Veš, kakšna je skrivnost za pravi tiramisu? Mascarpone! Večina ljudi uporablja običajni kremni sir, a da bi dobili pravo strukturo tiramisuja, mu dodaj mascarpone!
Kaj sploh je tiramisu? Tiramisu je iitalijanska sladica iz piškotov namočenih v kavo, razporejenih po plasteh in polnjenih s kremo iz maskarponeja in jajc. Tiramisu je ena najbolj znanih italijanskih sladic na svetu, rojena v Trevisu, okusna in enostavna za pripravo.
Obstaja veliko različic recepta za tiramisu.
1. Sladka smetana, jajca in mascarpone.
Pri vsaki pripravi sladice začnemo z zbiranjem sestavin, ki jih potrebujemo za pripravo. Zagotovo poznaš izraz "Mise en Place", kar pomeni "Vse na svojem mestu". Ne le, da vnaprejšnja priprava sestavin pospeši samo pripravo, ti zagotovi, da imaš res vse sestavine.
Pred pripravo tiramisuja, naj bodo jajca in mascarpone ogreta na sobno temperaturo. Če bosta ogreta na sobno temperaturo, ju lažje zmešamo. Za tiramisu običajno potrebujemo samo rumenjake, zato beljake prihrani za zdravo omleto ali meringo.
Potrebujemo tudi sladko smetano. Pri stepanju smetane lahko hitro naredimo majhno napako z velikimi posledicami. Če si med tistimi, ki s stepanjem sladke smetane začnejo pri najvišji hitrosti, naj ti povem, da delaš napako. Pri naslednjem stepanju začni pri najnižji hitrosti in stopnjuj hitrost v naslednjih 10 minutah. Tako nastane stepena smetana, ki bo v hladilniku zdržala več dni in za čvrstost ne bo potrebovala želatine.
2. Kako naj pripravim res dober tiramisu?
Pri namakanju uporabite tehniko "hitrega namakanja". Dovolj je hiter potoppiškota na spodnji in zgornji strani. Če piškote namočimo preveč, se bodo skoraj zagotovo plasti sesedle.
Za stepanje rumenjakov in sladkorja uporabi vodno kopel. A pazi, da se pri stepanju rumenjakov in sladkorja, posoda ne dotika vode.
Ne mešaj preveč: ko smetano vmešaš v mascarpone, smetane ne mešaj preveč, sicer lahko postane zrnata.
Tiramisu se dobro obdrži, zato ga lahko pripravite dan ali dva vnaprej.
3. Lahko poleg klasičnega okusa tiramisuja pripravim še kakšnega?
Seveda! Poleg klasičnega okusa lahko pripraviš tudi tiramisu z belo čokolado, malinami in pistacijo. Običajno je tiramisu sestavljen iz plasti piškotov, kreme, ki ji običajno dodamo mascarpone sir ali sladko smetano, navlažen s kavno mešanico. Tokrat pa smo recept za tiramisu malo prilagodili; med piškotno dno bomo dodali sveže maline, za kremo bomo uporabili mascarpone sir in sladko smetano in belo čokolado. Okus lahke kreme pa privzdignejo še drobljene pistacije.
Ravno pravšnja kombinacija pistacijine paste, kremastega mleka in trsnega sladkorja ustvari naravnost odličen in kremast pistacijin namaz, ki ga lahko čudovito vključimo v recept za pistacijin tiramisu.
Gre za sladico v skodelici, ki je prirejena različica klasičnega tiramisuja. Sestavljena je iz treh plasti - podlaga je iz piškotne kreme, srednja plast je kavni puding, vrh pa zaključuje smetanov nadev. To so tiramisujčice.
Če obožuješ Kinder Bueno čokoladice, lahko pripraviš tudi Kinderbueno-misu.