Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Pet slaščičarskih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
pet slascicarskih nasvetov ki jih je potrebno upostevati nazaj

Z vsako pripravo torte ali sladice se naučimo česa novega. Več kot imamo "slaščičarske kilometrine", več napak poznamo in se jim med pripravo izognemo. Zapisala sem pet najbolj pomembnih napak, ki jih moramo po mojem mnenju upoštevati pri pripravi sladic.

Se še spomnite svoje prve priprave torte ali kakšne enostavnejše sladice? Sama sem bila do nedavnega prepričana, da je rolada ena izmed sladic z najlažjo pripravo. Tista sladica, ki jo na hitro pripraviš, ko pridejo nenapovedani obiski. "Pripravimo testo, spečemo, naredimo nadev in z njim premažemo, zrolamo in to je to." O, kako sem se uštela. Zdaj vem in z zagotovostjo trdim, da to ni primerna sladica, ki jo pripraviš, ko pridejo nenapovedani obiski.

Ali priprava torte. Če imamo pravi pekač in BAM izdelke za peko, je sicer polovica dela že opravljena. Če temu dodamo še BAM knjigo receptov pa je zgodba zaključena s podpisom uspešno. Malo heca in "direktne prodaje" na stran. Priprava torte sicer deluje zahtevno, biskvit nikoli ni puhast in nima ravnih linij. Pa vsa ta želatina, ki jo je potrebno raztopiti pa je nikoli ne raztopimo prav, krema teče... Vse to se dogaja. In prav je, da se. Saj se tako naučimo pravilnega ravnanja z osnovnimi sestavinami za peko kot so jajca, moka, želatina, maslo ipd. Če pa pred tem preberemo še kakšen slaščičarski trik ali dva, je uspeh zagotovljen. Mogoče ne pri prvi pripravi, bo pa zagotovo pri naslednji.

1. Maslo naj bo vedno prave strukture.

Maslo je velikokrat osnova za ogromno pekovskih izdelkov, zato je pomembno, da upoštevamo strukturo masla, ki jo narekuje recept. Temperatura masla lahko močno vpliva na teksturo testa. Obstajajo tri različne strukture masla, ki jih običajno zahtevajo recepti za peko: zmehčano/sobne temperature, hladno ali stopljeno maslo.

Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.

Večina receptov, ki zahtevajo maslo, zahtevajo maslo sobne temperature/zmehčano. Maslo sobne temperature je pravzaprav hladno na dotik, a ni toplo. Ko ga pritisnemo, se naš prst rahlo ugrezne, v maslu bo vidna sled našega prsta. Za popolno konsistenco in temperaturo pustimo maslo na pultu približno 1 uro, preden začnemo s pripravo recepta.

Ohlajeno maslo je maslo, ki je bilo dobro ohlajeno v hladilniku ali zamrzovalniku, da se med mešanjem ne stopi. To pomaga ustvariti odlično strukturo testa, ki zahtevajo recepti za pripravo pite, kolačkov in piškotov.

Če ni drugače navedeno, mora biti stopljeno maslo utekočinjeno in mlačno. Če je stopljeno maslo prevroče, lahko skuha jajca v vašem testu.

2. Pred pripravo preberete recept do konca?

Se vam zdi neumno, da je na drugem mestu slaščičarskih nasvetov, ravno nasvet o tem, da je potrebno recept pred pripravo prebrati do konca? No, to ni neumnost. Mogoče bi morali ta nasvet postaviti na prvo mesto, saj se je že ničkolikokrat (tudi meni, seveda) zgodilo, da se mi je zdelo, da itak poznam vse korake in da bo priprava stekla kot po maslu. A potem me preseneti odmerjena količina olja, ki bi morala v biskvitno zmes, le-ta pa že lepo rjavi v pečici. Najpogosteje se mi to zgodi pri pripravi sladic, ki sem ji že pripravljala. Se mi sicer še kdaj zgodi, da prehitim korak ali dva, a me je ta šola napak že toliko stala, da v večini primerov recept preberem do konca in šele na to začnem s pripravo.

3. Vnaprej pripravljene sestavine.

Naslednji slaščičarski nasvet povežem s prejšnjim: preden se lotite priprave sladice, odmerite in pripravite sestavine, ki jih zahteva recept. A spet, najprej preberite sestavine, nato jih odmerjene postavite na pult. Jaz jih ponavadi postavim kar v vrstni red in jih tako tudi doziram. Tako je prostora za napake res malo. Še dodatno: če se le da, se izogibajte zamenjavi sestavin. Držite se sestavin kot narekuje recept. V določenih primerih so ob sestavinah zapisani nadomestki, če le-teh ni, jih ne menjate na "svojo roko". Ne pozabite, peka je kemija. Če pa že želite zamenjavo sestavin pa vseeno predlagam, da najprej pripravite recept po točno zapisanih korakih in sestavinah, nato pa jih zamenjajte, kot se vam zdi primerno.

4. Vrata pečice naj bodo zaprta.

Še en samoumeven nasvet, ne? Tudi meni se je zdel. A sem se velikokrat zalotila, da sem odprla vrata pečice in pogledala, kako se peče biskvit. Ker skozi prozorna steklena vrata pečice tega pač nisem dobro videla. Tako kot lahko previsoka temperatura preveč zapeče testo, si predstavljate, kako zelo lahko pogosto odpiranje vrat zniža temperaturo pečice. Kljub temu, da je mamljivo odpirati pečico in se razvajati z vonjem pečenega biskvita, a s tem v pečico poleg našega radovednega nosu vstopa tudi hladen zrak, ki poskrbi za to, da testo ne bo več tako lepo vzhajalo. Zanesimo se kar na osvetlitev v vaši pečici.

5. Še en piškotni trik za konec.

Če želite ohraniti mehkobo piškotov še po peki, jih shranite s kosom kruha. Ste že slišali za to? Če piškotke shranjujete v posodi ali kozarcu za piškote, vanj vstavite en navaden kos kruha. Piškoti bodo absorbirali vso vlago kruha, tako da bo kruh trd, piškoti pa še posebej mehki.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-6,45 €
Skupaj:
58,05 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno