Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Temna čokolada je koristna za vaše zdravje

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
temna cokolada je koristna za vase zdravje

Znanstveniki so dokazali, da ima temna čokolada mnogo koristnih vplivov na telo. Preverite, kako vam lahko temna čokolada pomaga do boljšega zdravja.

Verjetno ste že marsikdaj slišali, da je temna čokolada bolj zdrava od mlečne ali bele čokolade in da je zato za vas bolje, da posežete po temni čokoladi, drugi dve vrsti čokolad pa pustite bolj pri strani. Znanstveno dokazano je, da temna čokolada vsebuje določene snovi, ki imajo pozitiven vpliv na človeško telo. Te snovi pa se pri izdelavi mlečne ali bele čokolade izgubijo, kar pomeni, da ti dve čokoladi resnično nimata toliko pozitivnih vplivov na telo kot pa črna oziroma temna čokolada.

Flavonoidi – tihi pomočniki v črni čokoladi, ki vas varujejo

Zadnji dokazi znanstvenih raziskav priporočajo dnevno uživanje temne čokolade v zmernih količinah, saj naj bi takšne količine čokolade preprečevale bolezni srca in ožilja. V temni čokoladi se namreč nahajajo snovi, ki se jim reče flavonoidi. Flavonoidi so snovi, ki se nahajajo v rastlinah in imajo v njih mnogo vlog.

Njihova najpomembnejša vloga je zagotovo ta, da dajejo rastlinam barvo – so namreč pigmenti.

Ravno flavonoidi so vzrok za rdečo, modro ter rumeno barvo cvetov in plodov, redkeje pa obarvajo tudi liste. Predstavljajo tudi UV filtre v rastlini in tako rastlino ščitijo pred škodljivimi UV žarki, ki bi jo lahko poškodovali. Poleg tega pa v rastlinah delujejo tudi proti mikrobom in insektom in tako rastlini nudijo vir obrambe pred zajedavci.

Blagodejni vplivi, ki jih ima temna čokolada na telo

A flavonoidi ne delujejo samo v dobro rastlin. Te polifenolne spojine delujejo blagodejno tudi na človeško telo. Zagotovo je njihov najpomembnejši učinek antioksidativno delovanje, pomagajo pa tudi pri varovanju telesa pred mutagenimi in karcinogenimi snovmi. Dejansko pozitivnega učinka na telo nimajo sami flavonoidi, ampak te spojine samo pospešijo določene metabolne poti v telesu. Pri vnosu hrane, ki vsebuje flavonoide, telo flavonoide spozna kot telesu tuje snovi in se jih želi čim prej znebiti. Zato začne izločati sečno kislino, aktivirajo pa se tudi določeni encimi, ki poskrbijo za izločanje flavonoidov iz telesa. A ravno ta pot, ki se aktivira, poskrbi za to, da se poleg samih flavonoidov iz telesa začnejo izločati tudi druge toksične in človeku nevarne snovi. Poleg te poti flavonoidi aktivirajo tudi mehanizme, ki pomagajo uničevati rakave celice ter zavrejo širjenje tumorjev po telesu. Študije so pokazale, da imajo takšen učinek samo majhne količine flavonoidov, ki dejansko samo stimulirajo telo, da začne proizvajati zaščitne dejavnike. V večjih količinah pa lahko flavonoidi prispevajo k dodatnemu tveganju in imajo obraten učinek, kot pa si ga želimo. Zato se tukaj za primerno ponovno pokaže priporočilo, da je potrebno temno čokolado uživati zmerno in ne v ogromnih količinah. Ena ali dve vrstici temne čokolade na dan sta več kot dovolj.

Študija, ki je bila objavljena v The American Journal of Clinic Nutrition, je pokazala, da so osebe, ki so imele dieto polno s flavonoidi iz čokolade, imele nižje vrednosti slabega holesterola LDL kot pa osebe v kontrolni skupini. Testne osebe so bile na dieti, ki je vsebovala temno čokolado in kakavov prah. To so uživale v zmernih količinah vsak dan in po koncu študije se je pokazalo, da so bile vrednosti LDL pri teh osebah pomembno nižje. To pomeni, da so imele te osebe manjšo možnost, da bi LDL holesterol tvoril obloge na stenah arterij in zato manjše možnosti za infarkt.

Nadaljnje raziskave z uživanjem temne čokolade so pokazale, da temna čokolada ugodno vpliva na relaksacijo krvnih žil ter na strjevanje krvi. To pomeni, da ima temna čokolada tudi pozitiven vpliv pri zniževanju krvnega pritiska. Pri visokem krvnem tlaku je namreč vzrok za povečanje ravno zoženje perifernih žil. Če se žile razširijo, lahko krvni tlak pade na nižje vrednosti, kar pa ima ponovno pozitiven vpliv na srce, saj ga s tem močno razbremenimo.

Brez skrbi posezite po črni čokoladi!

Kot vidite, ima temna čokolada veliko pozitivnih vplivov na človeško telo. A zavedati se morate dejstva, da zdravje ni posledica samo enega dejavnika. Samo temna čokolada vam pri varovanju ter ohranjanju vašega zdravja ne bo dovolj. Pomembno je, da navade v svojem življenju spremenite tako, da čim bolj zmanjšate število negativnih vplivov na telo. A dobro je vedeti dejstvo, da je tudi temna čokolada, seveda v zmernih količinah, eden izmed dejavnikov, ki lahko pripomorejo k varovanju vašega zdravja. Zato naslednjič, ko si zaželite kaj sladkega, brez slabe vesti posezite po črni čokoladi ali po izdelkih, ki jo vsebujejo. Privoščite si rebro ali dve ter ob tem bodite brez skrbi, saj ste s tem naredili nekaj dobrega za vaše telo.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno