Preprosta čokoladna dekoracija, ki vam bo vzela dih
Preprosta čokoladna dekoracija, ki vam bo vzela dih
Čas branja:
3 minute
Tudi vam pogosto zastane pogled na čudovito okrašenih sladkih dobrotah, pa vam manjka poguma, da bi se dekoriranja s čokolado lotili tudi sami?
Nikar, saj je to eno izmed tistih vrst ustvarjanj, ki je v resnici zelo preprosto in ne vzame veliko časa.
Katera čokolada je najboljša za dekoriranje?
Če niste posebej zahtevne sorte, lahko izbrano slaščico okrasite kar z običajno temno, polsladko ali mlečno čokolado. Če pa želite, da se čokolada lepo raztopi in da je vaša čokoladna dekoracija brez grudic, uporabite tisto čokolado, ki je posebej namenjena za dekoriranje. Čokoladnemu oblivu pravimo tudi kuvertura, za dekoriranje je nadvse priročna zato, ker vsebuje več kakavovega masla kot druge vrste čokolade. Kakavovo maslo v čokoladi poskrbi ne le za njen bogat in kremast okus, pač pa tudi za to, da se čokolada pri strjevanju lepo sveti in ob ugrizu vanjo nežno poči.
Katere dekoracije so najbolj preproste za izdelavo?
Če ste v kuhinji še začetnik oziroma začetnica, lahko najprej s pomočjo vrečke za dekoriranje, ki jo prej napolnite s stopljeno čokolado, na povoščenem papirju oblikujete preproste črke, geometrijske like ali vam najljubše vzorčke. V primeru, da se vam kakšen vzorček ali črka ponesreči, tako ne boste uničili celega kolačka, piškota, torte ali česarkoli boste že ustvarjali, ampak boste preprosto ustvarili novo dekoracijo in sladico okrasili, ko boste popolnoma zadovoljni z vašo stvaritvijo.
Kako pričeti z dekoriranjem?
1. Čokolado stopite v vodni kopeli
V manjšo kozico nalomite koščke čokolade in to kozico postavite v večjo, ki jo prej napolnili z vodo. Pri tem pazite, da se manjša kozica ne dotika vode. Vodo počasi segrevajte na srednjem ognju, čokolado medtem nežno mešajte, dokler se popolnoma ne raztopi.
2. S stopljeno čokolado napolnite vrečko za dekoriranje
Če nimate vrečke za dekoriranje, lahko uporabite tudi vrečko za zamrzovanje s patentnim zapiranjem, ki ji z nožem pred tem odrežite enega od vogalov na dnu ali uporabite prazno plastično embalažo s koničastim vrhom.
3. Pričnite z ustvarjanjem
Kot rečeno lahko na povoščenem papirju ustvarjate po mili volji in domišljiji prepustite prosto pot. Lahko si pomagate tudi s šablonami za dekoracijo, ki vam bodo pomagale oblikovati črke in vzorce pravilnih oblik in vam pomagale ustvariti vtis, da ste pravi čokoladni mojster.
Nikar, saj je to eno izmed tistih vrst ustvarjanj, ki je v resnici zelo preprosto in ne vzame veliko časa.
Ko končate z ustvarjanjem, dekoracije postavite v hladilnik, da se lepo strdijo. Potem jih previdno vzemite s povoščenega papirja, da ne razpadejo in z njimi okrasite torto, kolačke ali kakšno drugo sladico. Ko jih boste nanašali, pazite, da jih ne boste preveč pritisnili, saj lahko hitro razpadejo. Če med samim dekoriranjem vaše dekoracije zaradi previsoke temperature pričenjajo izgubljati pravo obliko, jih lahko za kratek čas postavite nazaj v hladilnik, da se znova strdijo.
Še nekaj koristnih napotkov, ki bodo popestrili vašo sladico:
Čokolada je za ustvarjanje izjemno vsestranska in prilagodljiva, a morate z njo ravnati zelo previdno. Ima namreč nizko temperaturo tališča, zato je pri ustvarjanju z njo pomembno, da pazite tudi na temperaturo okolja, v katerem ustvarjate; idealna temperatura za ustvarjanje s čokolado je okoli 20 °C.
Čokolada je zelo hvaležna za shranjevanje, saj lahko pod pravimi pogoji zdrži tudi več kot leto dni (čeprav težko verjamemo, da lahko tako dolgo ostane nedotaknjena). Poskrbite le, da bo zaščitena pred vročino, vlago in močnimi vonjavami.
Najbolje je, če jo hranite na temperaturi okoli 17 °C, v suhem in temnem prostoru. Ob izpostavljenosti visokim temperaturam lahko prične cveteti, do česar pride, ko kakavovo maslo v čokoladi pride na površje in se na njej pojavijo bele lise. Te sicer niso škodljive, a vaša čokoladna dekoracija se zagotovo ne bo tako lepo lesketala, kot bi se sicer.
Vsako čokoladno dekoracijo vedno lepo dopolnijo tudi razni bonbončki in mrvice, oreščki, krema ali sadje. Še posebej rdeče sadje, kot so jagode, maline in češnje, tudi pomaranča, ki je lahko kot aroma vključena v sam preliv čokolade, lahko jo uporabite tudi kot barvni kontrast pri dekoraciji.
Bolj bo pisano, lepše bo izpadla vaša čokoladna dekoracija. Kljub temu, da je dekoriranje s čokolado preprosta in relativno hitra rešitev za popestritev marsikatere sladice pa bo ob pogledu nanjo vsakomur vzelo dih.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.