BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Temna, črna čokolada in zdravje

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
temna crna cokolada in zdravje

Glavna sestavina čokolade je kakavova masa, ki je sama na sebi zelo koristna za zdravje.

Sladkanje s čokolado navadno štejemo pod tiste pregrehe, ki se jih moramo čim bolj izogibati. Res je, da radi posežemo po tej sladkosti, a načeloma velja, da čokolada ni najbolj zdravo živilo, tako da se ne bi smela pogosto pojavljati na našem jedilniku. To velja za večino sladkih izdelkov s polic nakupovalnih središč, a če znamo pravilno izbrati, nam lahko čokoladne specialitete tudi koristijo.

Glavna sestavina

Glavna sestavina čokolade je kakavova masa, ki je sama na sebi zelo koristna za zdravje. Žal pa njen okus ni podoben okusu sladkih čokoladnih izdelkov, temveč je grenak. Prav zato vsebuje večina čokoladnih izdelkov različne dodatke, ki izboljšajo grenkobo kakava – na primer mleko, sladkor, maslo, vanilja … S spreminjanjem razmerja osnovnih sestavin in dodatkov pa se spreminja tudi učinek na zdravje. Bolje je torej posegati po temnih čokoladah, ki z visoko vsebnostjo kakava ohranjajo koristi te sestavine. Pri črnih čokoladah z več kot 70% kakava načeloma velja, da koristi za zdravje odtehtajo morebitne škodljive učinke dodatkov, je pa to seveda povsem odvisno od posameznega izdelka in njegovih sestavin. Eno pa je gotovo – surova kakavova masa, ki se skriva v teh izdelkih, ima koristne učinke na zdravje.

Zdravilni učinki

Najbolj znani zdravilni učinki temne čokolade imajo opraviti s srcem in ožiljem. Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov in antioksidantov v črni čokoladi ima ta pozitiven učinek na krvožilni sistem – pripomore k prožnosti žil, kar zniža možnosti srčnega infarkta ter ureja krvni tlak, pozitivni učinki pa so po raziskavah opazni kot za dobro tretjino zmanjšano tveganje za odpoved srca. Pretiravati s čokolado seveda kljub temu ne smemo, saj imajo tudi izdelki iz temne čokolade pogosto dodatke, ki zdravju niso tako prijazni. Kakšna tablica na teden pa gotovo ni slaba izbira.

Pozitivni učinki

Zdravo srce je en izmed glavnih adutov »zdravilne« temne čokolade. A to ni edini pozitiven učinek črne čokolade na telo. Med temi lahko omenimo na primer izgubo teže, česar od čokolade navadno ne pričakujemo. A temna čokolada ni tako redilna kot druge, poleg tega zmanjša apetit po sladki, slani in mastni hrani, zaradi česar so izdelki iz črne čokolade kot nalašč za prigrizek ob dieti. Kot da že izgubljanje kilogramov ne osrečuje dovolj, pa so učinki temne čokolade vidni tudi na psihičnem nivoju. Uživanje temne čokolade namreč spodbuja hormon sreče, pozitivno deluje na trenutno počutje in pripomore k splošni sprostitvi. Po zaslugi vsebnosti teobromina pa se temna čokolada uporablja celo za blaženje kašlja.

Naj opisani učinki temne čokolade ne služijo kot izgovor za nažiranje s sladkarijami, naj pa spodbudijo občasno uživanje temne čokolade. Nič ni narobe, če si kdaj pa kdaj privoščite sladko čokolado, še posebej če se odločite za katerega izmed izdelkov iz koristne temne čokolade!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno