Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki za peko.

Mafini so okusno pecivo, ki ga uživajo ljudje po vsem svetu. Na voljo so v različnih okusih, pogosto jih pogosto povezujemo z zajtrkom ali sladico. V tem članku razkrivamo izvor mafinov, kraje, kjer jih pogosto uživajo, različne prelive za mafine in jedi, ki so različne izpeljanke mafinov.
Začetki mafinov segajo v Evropo. Beseda "muffin" naj bi izvirala iz francoskega izraza "moufflet", ki je označeval mehak kruh. Sodobni mafin, kot ga poznamo danes, pa se je oblikoval v Združenih državah Amerike v 19. stoletju. Angleški priseljenci so prinesli tradicionalne recepte za mafine, vendar so se kmalu pojavile ameriške različice, ki so ustvarile gostejšo, slajšo in bolj torti podobno teksturo.
Mafine cenijo v različnih delih sveta, njihova priljubljenost pa presega geografske meje. V Severni Ameriki so mafini običajna sestavina zajtrka. Pogosto jih uživamo ob skodelici kave ali čaja, na voljo pa so v pekarnah, kavarnah in trgovinah z živili. V Združenem kraljestvu se mafini običajno uživajo popečeni, razdeljeni in namazani z maslom ali marmelado. So pomemben del tradicionalnega popoldanskega čaja.
Možnosti prelivov za mafine je veliko. Pri sladkih mafinih so priljubljeni prelivi streusel (drobtina iz moke, sladkorja in masla), cimetov sladkor, sladkor v prahu, glazure (na primer limonina ali čokoladna) ali celo kapljica medu. Sladki mafini imajo lahko tudi okusne nadeve, kot so čokoladni čips, borovnice, maline, banane, oreščki ali suho sadje, ki jim dodajo okus in teksturo. Za bogatejši okus jih oblijemo s sadnimi ali sladkimi prelivi.
Slani mafini so manj pogosti, a prav tako navdušujoči. Te različice pogosto vsebujejo sestavine, kot so sir, zelišča, zelenjava ali meso. Prelivi za slane mafine so lahko nariban sir, zelišča, suhi paradižniki, sesekljane olive ali celo pesto. Slani mafini so odlična priloga k juham, enolončnicam ali solatam.
Zaradi svoje mikavne puhaste teksture, jih lahko vkomponiramo v različne jedi. Tukaj je nekaj idej:
Za čudovit preobrat te klasične sladice tradicionalni kolač zamenjamo z zdrobljenimi sladkimi mafini. Drobtine mafinov obložimo s svežimi jagodami in stepeno smetano.
Ostanke mafinov lahko spremenimo v čudovit kruhov puding, tako da jih namočimo v kremno zmes in spečemo do zlato rjave barve. To sladico lahko uživamo s kapljico karamelne omake ali kepico vanilijevega sladoleda.
Sladke mafine nadrobimo na kepico sladoleda in jih obložimo z najljubšimi dodatki za sladoled, kot so preliv iz bele čokolade, karamele, posipamo pa jih s praženimi mandlji.
Sladke mafine, ki smo jih zdrobili, obložimo s stepeno smetano ali kremo in svežim sadjem zložimo v kozarec in ustvarimo vizualno privlačno ter hkrati okusno sladico.
Iz narezanih sladkih mafinov pripravite francosko potico. Rezine mafinov namočite v mešanico jajc, mleka in začimb, nato jih pecite do zlate barve in postrezite z javorjevim sirupom.
Za hranljiv in okusen zajtrk ali prigrizek obložimo zdrobljene sladke mafine z grškim jogurtom, medom, s svežimi jagodami ali z narezanim sadjem.
Sladke mafine zdrobimo v testo za palačinke, da ustvarimo edinstven preobrat klasičnih palačink. Pečemo jih, dokler niso puhaste, nato pa jih postrežemo s sirupom ali sadnimi dodatki.
Zmešamo zdrobljene sladke mafine s sladoledom in mlekom ter ustvarimo čudovit mlečni napitek z okusom mafinov. Za dodatno razvajanje dodamo kupček stepene smetane in posujemo cimet.
Zmešamo zdrobljene sladke mafine z različnim svežim sadjem, kot so jagode, borovnice in breskve, in tako enostavno pripravimo edinstveno in okusno sadno solato.
V tradicionalnem receptu za s'mores zamenjamo grahamske krekerje s polovicami sladkih mafinov. Prepražimo mini sladkorne penice in jih s koščkom čokolade vstavimo med polovice mafinov, da dobimo zabavno in okusno poslastico.
Narežemo slane mafine in jih uporabimo kot osnovo za sendviče za zajtrk. Napolnimo jih z umešanimi jajci, sirom, slanino ali klobaso in si privoščimo obilen jutranji obrok.
Za edinstven preobrat v burgerjih tradicionalne žemljice za burgerje zamenjamo s slanimi mafini. Zložimo jih z najljubšimi testeninami, sirom in dodatki za nasiten obrok.
Za polžke uporabimo majhne slane mafine. Napolnimo jih z mini burgerji, svinjino ali sesekljanim piščancem, da ustvarimo okusne one-bite prigrizke.
Slane mafine narežemo na rezine, jih popečemo in obložimo z na kocke narezanim paradižnikom, svežo baziliko, česnom in kapljico oljčnega olja, da pričaramo slan in nasiten prigrizek.
Slane mafine narežemo na kocke in jih uporabimo kot osnovo za aromatičen kruhov nadev. Dodamo zelenjavo, zelišča in juho, nato pa jih pečemo, dokler ne postanejo zlati in hrustljavi.
Slane mafine narežemo na kocke in jih popečemo do hrustljavosti. Uporabimo jih kot krutone v solatah ali juhah za dodaten okus in teksturo.
V mini modelčke za tartlete vtisnemo slano testo za mafine in jih napolnimo z različnimi slanimi nadevi, kot so kviche, sir, zelenjava ali meso. Pečemo do zlate barve in postrežemo kot predjedi ali prigrizke za zabavo.
V posodi za pečenje narežemo slane mafine in jih obložimo s kuhano slanino, sirom in zelenjavo. Po vrhu prelijemo stepena jajca, potresemo z zelišči in pečemo dokler niso pečeni, da dobite okusno jed za pozno kosilo.
Slane mafine prerežemo na pol, jih namažemo s česnovim maslom in popečemo v pečici, dokler ne postanejo hrustljavi. Postrežemo kot okusno prilogo k juham, enolončnicam ali testeninam.
Iz mafinov narežemo rezine in iz njih pripravimo francoske hrenovke. Rezine mafinov potopimo v mešanico razžvrkljanih jajc, mleka in začimb, nato pa jih na rešetki pečemo, dokler ne postanejo zlate in hrustljave.
1. Morda se zdi, da so si mafini in kolački podobni, vendar imajo nekaj ključnih razlik. Kolački so običajno bolj sladki in imajo lažjo teksturo, medtem ko so mafini pogosto bolj gosti in manj sladki.
2. Največji mafin, ki je bil kdaj koli narejen, je tehtal kar 1.663 kilogramov! Spekli so ga leta 2011 v Manchestru v Angliji.
3. Muffini naj bi dobili ime po starofrancoski besedi "moufflet", ki pomeni "mehak kruh".
4. Prvi pekači za mafine niso bili podobni tistim, ki jih uporabljamo danes. Prve mafine so pekli v glinenih modelih, imenovanih "boules", in jih pogosto pekli neposredno na ognjišču ali v loncih na odprtem ognju.
5. Borovničevi mafini so med najbolj priljubljenimi okusi mafinov. Kombinacija trpkih borovnic in sladkega testa je priljubljena po vsem svetu.
6. Verjetno najbolj priljubljeni pa so borovničeni mafini v Združenih državah Amerike, saj je 11. julij postal celo nacionalni dan borovničevega mafina!
7. Vrhovi mafinov oziroma zaokroženi deli, ki se prelivajo čez oblogo za mafine, pogosto veljajo za najokusnejši del. Pravzaprav je ljubezni do zgornjih delov mafinov posvečena celo epizoda iz filma Seinfeld!
8. Mafini so lahko bolj zdrava alternativa drugim pečenim izdelkom. Z vključitvijo polnozrnate moke, ovsenih kosmičev, sadja in oreščkov so lahko mafini hranljiva izbira za zajtrk ali malico.
9. Svetovni rekord za največ mafinov, spečenih v eni uri, je 5.058 mafinov. Ta nor dosežek je bil leta 2017 dosežen v Avstraliji.
10. Mafini niso omejeni na sladke okuse. Slane različice, kot so mafini iz koruznega kruha, mafini s sirom in zelišči ali mafini s slanino in čedarjem, so vedno bolj priljubljene in v svet mafinov prinašajo nove okusne možnosti.
Ne glede na to, ali imate raje sladko ali slano, se mafini s svojo raznovrstnostjo sladko-slanih okusov odlično odrežejo pri kulinaričnem ustvarjanju.