Čokoladni atelje Dobnik si vsekakor zasluži mesto, ki bi sicer pripadalo presežniku pridevnika sladko. Pa ne le to – tudi sicer je o tem sprva majhnem projektu, ki je danes eden od zgledov tudi za druga podjetja, ki se tako ali drugače ukvarjajo s čokolado in s čokoladnimi dobrotami, težko govoriti drugače kot v presežnikih …
Oranje (čokoladne) ledine
Se spomnite letnice svojega vstopa v osnovno šolo? Kaj pa tiste, ko ste se poročili ali ko so se rodili vaši otroci? Pa tiste, ko ste diplomirali? Težko bi bilo verjeti, da bi lahko pozabili tako pomembne datume … Vsi čohoholiki pa lahko v svojo »beležko« s pomembnimi letnicami vpišemo še eno, in sicer 1994. To je namreč leto rojstva ene prvih slovenskih čokoladnic, danes znane pod imenom Čokoladni atelje Dobnik. Leto, ki ga zagotovo ne bo pozabila Marinka Dobnik, saj gre za eno najpomembnejših prelomnic v njenem življenju, ko se je odločila, da svojo dotedanjo poklicno pot zamenja za drugo.
Po eni strani naporna pot dokazovanja in uveljavljanja na novem področju pa je bila kljub vsemu sladka – tako v metaforičnem kot v dobesednem pomenu besede. Zgodba Čokoladnega ateljeja Dobnik se je začela v Grižah pri Žalcu, kjer ima podjetje še danes svojo poslovalnico, pa tudi samo delavnico, v kateri izdelujejo svoje sladke dobrote izključno ročno, kar zagotavlja vrhunsko kakovost, dodatno kvaliteto pa daje izdelkom dejstvo, da ne vsebujejo nobenih konzervansov. V letih od svojega nastanka se je Čokoladni atelje Dobnik razširil tudi v druge slovenske kraje; njihove poslovalnice boste danes tako našli tudi v Ljubljani, Celju in v Žalcu, še precej enostavneje pa bo, če sladke nakupe opravite kar v spletni trgovini in se tako prepričate o kvaliteti njihovih izdelkov na lastne oči, natančneje brbončice.
Diabetiki, poglejte stran!
Verjetno vas zdaj zanima, kaj natančno Čokoladni atelje Dobnik ponuja. Njihova izjemno pestra ponudba poleg različnih vrst čokolade, po želji tudi z domiselno izbranimi dodatki, ki popestrijo osnovni okus, vključuje še pralineje, piškote, bombonjere, vročo čokolado ter celo izbor vrhunskih kav in torte – čokoladne ali takšne, ki so narejene s kombiniranjem čokolade in različnega sadja, denimo malin, pomaranč itd., za vas pa izdelajo tudi povsem unikatno poročno torto poljubne velikosti. Njihove torte so si v preteklosti zaslužile celo posebno priznanje v okviru »Izbora ljubljanske kakovosti« – Čokoladni atelje Dobnik se je namreč v kategoriji slaščičarn zavihtel v sam vrh, kar mu je zagotovilo Znak kakovosti.
Seveda pa je naslov tega odstavka nekoliko šaljiv – ponudba Čokoladnega ateljeja Dobnik je sicer vsekakor zelo sladka, predvsem pa slastna, vendar se v njej najde tudi marsikaj takšnega, kar je primerno za tiste, ki se zaradi različnih razlogov izogibate večjemu vnosu sladkorja. V to kategorijo vsekakor spadajo njihove temne čokolade z visokim deležem kakava, saj so te v zmernih količinah izjemno koristne za zdravje; med drugim namreč znižujejo raven holesterola in preprečujejo nastanek srčno-žilnih obolenj. Posebnost ponudbe Čokoladnega ateljeja Dobnik pa je tudi ta, da jo poskušajo vedno prilagajati letnemu času, zato pripravljajo posebne linije, ki vsebujejo sezonske dodatke, posameznemu obdobju leta pa je prilagojena tudi izbira same vrste čokolade.
Poklon »doktorju Fig«
Verjetno bi težko našli Slovenca, ki ne bi vedel, kdo se skriva za slavnim psevdonimom »doktor Fig«. Seveda je to France Prešeren, ki je otroke razveseljeval tako, da jim je podarjal sladke fige. Po drugi strani pa je verjetno precej manj tistih, ki vedo tudi to, kdo se skriva za prav tako izjemno slavnimi, predvsem pa priljubljenimi »Figami Prešernovimi«, suhimi figami v posebni kremi, oblitimi s čokolado, mlečno ali temno. Tudi če pred tem niste poznali odgovora, se vam zdaj zagotovo vsaj že rahlo svita…
Seveda, to je prav Čokoladni atelje Dobnik – »Fige Prešernove« so namreč ena od njihovih zaščitenih specialitet (v to kategorijo spadajo tudi »Frančeve čvešpe«), ki se uporablja celo kot protokolarno darilo, kar je zagotovo eden najboljših dokazov o njihovi vrhunskosti. V primeru, da jih še niste poskusili, vam torej vsekakor svetujemo, da to storite čim prej in se tako tudi sami na poseben način poklonite verjetno najpomembnejšemu slovenskemu pesniku. S tem poklonom pa boste seveda ubili dve muhi na en mah, saj vas čaka ogromno gurmanskega užitka…