Pečenje tort zna biti za začetnike včasih kar malo težavno. Po navadi moramo poznati neka določena nenapisana pravila katerih se je dobro držati, saj so le ta v receptih kar izpuščena, ker se smatrajo kot samoumevna. Kljub temu, pa so ravno ta lahko ključna pri uspešni izdelavi torte, zato smo tokrat za vas pripravili nekaj nasvetov za peko. Morda bodo nekateri izmed njih, za tiste malo bolj izkušene malo preveč osnovni, a verjamem, da bodo tudi takšni našli kakšen uporaben nasvet.
Nenapisana pravila katerih se je dobro držati, saj so le ta v receptih kar izpuščena, ker se smatrajo kot samoumevna.
Sestavine za peko tort
- Sestavine za peko morajo biti vedno sobne temperature. Vemo, da se ta nasvet neprestano ponavlja, vendar ima za torto velik pomen.
- Se kdaj vprašate, kako vedeti ali so jajca sveža ali ne? Potopite jih v vodo in če se le ta potopijo, potem so sveža. Če na vodi plavajo, potem ta definitivno niso primerna za vašo torto.
- Če želite malo ekperimentirati z receptom, ki ga že poznate, lahko mleko nadomestite z jogurtom ali kislo smetano in razlike v teksturi in okusu bodo očitne.
- Pri merjenju si vedno pomagajte z elektronsko tehtnico, ki bo najbolj natančno pokazala težo vaših sestavin.
- Kadar moramo rumenjak in beljak ločiti, bomo to najlažje storili z mrzlimi jajci, če pa moramo beljake penasto vmešati, bomo to najlažje storili z jajci, ki so sobne temperature.
Mešanje
- Vedno posebaj zmešajte vse suhe in posebaj vse tekoče sestavine, predno jih zmešate skupaj.
- Kadar skupaj mešate sladkor in maslo, mešajte dokler masa ne postane bledo rumena in malo napihnjena. Za to boste potrebovali približno 5 minut.
- Pri dodajanju suhih sestavin k tekočim pazite, da mase ne zmešate preveč, zato vaš mešalnik nastavite na srednjo hitrost.
- Sladkor ima velik vpliv na barvo in obenem teksturo našega testa. Če bo sladkorja preveč, bo testo preveč porjavelo, v primeru da je sladkorja premalo, pa bo testo preveč svetlo in trdo.
- Preden masi dodate jajca je dobro, da le ta posebaj razžvrkljajte.
- Ščepec soli, bo povdaril okus vaše slaščice.
- Kadar masi dodajate več kot eno aromo, vedno začnite z vanilijo, saj le ta povdari večino okusov.
Pečenje
- Predno maso postavite v pečico, vedno počakajte, da se pečica ogreje do potrebne temperature. Pri tem si lahko pomagate tudi z dodatnim termometrom za pečice, ki bo temperaturo izmeril veliko bolj natančno od tistega iz pečice.
- Torta naj ne bo postavljena na rob pečice, saj je tako velika možnost, da ta ne bo pečena enakomerno.
- Po 20 minutah pečenja torto zavrtite. Pred tem pečice ne odpirajte, saj s tem vanjo spuščate hladen zrak.
- Pazite na čas pečenja vaše torte. Preveč pečena torta, bo seveda tudi preveč suha. Nasvete o tem, kako preveriti ali so vaše slaščice že pečene, lahko najdete na naši spletni strani.
Prelivi in glazure
- Ko se testo vaše torte ohladi, ga zavijte v plastično folijo ter postavite v zmrzovalnik. Šele po 30 minutah ga vzamite ven in začnite rezati, polniti itd.
- Pazite, da bo fila med plastmi vaše torte nanešena enakomerno.
- Pri nanašanju glazure, si pomagajte s spatulo za torte, ki bo pripomogla k enakomerni, gladko nanešeni glazuri.