BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Mlečna čokolada in zdravje

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
mlecna cokolada in zdravje

Mogoče mislite, da mlečna čokolada nima vpliva na zdravje? Žal se motite, saj ga ima.

Ob omembi besede »čokolada« marsikdo pomisli na čokolado, ki ji, zaradi njene sestave, pravilno rečemo mlečna čokolada. To čokolado zagotovo poznajo vsi na svetu, saj je najbolje prodajana čokolada, iz nje pa proizvajalci čokolad izdelujejo tudi druge čokoladne sladice in slaščice, ki so obnorele svet.

Res je, da mlečna čokolada ni tako znana po svojih koristnih vplivih na telo, kot pa na primer temna čokolada. A zagotovo ima mlečna čokolada kar nekaj dobrih vplivov na človeško telo, ki pa predvsem pridejo do izraza takrat, ko je uživanje mlečne čokolade v mejah normale. Torej je, tako kot pri vseh stvareh, tudi pri uživanju mlečne čokolade pomembna zmernost.

Vpliv na možgane

Znanstveniki ugotavljajo, da ima mlečna čokolada veliko vplivov na možgane. Verjeli ali ne, nekateri učinki so pri tej sladkariji celo bolj izraženi, kot pa pri temni čokoladi, ki velja za tisto zdravo čokolado, po kateri lahko posegamo brez strahu.

Tako so najnovejše študije pokazale, da mlečna čokolada krepi možganske funkcije celo bolje, kot pa temna čokolada. Raziskava, ki so jo izvajali v ZDA, je pokazala, da so tisti testiranci, ki so zaužili 85g mlečne čokolade, imeli najboljše rezultate pri nalogah, s katerimi so znanstveniki testirali verbalni in vizualni spomin. Ostali testiranci, ki so zaužili druge vrste čokolad (temna, bela), so pri teh testih dosegli slabše rezultate. To pomeni, da ima mlečna čokolada pozitivne učinke na nekatere možganske funkcije, kot je na primer spomin.

Uživanje tako mlečne kot tudi temne čokolade pa je prav tako povezano z boljšim odzivnim časom, ki je verjetno posledica budnosti, ki jo povzročijo kofein, teobromin ter teofilin, ki se nahajajo v čokoladi. Te snovi povzročijo, da smo po zaužitju čokolade bolj zbrani, budni in pripravljeni na delo, tako kot po skodelici zelenega čaja ali kave.

Zaradi svoje vsebnosti feniletilamina (v 100g čokolade ga je približno 0,7g) pa čokolada dviguje tudi razpoloženje ter skrbi za psihično ravnotežje. Sladkor, ki ga mlečna čokolada vsebuje bistveno več, kot njena temna različica, pa je vzrok, da telo začne proizvajati večje količine serotonina, ki mu nekateri rečejo tudi hormon sreče. Posledica tega je, da se po zaužiti čokoladi počutimo bolje. Smo bolj sproščeni ter bolj srečni, zato je čokolada tudi zelo priljubljena med nežnejšim spolom.

Drugi vplivi na telo

Dolgo je veljalo zmotno prepričanje, da sama čokolada redi ter da povzroča mozolje. Zadnje raziskave so pokazale, da čokolada, če jo uživamo v zmernih količinah, ne povzroča teh težav. Res pa je, da lahko čokolada v večjih količinah povzroči nalaganje maščobnih oblog na telesu, zato je resnično pomembno, da mlečno čokolado uporabljamo samo kot posladek in ne kot hrano za vsakodnevno uživanje.

Težava, ki lahko nastane, če čokolado uživamo v večjih količinah, je tudi zaprtje. Zato se uživanje čokolade ne priporoča pri tistih, ki imajo težave z zaprtjem, saj bo čokolada njihove težave samo še poslabšala, namesto da bi se jih rešili.

Že stari Azteki pa so vedeli, da je čokolada tudi afrodiziak. Uživali so jo, preden so se podali na obisk k svojim ljubicam. Zato mogoče ni odveč nasvet, da posezite po čokoladi, preden se predate posteljnim užitkom. Kombinacija snovi, ki dobro vplivajo na počutje ter snovi, ki delujejo kot afrodiziak, bo zagotovo popestrila dogajanje med rjuhami ter naredila noči dolge in strastne.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno