Kokice, ki danes prestavljajo praktično nepogrešljiv prigrizek ob ogledu filmov, imajo za sabo večstoletno zgodovino. Določeni dokazi govorijo celo v prid tezi, da so bile kokice na območju današnjega Peruja poznane že leta 4700 pred našim štetjem. Pred izumom štedilnikov so kokice pripravljali kar s pomočjo razgretega peska, kasneje pa so prav kokice pomembno vplivale na zamisel za mikrovalovno pečico.
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, po drugi strani pa nizke vsebnosti maščob so kokice tudi zdrav prigrizek, ki vsebuje zgolj 31 kalorij na skodelico. Paziti morate le, da jih pripravite na čim manj maščobe in da ne pretiravate s soljenjem. Če se želite v celoti izogniti uporabi olja, lahko kokice spečete na nekaj žlicah soli, ki se ne bo vsrkala vanje in jo boste lahko na koncu enostavno odstranili.
Namesto običajne priprave tega nadvse priljubljenega, obenem pa tudi »poskočnega« prigrizka (koruzo lahko namreč med pripravo ponese celo do enega metra visoko) vam priporočamo, da naslednjič preizkusite malce bolj ekstravagantno različico … Za vas smo namreč zbrali nekaj receptov za čokoladne kokice, ki bodo zagotovo še posebej navdušile vaše najmlajše družinske člane.
Recept za klasične čokoladne kokice
SESTAVINE:
• 2 do 3 žlice olja
• 150 gramov koruze za kokice
• 100 gramov jedilne čokolade
• 30 gramov masla
• zavitek vaniljevega sladkorja
PRIPRAVA:
Kokice pripravite kot običajno, nato jih stresite v skledo in počakajte, da se ohladijo. Čokolado raztopite nad paro ter ji dodajte maslo in vaniljev sladkor. Mešanico malce ohladite, nato pa vanjo s pomočjo žlice pomakajte kokice. Dobro odcejene kokice polagajte na papir za peko, kjer jih pustite, da se povsem ohladijo oziroma da se čokolada strdi.
Recept za čokoladne kokice iz pečice
SESTAVINE:
• večja skleda pripravljenih kokic
• ¾ skodelice sladkorja
• ¼ skodelice koruznega sirupa
• ¼ skodelice kakava v prahu
• ½ skodelice masla
• čajna žlička vanilje v prahu
PRIPRAVA:
Pečico segrejte na 120 °C in namastite pekač, primerne velikosti. V ponvi zmešajte sladkor, koruzni sirup, kakav in maslo. Segrevajte pri srednje močnem ognju, dokler ne pride do vrenja. Pustite vreti približno 2 minuti in vmes mešajte, da se mešanica ne prismodi. Odstavite z ognja, masi dodajte vaniljo in jo nato prelijte čez kokice, ki jih premestite v pekač. Pecite 30 minut v predhodno ogreti pečici in med peko večkrat premešajte.
Recept za čokoladno-karamelne kokice
SESTAVINE:
• kokice, pripravljene iz ene skodelice koruze
• skodelica + 2 žlici sladkorja
• skodelica + 2 žlici koruznega sirupa
• ¼ skodelice vode
• 450 gramov raztopljene temne čokolade
PRIPRAVA:
Za pripravo karamele stresite v večjo ponev sladkor ter mu dodajte koruzni sirup in vodo. Počasi segrevajte do zlato rjave barve. Primešajte kokice ter jih počasi obračajte s pomočjo lesene kuhalnice, da enakomerno razporedite karamelo. Kokice, oblite s karamelo, stresite na papir za peko in pustite, da se ohladijo, nato pa jih premestite v skledo in jih enakomerno prelijte s stopljeno čokolado (po želji lahko uporabite tudi mlečno ali belo čokolado). Ponovno jih premestite na papir za peko in počakajte, da se ohladijo.
Recept za čokoladne kokice z belo čokolado in arašidovim maslom
SESTAVINE:
• kokice, pripravljene iz pol skodelice koruze
• skodelica arašidovega masla
• ¼ skodelice medu
• ¼ skodelice agavinega sirupa
• ¼ čajne žličke soli
• 100 gramov stopljene bele čokolade
PRIPRAVA:
V ponvi zmešajte arašidovo maslo, med in agavin sirup. Segrevajte med stalnim mešanjem, da se sestavine dobro povežejo in dobite tekočo maso, ki jo prelijte po predhodno pripravljenih kokicah. Pazite, da bodo enakomerno oblite. Kokice premestite na papir za peko in jih pokapljajte s stopljeno belo čokolado. Počakajte, da se ohladijo. Tako pripravljene kokice je najbolje porabiti, dokler so še sveže, nekaj dni pa jih lahko po potrebi shranjujete tudi v nepredušno zaprti posodi.