Začnimo z mangom, poletnim sadežem številka ena!
Mango
Mango je tropski sadež, ki je zelo cenjen zaradi sladkega in sočnega mesa. Izvira iz južne Azije, zdaj pa ga gojijo v različnih tropskih in subtropskih regijah po vsem svetu. Mango drevesa uspevajo v toplem podnebju s temperaturami od 25 do 35 stopinj celzija. Glavne države proizvajalke manga so Indija, Kitajska, Tajska, Indonezija, Mehika, Brazilija in Filipini.
Uporaba v sladicah
Mango je zaradi svojega naravno sladkega in pikantnega okusa ter živahne barve priljubljena sestavina sladic. Uporabljamo ga lahko na različne načine, med drugim:
Sveže rezine manga: Eden najpreprostejših in najprijetnejših načinov uživanja manga je, da ga jemo svežega, narezanega na rezine in samega.
Mangovi smoothiji in koktajli: Mango lahko zmešamo z mlekom ali jogurtom, ledom in sladili ter tako pripravimo okusne in osvežilne smoothije ali koktajle.Mangov sorbet: V kombinaciji s sladkorjem in limoninim ali limetinim sokom dobimo čudovito ledeno poslastico.
Mangov puding: Mangov puding je kremasta in gladka sladica, ki jo pripravimo tako, da mangov pire zmešamo z mlekom, sladkorjem in želatino.
Mangova pena ali Mango mousse: Lahka in zračna mangova pena nastane z mešanjem mangovega pireja s stepeno smetano in želatino.
Mango Sundae: koščke manga ali pireja lahko obložimo s sladoledom ali jogurtom, dodamo stepeno smetano, oreščke ali omake in ustvarimo čudovito sladico.
Mango torta: Mango lahko uporabimo kot nadev za torto ali pito, bodisi v narezani obliki bodisi v obliki pireja, kateremu dodamo mangov preliv.
Priljubljene poletne sladice z mangom
Sladice z mangom so še posebej priljubljene v poletni sezoni, ko je manga v izobilju. Tukaj je nekaj primerov priljubljenih poletnih sladic z mangom:
Mango lepljivi riž: Ta tradicionalna tajska sladica združuje sladek lepljivi riž z rezinami svežega manga in kokosovim mlekom za kremasto in dišečo poslastico.
Mango Panna Cotta: Kremasta italijanska sladica, pripravljena iz kombinacije kuhane smetane, želatine in mangovega pireja, postrežemo jo ohlajeno.
Mangov sladoled: Kremast sadni sladoled, pripravljen iz pireja manga, smetane in sladkorja. Za hitrejšo in lažjo pripravo lahko uporabimo tudi mešanico za sladoled in si tako prihranimo kar nekaj časa ter packarije!
Mangov cheesecake: Slasten preobrat klasičnega cheesecaka z mangovim prelivom, ki je pogosto obložen z rezinami svežega manga.
Mango Fool: V ohlajeno smetano ali jogurt vmešamo pire iz manga in postrežemo ohlajeno.
Mango Lassi: Priljubljena indijska pijača, ki jo pripravijo z mešanjem manga, jogurta, sladkorja in včasih tudi kardamoma, tako da nastane osvežilna kremasta pijača.
To je le nekaj primerov številnih čudovitih sladic, ki jih lahko pripravimo iz manga. S svojim tropskim okusom in naravno sladkostjo mango doda slasten pridih vsaki poletni poslastici, zato je tako priljubljen med ljubitelji sladic po vsem svetu.
Pasijonka
Pasijonka je tropsko sadje, znano po svojem značilnem okusu in aromatičnih lastnostih. Izvira iz Južne Amerike, dandanes pa je razširjena v različnih tropskih in subtropskih regijah po vsem svetu. Pasijonka uspeva v toplem in tropskem podnebju, običajno v regijah, kot so Brazilija, Avstralija, Nova Zelandija, Južna Afrika in jugovzhodna Azija. Za optimalno uspevanje potrebuje okolje brez zmrzali in dobro odcedno zemljo.
Uporaba v sladicah
Zaradi svojega edinstvenega sladko-sladkega okusa in živahnega vonja se pasijonka pogosto uporablja v sladicah. V sladice jo lahko vključimo na več načinov, med drugim:
Pasijonkina skuta: Podobno kot limonina skuta je tudi pasijonkina skuta gladek in pikanten kremni nadev iz soka pasijonke, sladkorja, jajc in masla. Uporablja se lahko kot nadev za pecivo, torte ali pecivo.
Cheesecake iz pasijonke: tropski pridih pasijonke dodaja klasičnemu cheesecaku čudovit pridih. Uporabimo ga lahko v nadevu ali kot preliv na vrhu, da se okus še bolj razbohoti.
Mousse s pasijonko: V peno iz pasijonke, ki je lahka in zračna, vmešamo pire iz pasijonke, stepeno smetano in želatino. Postrežemo ga lahko v posameznih kozarcih ali uporabimo kot nadev za torte.
Sorbet iz pasijonke: Osvežilna zamrznjena sladica, ki jo pripravimo tako, da sok pasijonke zmešamo s sladkorjem in vodo ter zamrznemo, dokler se ne strdi. To je odlična poslastica za vroče poletne dni.
Pavlova torta s pasijonko: Sladica na osnovi bezka s stepeno smetano in svežim pasijonkinim sadjem. Kontrast med sladko brezo in pikantno pasijonko ustvari čudovito ravnovesje okusov.
Pasijonkina torta: Maslena lupina, napolnjena s kremasto kremo ali skuto iz pasijonke, pogosto okrašena s svežo pasijonko ali semeni.
Parfait iz pasijonke: Sladica, sestavljena iz jogurta z okusom pasijonke, stepene smetane in včasih zdrobljenih piškotov ali granole za še bolj hrustljavo teksturo.
Priljubljene poletne sladice s pasijonko
Sladice s pasijonko so še posebej priljubljene v poletni sezoni, ko je sadež na vrhuncu svojih moči. Nekatere priljubljene poletne sladice s pasijonko vključujejo:
Sladoled iz pasijonke: Kremast, aromatičen sladoled, pripravljen iz pasijonke, smetane ter sladkorja. Ža še bolj osvežilen okus ga lahko prelijemo s pasijonkinim prelivom.
Mojito s pasijonko: Osvežilni koktajl iz soka pasijonke, ruma, limetinega soka, metinih listov, sodavice in sladkorja.
Granita iz pasijonke: Delno zamrznjena sladica, ki jo pripravimo s strganjem in zamrzovanjem mešanice soka pasijonke, sladkorja in vode, tako da nastane kašasta tekstura.
Popsicles s pasijonko: Te zamrznjene prigrizke pripravimo tako, da sok pasijonke zmešamo z drugimi sadnimi sokovi, jogurtom ali kokosovim mlekom in zamrznemo v modelčkih za popsike.
Tropski in pikanten okus pasijonke sladicam doda živahen in eksotičen pridih, zato je pasijonka nadvse priljubljena izbira za dodatek k poletnim sladicam.
Poletne sladice brez peke
Odkrij nekaj izjemno osvežilnih poletnih sladic s tropskim sadjem, ki jih lahko pripraviš brez peke:
Tropska sadna solata: Osvežilna in zdrava poletna sladica, v kateri so združeni različni tropski sadeži, kot so ananas, mango, papaja, kivi in banana. Sadje preprosto narežemo na koščke in jih zmešamo skupaj. Za dodaten okus lahko dodamo tudi stisnjen sok limete ali kapljico medu.
Mangov kokosov puding s chia semeni: Ta kremasta in hranljiva sladica združuje tropske okuse manga in kokosa z zdravju koristnimi chia semeni. Zmešamo chia semena, kokosovo mleko, mangov pire in poljubno sladilo. Mešanico pustimo čez noč v hladilniku, da chia semena vpijejo tekočino in ustvarijo pudingu podobno konsistenco.
Ananasov kokosov sladoled: Ananasov kokosov sladoled je osvežilna poslastica, ki ne vsebuje mlečnih izdelkov, in je tako primerna tudi kot veganska sladica. V mešalniku zmešamo zamrznjene koščke ananasa, kokosovo mleko, sladilo, kot sta agavin ali javorjev sirup, in kanček limetinega soka. Zmiksamo do gladkega, nato pa mešanico zamrznemo, dokler se ne strdi. Za dodatno teksturo lahko dodamo tudi drobljen kokos.
Sorbet iz papaje in limete: Ta pikantna in lahka sladica združuje tropske okuse papaje in limete. Zrele koščke papaje pretlačimo z limetinim sokom in sladilom, kot sta med ali sladkor. Mešanico precedimo, da odstranite vsa vlakna, nato pa jo z občasnim mešanjem zamrznemo v aparatu za sladoled ali plitvi posodi, dokler ne dobi konsistence sorbeta.
Bananina sladka smetana: Bananina sladka smetana je zdrava in preprosta sladica, ki jo pripravimo tako, da zamrznemo zrele banane in jih zmešamo do gladke in kremaste mase. Če želimo dodati tropski pridih, lahko vmešamo drugo tropsko sadje, na primer mango, ananas ali pasijonko.
Kokosov mangov sladoled: Zrel mango, kokosovo mleko in izbrano sladilo mešamo do gladkega. Mešanico vlijemo v modelčke za sladolede in vstavimo paličice za sladolede. Zamrznemo, dokler se ne strdi, in dobili bomo slastne tropske sladolede, v katerih lahko uživamo na vroč poletni dan. Sladico lahko obogatimo s kokosovim prelivom z vaflji ter posujemo s praženimi lešniki.
Tropski sadni napitek: V kozarec ali skledo zložimo narezano tropsko sadje, kot je ananas, mango in kivi, prelijemo z jogurtom ali kokosovo smetano. Za dodatno teksturo lahko dodamo tudi granolo, oreščke ali drobljen kokos. Zlagamo plasti in jih na koncu prelijemo z dodatnimi prelivi.
Te sladice niso le enostavne za pripravo, ampak tudi pokažejo živahne okuse tropskega sadja, ne da bi jih bilo treba peči. Odlične so za vroče poletne dni oziroma kadarkoli si zaželimo osvežilne tropske poslastice.