BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Vroča čokolada za prijetnejše večere

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
vroca cokolada za prijetnejse vecere

Preberite si nekaj zanimivih dejstev o vroči čokoladi, ki jih zagotovo še niste poznali, in se poučite, kako doseči želeno gostoto vroče čokolade.

Hladni zimski večeri so kot nalašč za ogled zanimivega filma ali pa za sproščujoče kramljanje s prijatelji. Idealna spremljevalka za takšne idilične trenutke, preživete v toplem zavetju doma, medtem ko lahko skozi okno opazujete ples snežink, pa je zagotovo vroča čokolada. Za prijetnejše večere je zato vsekakor pametno imeti na zalogi kakovostno mešanico za pripravo vroče čokolade. Življenje bo tako postalo še malce slajše …

Ali ste vedeli?

  • Prvi čokoladni napitek, pripravljen iz kakavovih zrn, naj bi pred približno 2000 leti izumili Maji. Pili so ga hladnega, čokoladni okus pa so pogosto popestrili z vinom ali s čilijem.
  • Azteški vladar Montezuma naj bi napitek, ki je spominjal na današnjo različico vroče čokolade, pil kar iz posebnega zlatega keliha. Nekateri viri navajajo celo, da je dnevno popil kar 50 kelihov tega okusnega napitka, zaradi česar bi si vsekakor zaslužil naziv prvega znanega »čokoholika«.
  • V preteklosti se je vroča čokolada pogosto uporabljala tudi v zdravilne namene, in sicer za lajšanje različnih želodčnih težav. 
  • Leta 2010 je podjetje Nestlé poskrbelo za poseben rekord, in sicer so pripravili največjo »skodelico« vroče čokolade na svetu. Skupna količina rekordne vroče čokolade je znašala približno 2400 litrov.
  • Skodelica vroče čokolade vas bo oskrbela s koristnimi antioksidanti – vsebuje jih denimo kar dvakrat toliko kot rdeče vino.
  • V znanem filmu iz leta 2000 Čokolada (Chocolate) je bil najljubši čokoladni izdelek lika, ki ga je upodobil igralec Johnny Depp, prav vroča čokolada.
  • Mešanico za pripravo vroče čokolade lahko uporabite tudi v receptih, ki vključujejo (jedilno) čokolado oziroma kakav. Izjemno okusna je tako lahko čokoladna glazura, pripravljena iz mešanice za vročo čokolado.Ste med pripravo vroče čokolade malce pozabili na mešanje, zdaj pa vas jezijo grudice, ki so se pojavile? Pomagate si lahko kar s paličnim mešalnikom – že v nekaj sekundah bo vroča čokolada spet gladka in sijočega videza.

Vroča čokolada z različnimi dodatki

V dolgih stoletjih, ki so minila od njenega izuma, je prišlo do precejšnjih izboljšav osnovnega recepta, obenem pa so se pojavile tudi številne različice vroče čokolade. Danes je tako ponudba mešanic za pripravo vroče čokolade izjemno pestra in zajema tudi na prvi pogled nekoliko nenavadne dodatke, ki pa so se precej hitro uveljavili in postali izjemno priljubljeni. Tako si lahko vsi tisti, ki ste prepričani, da se nasprotja privlačijo tudi v kulinariki, privoščite vročo čokolado z dodatkom mentola ali pa počastite spomin na »izumitelje« s skodelico vroče čokolade s čilijem.

Za prijetnejše večere je zato vsekakor pametno imeti na zalogi kakovostno mešanico za pripravo vroče čokolade.


Izbirate lahko tudi med dodatki različnega sadja ali oreščkov, tisti, ki prisegate na belo čokolado, pa si lahko za prijetnejše večere privoščite vročo čokolado, pripravljeno iz posebne mešanice, narejene iz bele čokolade. Možnosti so tako praktično neomejene, seveda pa lahko že pripravljeno vročo čokolado dopolnite tudi z dodatkom po svoji izbiri. V zimskem, predvsem pa v predprazničnem času se še posebej prileže vroča čokolada s cimetom, ki s svojim vonjem poskrbi tudi za prav posebno vzdušje. Klasični dodatek vroči čokoladi za prijetnejše večere, s katerim boste težko zgrešili, pa je seveda stepena sladka smetana.

»Pokončna žlica« ali kako do resnično goste vroče čokolade

Večina ljubitelj vroče čokolade se bo strinjala, da je prava vroča čokolada takšna, v kateri »žlica stoji pokonci«. Če se s tem strinjate tudi sami, je prvo pravilo vsekakor uporaba kakovostne mešanice za vroče čokolade, saj bo rezultat sicer bolj podoben kakavu kot pa pravi vroči čokoladi. Osnovni recept za pripravo, ki ga boste našli na embalaži, pa lahko malce priredite, če si želite, da bo končni izdelek nekoliko gostejši, in sicer tako, da uporabite manj mleka (živalskega ali rastlinskega), kot je predvideno. Z nekaj eksperimentiranja boste hitro odkrili za vas najustreznejše razmerje, ki poskrbi za želeno gostoto vroče čokolade. V primeru da naredite napako pri odmerjanju, pa si lahko pomagate tudi z malce koruznega škroba, ki vam bo prišel prav tudi za zgostitev številnih drugih jedi, zato ga je vsekakor dobro imeti v kuhinjski omarici. Popolna vroča čokolada vam tako nikakor ne uide!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,84 €
Skupaj:
34,56 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno