BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Ste v iskanju ideje za božična darila?

 • Čas branja Čas branja: 3 minute
ste v iskanju ideje za bozicna darila

Kot bi mignil, bodo pred vrati prazniki, s tem pa tudi čas obdarovanj. Si že zdaj belite glavo s tem, kaj boste kupili vam dragi osebi?

Kot bi mignil, bodo pred vrati prazniki, s tem pa tudi čas obdarovanj. Si že zdaj belite glavo s tem, kaj boste kupili vam dragi osebi? Kaj pa, če bi letos ubrali malo drugačno pot, in jo razveselili na malo drugačen način?

Ni je boljše ideje za božična darila od slastne čokolade. Ker je priljubljena med ljudmi vseh starosti, se vam ne bo potrebno ukvarjati z vprašanjem, s čim obdariti svoje najbližje. Čokolada je namreč več kot primerno darilo, ker njeno uživanje dviga nivo serotonina, hormona sreče, zato bo v obdarovancih vzbudila občutek zadovoljstva, vas pa ne bo udarila po denarnici.

Tradicija obdarovanja s čokolado je stara že nekaj stoletij

Prav ste prebrali, obdarovanje s čokolado nikakor ni »izum« modernih časov – že Azteki so jo izročali najuglednejšim članom takratne družbe. Verjeli so, da so kakavova zrna, iz katerih so izdelovali čokoladne napitke, hrana bogov, zato se jim je zdelo več kot primerno, da jo podarijo ob posebnih priložnostih.

Čokolade kot ideje za božična darila se je v 19. stoletju prva domislila kraljica Viktorija, ki jo je podarila svojim vojakom. Ta običaj se je hitro razširil po Evropi in drugod po svetu in danes je čokolada že tako rekoč stalnica pri obdarovanju, pa naj bo podarjena samostojno ali kot dopolnilo k izbranemu darilu.

Vsekakor je kakovostna čokolada izvrstno božično darilo, ki govori samo zase – kadar je ta sladka razvada zavita še v lično embalaža, pa je doživetje popolno.

3 razlogi, zakaj je čokolada popolno božično darilo

Brez dvoma je čokolada že sama po sebi dovolj dober razlog, zakaj za marsikoga predstavlja popolno božično darilo, pa vendar obstajajo še trije drugi razlogi, ki ji govorijo v prid:

 • Primerna je za ljudi vseh starosti

Čokoladno darilo bo nedvomno razveselilo vsakogar v kateremkoli obdobju njegovega življenja – je prijetno sladko presenečenje za otroke, hkrati pa lahko tudi v odraslih vzbudi pristno otroško veselje.

 • Darilo, primerno za vse priložnosti

Ne glede na to, ali gre za praznično obdarovanje ali pa samo za izkaz pozornosti, čokolada je zagotovo eno izmed tistih daril, ki je primerno za vsako priložnost, hkrati pa ne zdrži zaprto prav dolgo. Vsak grižljaj, ki ga naredimo, je nekaj posebnega in ima pridih razkošja, pa naj jo jemo vsak dan ali le občasno.

 • Koristi našemu srcu

Ne, ne govorimo samo o čustveni plati, kjer je čokolada več kot dobrodošla, ampak so njene pozitivne vplive potrdili tudi mnogi strokovnjaki. Ker ima neprecenljive antioksidativne lastnosti, pomaga ščititi naše celice pred poškodbami, obenem pa znižuje krvni tlak in izboljšuje elastičnost krvnih žil.

Razveselite obdarovanca z doma narejeno čokolado

Čokolada je za vsakega čokoholika vedno prava ideja. Kaj, ko bi se lotili izdelave čokolade kar v domači kuhinji? Ker si boste za pripravo domače čokolade, ki sicer ni posebej zahtevna, vzeli nekoliko več časa, kot bi si ga za nakup darila, boste s tem obdarovancu pokazali, koliko vam pomeni. Poskrbite le, da bodo sestavine, ki jih boste uporabili, kakovostne in preverjenega izvora.

Sestavine za pripravo:

 • 80 g kakava v prahu
 • 140 g kokosovega masla
 • 40 g mleka v prahu
 • 80 g kokosovega sladkorja v prahu


Postopek:

 1. Na zmerni temperaturi stopite kokosovo maslo. 
 2. V večjo skledo presejte kokosov sladkor v prahu, dodajte kakav v prahu in mleko v prahu. Dobro premešajte.
 3. V skledo vlijte stopljeno kokosovo maslo in ročno premešajte vse sestavine, da dobite gladko zmes.
 4. V namaščen pekač ali modelčke vlijte nastalo čokoladno zmes in za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada povsem strdi. Še prej jo lahko okrasite z zdrobljenimi lešniki, mandlji, orehi, kokosom, rozinami ali pisanimi mrvicami – izbira je vaša in povsem neomejena.


Naj se ustvarjanje prične!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno