BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Štiri svetovno najbolj poznane torte

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
stiri svetovno najbolj poznane torte

Nekatere torte so enostavne in priprava ne zahteva veliko truda. Spet druge navzven izgledajo popolnoma preproste, njihova notranjost pa zahteva napredne slaščičarske tehnike. Za nekatere potrebujemo več časa, za druge spet manj. 

Ker pa so torte še vedno tista sladica, kjer se lahko izrazijo tako osnovne slaščičarske tehnike kot tiste naprednejše, ti predstavljam seznam tort glede na zahtevnost. Prepričana sem, da se najdeš v vsaj eni izmed njih. Katere izmed njih mogoče v teoriji že poznaš pa potrebuješ le spodbudbo, da se z njimi spoznaš še v praksi. S tabo želim deliti tudi nekaj nasvetov, da uspeh torte ne bo več vprašanje.

1. Črni gozdiček

Obljubim, to je najbolj enostavna torta, ki jo lahko pripraviš doma. V osnovi gre za enostavno torto s kakavovim biskvitom, potuhnjenimi višnjami in stepeno sladko smetano. Odlikuje jo lahkotnost, saj ne vsebuje veliko sladkorja. Njena priprava je res popolnoma enostavna, zato se uvršča na vrh seznama enostavnih tort za pripravo. Pa vseeno je pri pripravi dobro paziti na nekaj malenkosti, s katerimi se priprava torte ne bo spremenila v nočno čokoladno moro. Najhuje kar se ti lahko zgodi je, da je torta presuha in gre težko po grlu. Za vlaženje lahko uporabiš sok višenj, če pa ga pogreješ in z njim navlažiš kakavove plasti, spodbudiš to, da se kakav razvije v vsej svoji polnosti, kar se res pozna na okusu. Dodatno sočnost pridobiš še s stepeno sladko smetano, ki jo razdeliš med plasti, nekaj pa si je prihrani še za obliv in dekoracijo. Sladka smetana naj bo pred stepanjem res hladna, tako med stepanjem dobiš popolnoma čvrsto strukturo pripravljeno za obmazovanje.

Recept po katerem pripraviš torto, s katero bo vsak stekel v svoj "črni gozdiček" in hitro pojedel svoj kos, najdeš TUKAJ.

2. Madžarska tradicionalna torta - doboš

Tradicionalna torta že sama po sebi pove, da prehaja iz roda v rod in njena priprava ne bo tako zelo preprosta. S svojimi sedmimi plastmi, slastnim nadevom iz čokolade in masla in karamlenim prelivom, se zagotovo ne umešča na seznam enostavnih tort. Njena glavna lastnost sta svežina in sočnost. Da je struktura testa res takšna kot mora biti, v slavni slaščičarni na Madžarskem sestavine še vedno umešajo z metlico za stepanje. Tako kot pri vsaki pripravi torte, je tudi pri tej potrebno paziti na nekaj malenkosti. Če beljake stepaš predolgo, lahko preidejo v tekoče stanje zaradi česar pa bo biskvit zbit in ne puhast. Pri nadevu moraš paziti na to, da sestavine niso premrzle, saj se bodo v tem primeru v tvojem nadevu naredile grudice. Doboš torte pa zagovoto ni brez karamelnega preliva. Pri pripravi si lahko pomagaš z našim BAM prelivom - slana karamela, lahko pa pripraviš svojega. Če se lotiš priprave, si pripravi dodatno plast ali dve biskvita, saj se lahko zgodi, da prvič ne uspe kot si želiš. Ko preliv poliješ čez torto, le-to takoj prereži.

Če želiš svojo kuhinjo za en dan spremeniti v madžarsko slaščičarno, pripravi doboš torto po receptu, ki ga najdeš TUKAJ.

3. Pinata "rainbow cake"

Rainbow cake je torta, kjer kot majhen otrok čakaš, da se ob prerezu mavričastih plasti iz sredine usujejo majhni barvni bonbončki. Po zahtevnosti priprave spada v rahlo sredino. Pinjato "rainbow cake" ali puhasto vanilijevo torto sestavljajo barvite plasti, sladka in zamrznjena krema pa poskrbi, da torta ni le lepa ampak tudi odličnega okusa. Da se bodo plasti najlepše pobarvale (pobarvaš jih popolnoma enostavno, kar z jedilnii barvami) predlagam, da pripraviš vanilijev biskvit. Torta bo okusna prav tako pa bodo barve na takem biskvitu najbolj izstopale.

Če te v prihodnosti čaka rojstnodnevno praznovanje, kjer mora torta res zasenčiti vse ostale, pripravi pinata rainbow cake. Recept te čaka TUKAJ.


4. Japanese cheesecake ali japonski cheesecake

Recept za japonski cheesecake je pred nekaj leti s posnetkom obnorel ves svet. Japonska YouTuberka Ochikeron je navdušila z receptom, ki vsebuje samo tri sestavine, s katerimi lahko pripraviš sladico, ki po strukturi stoji med torto in puhastim soufflejem. Sestavljena je iz bele čokolade, jajc in kremnega sira. Čeprav je sestavljena samo iz treh sestavin, to še ne pomeni, da je enostavna za pripravo. Nasprotno! Japonski cheesecake spada med najbolj zahtevne sladice, saj moraš med samo pripravo veliko pozornosti nameniti prav malenkostim. Pomembno je, da uporabiš kremni sir in ga ne zamenjaš s kremnim namazom, saj ima ta drugačno strukturo, drugače se obnaša v kombinaciji z drugimi okusi prav tako pa vsebuje več vode kot kremni sir. Priprava poleg pravilnosti sestavin od tebe zahteva tudi natančno spremljanje časa pečenja in temperature med peko.

Če želiš pokazati svoje naprednejše slaščičarske tehnike, je zagotovo čas za pripravo japonskega cheesecake-a. Recept najdeš TUKAJ.

Če ostane kakšen kos "viška", se priporočam. ;) 

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno