Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

So vaflji res najbolj pogost zajtrk?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
so vaflji res najbolj pogost zajtrk

Vaflji imajo lahko in puhasto notranjost, zunaj pa so masleni in hrustljavi. Zato res ni čudno, do so vaflji priljubljen zajtrk že od srednjega veka.

Vaflji so sladica z lahko in puhasto notranjostjo, zunaj pa so masleni in hrustljavi. Me sploh ne preseneča, da so ravno vaflji najbolj pribljena jed za zajtrk. Pravzaprav prvi zabeleženi recept za vaflje izvira iz rokopisa iz 14. stoletja z naslovom Le Menagier de Paris, kjer je novopečeni mož zapisal svoja priporočila za svojo ljubljeno nevesto, da bi lahko sama poustvarila to poslastico.

1. Vaflji so s svojo obliko navdušili oblikovalce Nike superg.

Ja, to je popolnoma res! Oblikovalce Nike superg so za prvi par superg, natančneje podplat, navdušili prav vaflji. Uradno so jih poimenovali "Waffle Trainer". Bill Bowerman je nekega jutra leta 1971 opazoval svojo ženo, kako uporablja pekač za vaflje, ko ga je nenadoma presenetila oblika vaflja v obliki satja. Spoznal je, da bi bila popolna oblika za podplat atletskih superg. Bowerman je za oblikovanje dejansko uporabil likalnik za vaflje in tako ustvaril prvi podplat za superge Nike.

2. Sladoled v vaflju, namesto v posodici.

V letu 1904 so se na svetovnem sejmu v St. Louisu soočili s pomanjkanjem skodelic, v katerih so stregli sladoled. A ravno to pomanjkanje skodelic na svetovnem sejmu v St. Louisu leta 1904, je navdihnilo prodajalca sladoleda, da je le-tega postregel v okusnem vaflju.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust.

Prodajalcu sladoleda iz Missourija je zmanjkalo skodelic, zato je potreboval hitro rešitev. Hitro razmišljanje ga je pripeljalo do tega, da je za pomoč je zaprosil bližnjega prodajalca vafljev. Hitra rešitev je ponudila dolgoročno spremembo,  in ta prodajalčeva logika reševanja težav je naredila sladoled bolj okusen. Svoje vaflje je zložil in uporabil za izdelavo prvih sladolednih kornetov.

3. Zakaj se vafljem reče vaflji?

Vaflji obstajajo že dolgo. Kulinarični zgodovinarji verjamejo, da je bilo začetke mogoče zaslediti v starodavni Grčiji, kjer so kuharji pekli ploščate torte med kovinskimi ploščami, pritrjenimi na dolge lesene ročaje.

Grki so te torte imenovali "obelios" in niso bili tako sladke kot sodobni vaflji. Sčasoma so jim začeli dodajati še druge sestavine, kot so sladke začimbe, smetana, med, maslo... Počasi so dodali tudi sredstva za vzhajanje, da so dobli debelejše "oblate". Poimenovanje debelejšega oblata je nato nadomestila beseda vafelj.

4. Kako se pripravijo najboljši vaflji?

Ko kupite nov pekač za vaflje, v navodilih običajno piše, da ga pred uporabo ni potrebno namastiti. Pozabite na to navodilom, ga preskočite in ne upoštevajte. Pred uporabo ga namastite, tako se bodo pečeni vaflji lažje ločili od pekača.

Mešanje? Naj se vam nikamor ne mudi. Mešanice za pripravo vafljev ne mešajte prehitro. Mešanico mešajte počasi in z enakomernim tempom in obljubim, da boste dobili maso s katero bodo nastali najboljši vaflji. 

Priprave vafljev se lotite preden ste že sestradani. Vem, da se priprave zajtrka običajno lotimo takrat, ko smo lačni, a v tem primeru predlagam, da se jih lotite malo prej. Potrepžljivost med pripravo vaflji nadgradijo z okusom, ko bodo pečeni. Če pod "pokrov" kukate prej, bo izhlapela vsa para in vaflji bodo suhi.

Puhasti vaflji so odlična ideja za uživanje v lenobnih jutrih. Sama priprava je hitra, okus pa v kombinaciji z BAM namazi nepozaben. Mnogi menijo, da je priprava mase za puhaste vaflje enaka tisti za pripravo palačink, vendar to ne drži popolnoma. Pri sami pripravi mase za vaflje uporabimo več jajc, ki jim dajejo hrustljavo zunanjost, s sočno notranjostjo podobno kremi in s številnimi velikimi zračnimi žepki. Recept za pripravo puhastih vafljev najdete tukaj.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno