BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Naredi sam - top čokoladne ideje za božična darila

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
naredi sam - top cokoladne ideje za bozicna darila

Vsak izmed nas se v prazničnem času razveseli obdarovanja in druženja s svojimi najbližjimi.

Toda, ali tudi vam praznično obdarovanje predstavlja določeno mero stresa, pa ne veste, zakaj? Preberite si, od kod pravzaprav izhaja navada obdarovanja in stres, povezan z njo, z našimi čokoladnimi nasveti pa prihranite nekaj živcev.

Obdarovanje - običaj, star že več stoletij

Izmenjavanje stvari je navada, skupna vsem človeškim kulturam. Pravila in običaji, ki spremljajo to prakso, se razlikujejo od kulture do kulture, a njihovo bistvo je tako rekoč univerzalno. Enako je pri obdarovanju. Kljub temu, da je ta praksa tako zelo razširjena, pa se malokdo vpraša, zakaj se je ne glede na čas in prostor razširila po vsem svetu. Družbeno vlogo obdarovanja je že v prvi polovici 20. stoletja v svojem delu Esej o daru raziskoval francoski sociolog, etnolog in antropolog Marcel Mauss, ki je raziskoval prakse indijanskih plemen ter arhaičnih družb v Melaneziji in Polineziji. Izhajal je iz koncepta potlača, oblike daru, ki temelji na tekmovanju med darovalci, kdo bo dal več in si tako ustvaril boljši status v skupnosti. Prav njegovo delo je ključno za razumevanje, zakaj je nakupovanje prazničnih daril za marsikoga lahko tudi stresno.

Zakaj je nakupovanje daril lahko stresno? 

Mauss je ugotovil, da je potlač pomemben del družbenega življenja različnih kultur po vsem svetu ter da temu sledijo 3 obveze obdarovanja in pravilo, da se darila podarjajo, prejemajo in povrnejo.Torej pri obdarovanju ne gre le za darila kot taka, ampak je v ozadju tudi pravna, ekonomska, duhovna in moralna pomembnost, s katero je prepojena celotna družbena struktura. V vseh družbah torej stvari, ki so podarjene kot darila, izražajo odnos med darovalcem in obdarovancem. Po Maussu tako obdarovanje ni ne prostovoljno ne altruistično. Za vsem skupaj v resnici stoji obveza dati, obveza prejeti in obveza povrniti.

Toda, ali tudi vam praznično obdarovanje predstavlja določeno mero stresa, pa ne veste, zakaj?

Ta celoten običaj pa se vrti okoli pravil, ki določajo, kako ga je treba pravilno izvesti – s kom, kdaj in kako. Eno izmed teh pravil je, da mora sam proces izgledati prostovoljen in spontan, v resnici pa je le formalno pretvarjanje in družbena prevara. Vsi smo ju sokrivi in pretvarjanje je le del pravil. Obdarovanje tako zavezuje obdarovanca, da mora darovalcu povrniti najmanj enakovredno darilo, saj se lahko v nasprotnem primeru oblikuje hierarhija družbenih odnosov: če darovalec daruje več, kot obdarovanec lahko vrne, potem darovalec dokazuje, da je več vreden od obdarovanca.

Razveselite obdarovanca z naredi sam (DIY) čokoladnim darilom

Le zakaj bi si belili glavo s skrbmi, koliko denarja lahko zapravite za letošnja darila? Svojim najbližjim raje poklonite darilo, ki ga boste izdelali sami s tehniko »Do It Yourself« ali po slovensko »naredi sam«. Tako se ne vi ne obdarovanec ne boste ubadali z vprašanjem, koliko je vredno darilo, saj ima vsako lastnoročno izdelano darilo vedno neprecenljivo vrednost.

Predstavljamo vam 3 čokoladne ideje za božična darila:

1. Skodelica presenečenja

Domiselno izbrana skodelica z najljubšo barvo ali motivom obdarovanca bo temu zagotovo prikradla nasmeh na obraz. Napolnite jo z njegovimi najljubšimi čokoladnimi bonboni, zraven pa ne pozabite dodati še okusne vroče čokolade, s katero se bo v novi skodelici lahko grel v hladnih zimskih dneh.

2. Praznični čokoladni kolač

Še posebej, če se v vašem obdarovancu skriva čokoholik, ga lahko razveselite s praznično okrašenim čokoladnim kolačem. S tem, ko si boste vzeli čas za ustvarjanje v kuhinji posebej zanj, mu boste pokazali, koliko vam pomeni.

3. Personalizirana bonboniera

Tisti, ki vam primanjkuje časa ali ustvarjalnosti, lahko z našo pomočjo nekoliko »pogoljufate« tako, da obdarovancu poklonite personalizirano bonboniero, ki bo v nekem smislu še vedno vsebovala elemente »naredi sam« tehnike, vam pa bo prihranila kar nekaj časa in živcev. Izberite velikost bonboniere in njeno vsebino – vanjo lahko dodate poljubne praline, popolnoma po obdarovančevem okusu. Vsaka posamezna pralina bo izdelana ročno, brez konzervansov, umetnih sladil in ojačevalcev okusov. Z našo pomočjo lahko bonbonieri brezplačno priložite še čestitko s personaliziranim sporočilom. Kako izvrstno in domiselno darilo, kajne?

Naše čokoladne ideje za božična darila lahko seveda tudi nekoliko preoblikujete in prilagodite glede na vaše in obdarovančeve želje. Lahko pa se letos izognete »Maussovemu konceptu obdarovanja« in ljubljeni osebi poklonite topel nasmešek, objem in kakšno lepo besedo. Konec koncev je to tisto, kar šteje največ.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno