BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu bele čokolade

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
na kaj moramo biti pozorni pri nakupu bele cokolade

Pomembno je, da znamo kot kupci bele, temne ali mlečne čokolade razlikovati med kakovostno ter nekakovostno čokolado.

Proizvajalci čokolad, zato, da bi znižali stroške proizvodnje, včasih pri izdelavi čokolade posežejo po manj kakovostnih surovinah. Za kupca bele čokolade je pomembno, da se zaveda dejstva, da vse čokolade na tržišču niso enako kakovostne in da je pri nakupu dobro biti pozoren ter izbrati res najboljšo belo čokolado. Seveda pa ti napotki veljajo tudi za nakup temne in mlečne čokolade.

Vsebnost rastlinskih maščob v beli čokoladi

Bela čokolada je izdelana predvsem iz kakavovega masla ter mlečnih delcev. A nekateri proizvajalci kakavovo maslo raje nadomestijo z drugimi rastlinskimi maščobami, ki so cenejše. To se velikokrat zgodi ravno pri beli čokoladi, razlog za to pa je njena sestava, ki omogoča takšno menjavo, ne da bi ob tem prišlo do sprememb v lastnostih čokolade. Ta menjava naredi izdelavo ene tablice čokolade veliko cenejšo, kar je s proizvajalčevega zornega kota odlično. A zaradi te zamenjave bela čokolada vsebuje veliko več nasičenih maščob, ki pa niso preveč koristne za naše telo.

Znanstveniki so dokazali, da lahko večja poraba nasičenih rastlinskih maščob pri ženskah, ki so v postmenopavzalnem obdobju, povzroči pojav raka na dojkah, pri moških pa lahko pride do nastanka raka na prostati. Prav tako te nasičene maščobe prispevajo k dvigu nivoja holesterola v krvi, kar lahko vodi do zamašitve žil ter do resnih srčno-žilnih zapletov.

Zato je za kupca tako bele kot tudi mlečne in temne čokolade pomembno, da pred nakupom čokolade na ovitku preveri, koliko nasičenih rastlinskih maščob le-ta vsebuje.

Pametna izbira je čokolada, ki vsebuje čim manj nasičenih rastlinskih maščob, saj je takšna čokolada dejansko bolj zdrava in ima manj škodljivih vplivov na telo.

Dodatki v beli čokoladi

Vsi vemo, da je na prodajnih policah na voljo veliko čokolad z dodatki. Tako danes v čokoladah najdemo že praktično vse – od lešnikov in mandljev, ki veljajo za klasične dodatke, pa tudi do bolj ekstravagantnih, kot sta na primer čili ali sivka. Za samo kakovost čokolade je pomembno, da proizvajalec uporablja čim več naravnih izdelkov ter čim manj umetnih sladil in dodatkov. Za marsikatero umetno sladilo in druge dodatke namreč še ni raziskano, kakšne vplive na telo imajo.

Kupcu bele čokolade je velikokrat težko ugotoviti, ali čokolada, ki jo želi kupiti, res vsebuje naravne dodatke ali ne. Tako lahko pred nakupom preverite, ali je kje na ovitku označeno, da čokolada vsebuje naravne dodatke ali ne. Proizvajalci se vedno bolj zavedajo dejstva, da je izdelava čokolade z naravnimi sestavinami boljša za kupca, zato na embalaži označijo, da njihova čokolada vsebuje dodatke, ki so naravnega izvora. Prav tako lahko proizvajalca in vrsto čokolade preverite na internetu in poiščete odzive drugih uporabnikov. Tako lahko vidite, kaj o kateri vrsti čokolade menijo drugi ljubitelji čokolade, skupaj pa lahko primerjate svoje izkušnje ter ugotovite, katera čokolada je dejansko zdrava in naravna.

Za kupca čokolade je prav tako pomembno, da pred nakupom preveri, koliko dodatkov E vsebuje čokolada.

Pomembno je, da se zavedate dejstva, da niso vsi E-ji škodljivi za človeško telo.

Nekateri izmed teh dodatkov so vitamini (npr. E101, ki je vitamin B12 in je povsem varen za uživanje), drugi pa lahko imajo škodljive vplive na telo. Preglejte tabele, ki vsebujejo informacije o škodljivosti dodatkov E ter se izogibajte izdelkov, ki vsebujejo večje količine E-jev, ki lahko škodijo našemu telesu.

Če pa ste alergični na katerega izmed dodatkov v čokoladi, pa je izjemno pomembno, da pred nakupom preverite sestavo čokolade. Nekatere čokolade lahko vsebujejo samo sledove alergena, ki lahko pri vas sproži alergijsko reakcijo. A že takšne majhne količine dodatkov v čokoladi so dovolj, da se lahko vaše sladkanje s čokolado konča v bolnišnici.

Od nas samih je odvisno, kako kakovostno čokolado bomo uživali. Na policah obstaja veliko vrst čokolad. Nekatere so kakovostne, nekatere niso. Z našim znanjem in poznavanjem dodatkov E, rastlinskih maščob ter drugih dodatkov lahko presodimo, katera čokolada dejansko vsebuje snovi, ki nam ne bodo koristile. Tako se lahko takšni čokoladi izognemo ter namesto nje posežemo po čokoladi, ki je narejena iz naravnih dodatkov, ki so boljši za naše telo.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno