Sol je v kulinariki velikega pomena, a včasih ni čisto jasno, zakaj jo dodamo tudi jedem, ki so sladke, kot so na primer piškoti in peciva. Sol izboljša okus sladkim in pikantnim jedem in vsekakor je nepogrešljiva sestavina vsake kuhinje! Ima veliko različnih namenov, a osredotočili se bomo le na nekaj izmed njih.
Sol okrepi okus
Prvi namen dodajanja soli v jedi je povdarjenje njihovega okusa. Sol namreč uravnovesi jed in okrepi njen okus. Po navadi jedi, ki so pakirane, vsebujejo veliko količino soli, zaradi pomanjkanja naravnega okusa jedi in obenem za podaljšanje njenega roka uporabe.
Okrepitev glutenskih vlaken
Sol že po naravi pomaga okrepiti glutenska vlakna, da ta postanejo močnejša, kar pomaga kreirati lepšo obliko vaše slaščice.
Sol izboljša okus sladkim in pikantnim jedem in vsekakor je nepogrešljiva sestavina vsake kuhinje!
Barva
Ena izmed namenov uporabe soli pa je tudi za obarvanje jedi. Sol namreč pripomore k lepši porjavitvi vaše slaščice. To je še posebno priročno pri peki rogljičkov, mafinov, saj jim sol da lepo zlato barvo.
Kemijski vidik
Sol seveda s primešavanjem v maso vpliva tudi na samo strukturo jedi in reakcije, ki potekajo znotraj mase, saj jih le ta upočasni.
Zdaj veste, da je sol še kako pomembna tudi pri peki slaščic, zato nanjo nikar ne pozabite.