Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki za peko.

Medenjaki so pravi sinonim za praznični čas. Njihov vonj, ki se širi po kuhinji, prebudi najlepše spomine in ustvari toplino doma. V tem članku bomo raziskali zgodovino medenjakov, delili nasvete za njihovo pripravo ter ponudili nekaj preprostih in okusnih receptov, da bo v tvoji kuhinji zadišalo po božiču!
Medenjaki imajo bogato zgodovino, ki sega vse do starih Egipčanov, ko so med uporabljali kot sladilo za preprosta peciva. V srednjem veku so se medenjaki širili po Evropi, predvsem zaradi razpoložljivosti eksotičnih začimb, kot so cimet, klinčki in ingver.
V 16. stoletju so postali nepogrešljiv del božičnih sejmov, kjer so jih mojstri pekli v različnih oblikah, od zvezd do srčkov.
Evropa je pravo srce tradicije medenjakov. Največ jih jedo v prazničnem času, ko okrasijo božične mize ali služijo kot sladko darilo.
Nemci so pravi mojstri medenjakov, znanih kot Lebkuchen. Ti so pogosto obogateni z oreščki, suhim sadjem in začimbami, kot so cimet, klinčki in kardamom. Nuremberg, mesto s dolgo tradicijo peke medenjakov, je znano po svojih zaščitenih "Nürnberger Lebkuchen".
Švedi imajo svoje različice medenjakov, imenovane pepparkakor, ki so tanki, hrustljavi in rahlo pikantni. Pogosto jih uživajo skupaj s kuhanim vinom (glögg).
Pri nas so medenjaki priljubljeni predvsem kot praznični piškoti ali kot okrašeni spominki iz turističnih krajev (npr. lectovi srčki). Tradicionalni recepti vključujejo veliko medu in manj sladkorja.
V ZDA in Kanadi medenjaki niso samo sladica, ampak tudi ustvarjalna dejavnost! Tradicija izdelovanja medenjakovih hišk je postala simbol božičnih praznikov, navdihnjena pa je bila z zgodbo bratov Grimm o Janku in Metki.
Otroci in odrasli uživajo v dekoriranju hišk, figuric in drugih oblik, ki jih krasijo s pisanimi sladkorji in čokolado. Ta običaj je postopoma prišel tudi k nam, in vedno bolj popularno je, da skupaj z otroki okrasimo medene hiške, ki spominjajo na tisto iz pravljice.
Glavna sestavina medenjakov, ki daje njihov značilen okus, so začimbe. Klinčki, cimet, ingver in muškatni orešček so značilne začimbe, ki ne le obogatijo okus, temveč so bile v preteklosti tudi znak prestiža.
Zaradi teh dragocenih sestavin so bili medenjaki sprva na voljo le bogatim. Danes so vsesplošno priljubljeni.
Da bodo tudi tvoji medenjaki zadišali po božiču, posezi po BAM Mešanici začimb Piškoti & Pecivo.
V številnih kulturah medenjaki niso zgolj piškoti, ampak nosijo simbolni pomen. Na Slovenskem so lectovi srčki veljali za darilo ljubezni, ki so ga podarjali na sejmu ali ob praznikih.
V drugih državah so pogosto del prazničnih daril, s katerimi ljudje izkazujejo pozornost in hvaležnost.
Medenjaki so popoln simbol praznikov zaradi svoje dolge obstojnosti, enostavne priprave in možnosti dekoracije. Poleg tega so enostavni za transport in tako idealni za darilo.
Od čudovitih oblik do bogatega okusa – medenjaki so preprosto nepogrešljivi v prazničnem času.
Za pripravo resnično mehkih in dišečih medenjakov je ključena prava kombinacija sestavin in nekaj pekaških trikov.
✦ Kakovosten med: Vedno uporabi naravni cvetlični med, saj bo dal piškotom bogat okus.
✦ Začimbe: Sveže mlete začimbe (cimet, ingver, kardamom) bodo poskrbele za intenzivnejši vonj in okus, če pa si želiš olajšati pripravo, posezi po BAM Mešanici Piškoti & Pecivo.
✦ Testo naj počiva: Pusti testo v hladilniku vsaj 12 ur. Tako bodo okusi še bolj povezani.
✦ Ne pretiravaj s peko: Medenjaki naj bodo rahlo mehki, ko jih vzameš iz pečice. Počitek na pekaču jih bo dodatno utrdil.
● 300 g gladke moke
● 100 g medu
● 50 g sladkorja v prahu
● 30 g BAM Vanilijinega sladkorja s pravo vanilijo
● 1 jajce
● 50 g masla
● 1 čajna žlička BAM Mešanice Piškoti & pecivo
● 1 čajna žlička sode bikarbone
● 30 ml mleka
► Segrej med in maslo, da postaneta tekoča, nato ju ohladi.
► Zmešaj suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, vanilijin sladkor, sodo bikarbono in začimbe.
► Dodaj jajce, mleko ter zmes medu in masla. Vse skupaj dobro pregneti. Testo zavij v folijo za živila in ga pusti v hladilniku vsaj 12 ur.
► Pečico segrej na 180 °C. Testo razvaljaj na debelino približno 5 mm in izreži oblike.
► Pecivo peci 8–10 minut. Po želji jih ohlajene okrasi s sladkorno glazuro.
● 200 g mandljeve moke
● 50 g kokosove moke
● 100 g medu
● 60 g BAM Kokosovega olja
● 1 jajce
● 1 čajna žlička cimeta
● ½ čajne žličke ingverja
●½ čajne žličke pecilnega praška
► Zmešaj suhe sestavine: mandljevo moko, kokosovo moko, cimet, ingver in pecilni prašek.
► V ločeni posodi zmešaj med, kokosovo olje in jajce.
► Združi mokre in suhe sestavine ter pregneti v testo.
► Testo oblikuj v disk, zavij v folijo in ohladi za 30 minut.
► Pečico segrej na 175 °C. Iz testa oblikuj kroglice, jih rahlo splošči in peci 10–12 minut.
Ti medenjaki združujejo bogat okus lešnikov in čokolade, kar jih naredi popoln dodatek k praznični mizi. Dodatek vroče čokolade z lešniki poskrbi za čudovito aromo in mehko teksturo, ki se kar topi v ustih.
● 250 g gladke moke
● 100 g medu
● 80 g sladkorja v prahu
● 50 g masla1 jajce
● 80 g mletih lešnikov
● 50 g sesekljanih lešnikov
● 50 ml BAM Vroče čokolade z lešniki
● 1 čajna žlička cimeta
● 1/2 čajne žličke sode bikarbone
► Pripravi vročo čokolado z lešniki, pusti, da se nekoliko ohladi.
► Segrej med in maslo, da postaneta tekoča, nato ju ohladi.
► Zmešaj suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, sodo bikarbono, cimet in mlete lešnike.
► V suhe sestavine dodaj ohlajen med z maslom, jajce in pripravljeno vročo čokolado z lešniki.
► Zgneti testo v gladko zmes. Na koncu nežno vmešaj sesekljane lešnike.
► Testo zavij v folijo za živila in pusti počivati v hladilniku vsaj 2 uri.
► Pečico segrej na 180 °C. Testo razvaljaj na debelino približno 5 mm in izreži poljubne oblike.
► Piškote peci na pekaču, obloženem s papirjem za peko, približno 8–10 minut, dokler rahlo ne porjavijo.
► Po želji ohlajene medenjake okrasi s stopljeno čokolado ali sladkorno glazuro.
Ti medenjaki s pridihom oreščkaste hrustljavosti so popolna izbira za praznične dni. Dodatek mletih in sesekljanih orehov obogati okus in poskrbi za posebno teksturo, ki navduši vsakogar.
Sestavine:
● 250 g gladke moke
● 100 g medu
● 80 g sladkorja v prahu
● 50 g masla
● 1 jajce
● 80 g mletih orehov
● 50 g sesekljanih orehov
● 1 čajna žlička cimeta
● 1/2 čajne žličke sode bikarbone
► Segrej med in maslo, da postaneta tekoča, nato ju ohladi.
► Zmešaj suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, sodo bikarbono, cimet in mlete orehe.
► Dodaj ohlajen med z maslom in jajce ter zgneti v gladko testo. Na koncu vmešaj še sesekljane orehe.
► Testo zavij v folijo za živila in pusti počivati v hladilniku vsaj 2 uri.
► Pečico segrej na 180 °C. Testo razvaljaj na debelino približno 5 mm in izreži poljubne oblike.
► Piškote peci na pekaču, obloženem s papirjem za peko, približno 8–10 minut, dokler rahlo ne porjavijo.
► Ohlajene medenjake po želji okrasi s sladkorno glazuro ali jih pusti naravne, da izstopa okus orehov.
Medenjaki so idealni za darila – zapakiraj jih v lične škatle ali celofan s prazničnim trakom. Da ostanejo mehki, jih shrani v dobro zaprti posodi z rezino jabolka, ki ohranja vlago.
Priprava medenjakov ni le peka, ampak tudi ustvarjanje trenutkov, ki se vtisnejo v spomin. Naj bo to tradicionalni recept ali moderna prilagoditev, medenjaki bodo vedno ostali srce božičnega vzdušja. Uživaj v pripravi in deljenju teh sladkih dobrot z najbližjimi!