Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Slivovi cmoki kot sladica ali kot glavna jed?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
slivovi cmoki kot sladica ali kot glavna jed

Tradicionalni avstrijski slivovi cmoki, znani kot "Zwetschkenknödel", se odlično obnesejo kot sladica ali kar kot glavna jed. Slivovi cmoki so pogosti po vsej srednji in vzhodni Evropi. Slivove cmoke pripravimo tako, da v krompirjevo testo nadevamo majhne slive. Nato jih podušimo v vodi in zalijemo s sladkimi, maslenimi in oreščkovimi drobtinami. Priprava je popolnoma enostavna, okusi pa navdušijo še tako zahtevne brbončice.


1. Kater krompir naj uporabimo pri pripravi slivovih cmokov?


Za pripravo testa za slivove cmoke predlagamo uporabo sveže naribanega ali na tako narezanega krompirja, kar bo dalo cmokom čudovit nežen krompirjev okus, ki se dobro ujema z vročimi slivami. Testo bo precej podobno testu za njoke, zato lahko ostanke testa uporabite za pripravo njokov.


2. Kaj pa slive?


Za pripravo slivovih cmokov potrebujemo slive. Več kot očitno. :) A obstaja več vrst sliv, a vseeno med njimi ni slive, ki ne bi bila primerna za pripravo cmokov. Priporočljive so majhne ovalne slive, a se dobro obnesejo tudi druge vrste. Pazimo le, da izberemo takšne, pri katerih se koščica popolnoma lahkotno loči od mesa sadja. Če izberemo vrsto slive, katerih sadeži so večji, se lahko zgodi, da se v kratkem času ne bodo skuhali do konca in se ne bodo pravilno in enakomerno zmehčali. Če vam slive niso najbolj pri srcu, lahko namesto njih izberemo tudi drugo koščičasto sadje. V poštev pridejo marelice, velikokrat pa v mesnih krompirjevih kroglic najdemo tudi jagode.


3. Kaj pa priprava in recept? 


Priprava je popolnoma enostavna. Ko krompir oblikujemo v kroglico in v njo skrijemo svoje najljubše sadje, je čas za kuhanje. Zelo pomembno je, da slivove cmoke kuhamo v vreli vodi, katero smo solili. Ko v vrelo vodo dodamo cmoke, voda ne sme več vreti. Če v tem času voda še vedno vre, bodo slivovi cmoki razpadli. Vrelo vodo lahko ohladilo tako, da zmanjšamo temperaturo štedilnika ali v vrelo vodo dodamo nekaj hladne vode. 


Če želimo še dodatno obogatiti okus cmokov, v vrelo vodo poleg soli dodamo še vanilijev sladkor in tako cmoke obogatimo z bogatim okusom vanilije. Če želimo, lahko v vrelo vodo dodamo malo ruma in cmokom dodamo priokus ruma. Nič hudega, cmoki bodo še vedno primerni za otroška usta, saj med vrenjem alkohol izhlapi. Če pri roki nimamo vanilijevega sladkorja ali si želimo cmokov dodati res močan okus vanilije, lahko v vodo potopimo tudi vanilijev strok.


Takoj po tem, ko so slivovi cmoki kuhani, jih s pomočjo kuhinjskega pripomočka odstranimo iz vrele vode in postavimo na kuhinjsko brisačko ali cedilo, s katerim odstranimo odvečno vodo. Če v vreli vodi cmoke pustimo predolgo, bodo postregli z razkuhano in razmočeno strukturo.

BAM nasvet za novince: če cmoke pripravljate prvič, upoštevajte ta nasvet. Če se vam zdi, da smo cmoki že kuhani, iz vrele vode odstranimo le enega in ga prerežemo. Če v notranjosti čaka puhasta in suha stuktura, odstranite vse. Če nas namesto tega počaka še zbita in mokra tekstura, jih kuhamo še nekaj časa. 

Recept s postopkom priprave slivovih cmokov čaka TUKAJ.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,79 €
Skupaj:
16,10 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno