Ste vedeli, da so znani ameriški čokoladni piškoti nastali po nesreči?
Ste vedeli, da so znani ameriški čokoladni piškoti nastali po nesreči?
Čas branja:
3 minute
Le kdo ne pozna znanih ameriških piškotov s koščki čokolade oziroma chocolate chip cookiesov, ki so tako čudovito mehki in slastni?
Že res, da so znani tako rekoč po celem svetu, a le malokdo vé, da so nastali čisto po naključju.
Menjava recepta za doživljenjsko zalogo čokolade.
Kar težko si je predstavljati, da so ti priljubljeni čokoladni piškoti v resnici nastali po nesreči. Za ta izum se imamo zahvaliti Američanki Ruth Wakefield, ki je bila v domačem Massachusettsu znana po pripravi odličnih sladic. O izumu piškotov kroži kar nekaj zgodb, najbolj priljubljena pa je tale: neke noči je Ruth po starem kolonialnem receptu pripravljala piškote, oblite s čokolado, a ji je zmanjkalo jedilne čokolade.
Namesto tega je uporabila koščke polsladke čokolade Nestlé, ki pa se ni lepo prepojila s testom, ampak so koščki čokolade ostali v prvotnem trdnem stanju. Ruthini piškoti so kmalu postali pravi hit, skupaj z njihovo priljubljenostjo pa je zrastla tudi priljubljenost Nestléjeve polsladke čokolade. Ruth je s švicarskim prehrambnim podjetjem sklenila dogovor, da jim proda recept v zameno za doživljenjsko zalogo čokolade.
Že res, da so znani tako rekoč po celem svetu, a le malokdo vé, da so nastali čisto po naključju.
Recept so kmalu javno objavili v časopisu in na radiu in s tem gospodinjam dali priložnost, da so lahko piškote spekle v domači kuhinji. Originalen recept je še danes natisnjen na Nestléjevi vrečki piškotov s koščki čokolade.
Čokoladni piškoti na sto in en način
Ameriški piškoti s koščki čokolade so postali zelo priljubljeni med 2. svetovno vojno, zato so jih redno odpošiljali ameriškim vojakom, ki so se bojevali čez lužo. In tako so hitro postali priljubljeni tudi drugod po svetu. Še danes so ena izmed najbolj priljubljenih sladic, ki jih sladkosnedci radi pripravljajo na različne načine. V povojnih letih so ti čokoladni piškoti sledili poti mnogih drugih ameriških kulinaričnih inovacij in se iz domačih kuhinj preselili v tovarne, kjer so jih pričeli izdelovati kot po tekočem traku.
Tradicionalen recept zanje vključuje maslo, rjav in bel sladkor, koščke posladke čokolade, jajca, moko, pecilni prašek in vanilijev ekstrakt. Seveda obstaja tudi veliko drugih različic tega recepta, v katerih uporabljajo tudi druge vrste čokolade in mleko, pogosto pa piškote popestrijo tudi z oreščki, ovseno kašo, kakavom v prahu, kikirikijevim maslom ali raznimi bonboni. Obstajajo tudi recepti za vegane, ki namesto običajne čokolade vključujejo vegansko, alternativa maslu pa je veganska margarina.
Letos čokoladni piškoti praznujejo že 80. obletnico
Priljubljenosti teh slastnih piškotov vsekakor ni para – dandanes recept zanje vsebuje že tako rekoč vsaka knjiga z recepti za slaščice. V njihovo čast je ameriška zvezna država Massachusetts, kjer je Ruth izdelala prve piškote, leta 1997 razglasila Dan piškotov s koščki čokolade, ki ga vsako leto po državi praznujejo 15. maja. To pa še ni vse; ti čokoladni piškoti so tudi uradni »državni« piškoti v ameriških zveznih državah Massachusetts in Pennsylvaniji. Kako domiselno, kajne?
Zanimivosti v povezavi s temi piškoti pa kar ni in ni konec. Leta 2003 so v ameriški zvezni državni Severni Karolini spekli največji piškot s koščki čokolade – širok je bil več kot 30 metrov, tehtal pa je skoraj 20 ton! Verjetno nam ni potrebno posebej razlagati, da so morali v ta namen izdelati prav posebno pečico, s tem podvigom pa so se vpisali tudi v Guinessovo knjigo rekordov.
Okusen prigrizek, ki paše povsod
Ne glede na to, ali jih boste spekli za malico ali pa z njimi pričakali kak pomemben obisk, čokoladni piškoti so vedno prava rešitev! K posladku, ki ga samo v Združenih državah Amerike vsako leto pojedo kar 7000 milijonov kosov, se odlično podajo tudi različne vrste pijač – od kave, čaja, presenetljivo, a preverjeno pa tudi vino in viski! Seveda pa ne smemo pozabiti niti na kozarec mleka, ki odlično okrepi njihov nežni okus.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
2. Korak
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
3. Korak
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
4. Korak
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
5. Korak
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
6. Korak
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
7. Korak
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
8. Korak
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
9. Korak
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
10. Korak
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
11. Korak
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.