnih vrst sladic, še posebej presnih. Ker je njen okus nekoliko bolj grenak, jo tisti najbolj sladkosnedi radi kombinirajo s sadjem ali oreščki oziroma dodatki, ki vsebujejo naravni sladkor. Tisti malo manj vešči peke pa jo radi uživajo kar samostojno, saj je izbira čokolad s takšnimi ali drugačnimi dodatki res velika.