BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Tarte Tatin: Zvrnjena jabolčna pita, ki je očarala svet gurmanskega okusa

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
tarte tatin: zvrnjena jabolcna pita ki je ocarala svet gurmanskega okusa
V svetu sladic obstaja nekaj mojstrovin, ki presežejo čas in meje ter še vedno navdušujejo z vsakim grižljajem. Med temi kulinaričnimi čudeži izstopa ena posebna poslastica - tarte Tatin.

Ta francoska sladica, ki je dobesedno zvrnjena jabolčna pita, je osvojila srca mnogih gurmanov po vsem svetu zaradi svoje preprostosti, a hkrati izjemnega okusa. Poglejmo si bliže, kaj je tarte Tatin, od kod izvira in kakšne so njene posebnosti.


Kako se je pita tarte Tatin rodila?


Zgodba o tarte Tatin sega v 19. stoletje v majhno francosko vasico Lamotte-Beuvron, kjer sta sestri Stéphanie Tatin in Caroline Tatin skupaj vodili hotel Tatin. Po eni izmed verzij zgodbe je sestra Stéphanie nesrečno pozabila na pečico, medtem ko je pripravljala pito iz jabolk. Da bi rešila situacijo, je hitro pokrila jabolčno mešanico s testom in pekla, nato pa jo postavila na glavo, da bi skrila napako. Ko so gostje okušali to čudno novo stvaritev, so bili navdušeni nad harmonijo karameliziranega sladkorja in sočnih jabolk.


Posebnosti in priprava


Tarte Tatin se navadno pripravlja s preprostim testom iz moke, masla, sladkorja in soli, ki ga položimo na dno pekača in prekrijemo z rezinami jabolk, namočenimi v karameliziran sladkor in maslo. Nato se peče v pečici, dokler testo ni zlato rjave barve, po čemer se obrne na glavo, da se razkrije sočno, karamelizirano jabolčno jedro. Ključna sestavina je ravno pravšnja stopnja karamelizacije, ki ustvari bogat okus in konsistenco sladice.


Pri pripravi te sladice se lahko poigravamo s sestavinami in okusi. Medtem ko je originalna različica narejena z jabolki, se lahko eksperimentira z drugim sadjem, kot so hruške, breskve ali celo slive. Poleg tega se lahko dodajo začimbe, kot so cimet, ingver ali vanilija, da se okus še dodatno obogati. Za tiste, ki imajo radi nekoliko drznejši okus, lahko dodate celo koščke temne čokolade ali oreščkov.


Tarte Tatin se lahko pripravi tudi z navadnim ali listnatim testom, kar daje različne teksturne in okusne profile sladici. Listnato testo ustvari bolj hrustljavo in zračno strukturo, medtem ko navadno testo zagotavlja bolj bogat in kompakten okus.


Tart Tatin recept po Merdjadijevo


Karim Merdjadi, priznani kuharski mojster, je med širšo javnostjo najbolj znan po svojem nastopu v MasterChef Slovenija, kjer je s svojimi inovativnimi recepti in strastjo do kuhanja osvojil srca mnogih gledalcev. Med njegovimi številnimi kulinaričnimi dosežki je tudi njegov prilagojen recept za tarte Tatin, ki ga je delil s svojimi oboževalci.


Merdjadijev recept za tarte Tatin je preprost, a hkrati izjemno okusen.


SESTAVINE:


- 200 g moke

- 150 g masla (100 g za testo ter 50 g za karamelo)
- 150 g sladkorja (50 g za krhko testo ter 100 g za karamelo)

- ščepec soli

- 4 večja jabolka


PRIPRAVA:


1. KORAK

Moko, maslo, sladkor ter ščepec soli zamesimo v krhko testo ter pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure.


2. KORAK

Medtem, ko testo počiva olupimo in narežemo jabolka ter jih karameliziramo v ponvi s sladkorjem ter maslom.


3. KORAK

Ko so jabolka karamelizirana, jih prestavimo v pekač in prekrijemo s testom.


4. KORAK

Pekač postavimo v pečico in pečemo pri 180°C približno 30-40 minut, dokler testo ni zlato rjave barve.


5. KORAK

Ko je pita pečena, jo obrnemo na glavo in še toplo postrežemo.


Tarte Tatin: Kulinarični dragulj, ki širi svoje vplive


Tarte Tatin je postal prava kulinarična ikona, ki navdihuje tako profesionalne kuharje kot tudi domače kuharje po vsem svetu. Njegova preprostost in izjemnost ga naredita idealno izbiro za vse priložnosti - od družinskih večerij do večerov s prijatelji ali pa kot zaključek popolne večerje. Prav tako se je ta klasika znašla na številnih kuharskih tekmovanjih, kot je MasterChef, kjer je postala izziv za tekmovalce, da izkažejo svoje kulinarično znanje.


Tarte Tatin ni le sladica, je simbol preproste elegance in izjemnega okusa. Njegova zgodba, ki sega v francosko podeželje 19. stoletja, še vedno navdihuje kuharje po vsem svetu. S prilagodljivim receptom in možnostjo eksperimentiranja s sestavinami je tarte Tatin postal priljubljena izbira tako za gurmane kot za kuharske mojstre.

Zatorej, zakaj ne bi tudi vi poskusili svoje roke v pripravi te kulinarične mojstrovine in se prepustili čarom tarte Tatin?

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Maja K.
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno