BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Slikanica: Kako je nastala čokolada

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
slikanica: kako je nastala cokolada

Slikanica je književna zvrst v kateri se največkrat prepletata krajše besedilo in ilustracija. Običajno so namenjene otrokom, a kljub temu mnoge znajo biti zanimive tudi odraslim.

Slikanica je književna zvrst v kateri se največkrat prepletata krajše besedilo in ilustracija. Običajno so namenjene otrokom, a kljub temu mnoge znajo biti zanimive tudi odraslim. Letos je pod imenom založe Epistola izšla prav posebna slikanica, ki je takoj pritegnila našo pozornost.

O knjigi, avtorici in ilustratorki

Slikanica, ki je pritegnila našo pozornost, nosi naslov Kako je nastala čokolada, otroke pa ob prebiranju ter listanju slikanice spodbuja k temu, da naj se ne bojijo svoje drugačnosti, saj jim le-ta prinaša številne prednosti. Slikanica je nastala pod peresom pisateljice Mojiceje Podgoršek, ki je priznana slovenska pisateljica kratkih zgodb, pravljic, basni in romanov za najstnike. Veliko svoje pozornosti usmerja tudi v zgodbe za otroke s posebnimi potrebami – predvsem za otroke z motnjo branja in pisanja (disleksijo). Prva takšna slovenska slikanica (Medo reši vsako zmedo) je bila nominirana leta 2008 za Izvirno slovensko slikanico.

Slikanico Kako je nastala čokolada je z užitkom in slastjo ilustrirala otroška ilustratorka Maja Lubi, ki s svojimi ilustracijami, pastelnimi barvami in magično domišljijo, na otroke deluje pomirjujoče in jim pričara neko pravljično vzdušje.

Zgodba

Zgodba se vrti okoli čebelice Ane, ki je čutila, da mora zapustiti svoj dom zaradi skrivnosti, ki jo je imela. Iz svojega medu je znala pripraviti pravo čokolado! Ravno zaradi tega se je počutila drugačno od drugih čebelic. Zapustila je svoj dom in poiskala čebelje kraljestvo, kjer je poskušala svoje posebno znanje ohraniti kot skrivnost. Vsak dan je namesto, da bi prispevala svoj med v skupno shrambo, le-tega raje pomešala s kakavom, ki ga je našla v bljižnji hiši, ter pojedla vsega sama! Čebelica Ana je uspešno skrivala skrivnost čokolade, vse do nekega dneva … Do dneva, ko jo je kraljica prosila, da ji pripravi krepčilni napitek. Čebelica je takoj pomislila na svojo sladko in slastno čokolado ter kraljici, kljub svojim strahovom, pripravila kozarec napitka. Sprva je bila čebelica Ana razočarana, saj je mislila, da bo tudi ta dom morala zapustiti zaradi svoje skrivnosti. Kaj kmalu je ugotovila, da je bila čebelja kraljica pravzaprav navdušena nad njeno čokolado. Celo hotela je je še več! Nemudoma je poslala svoje čebelje delavce po sestavine za to skrivnostno čokolado vendar je kaj kmalu ugotovila, da ni nobena čebelica tako spretna in iznajdljiva kot čebelica Ana, zato jo je imenovala kar za Čokoladno kraljico, ki bo skrbela za njeno stalno oskrbo s čokolado. Čebelica Ana je tako spoznala, da ji ostale čebelice samo zavidajo njeno posebnost in da ji ta drugačnost prinaša prej številne prednosti kot slabosti.

V slikanici je na koncu razkrit tudi pravi čebelji recept za pripravo domače čokolade. Da boste lahko tudi sami z vašimi otroci poskusili odkriti vaš skrivnostni recept za čokolado!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno