BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Lindt čokolada

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
lindt cokolada

Švicarska čokolada Lindt se predstavi. Lindt Chocolate izdelke iz prestižne tovarne čokolade Lindt&Sprüngli izdelujejo švicarski čokoladni mojstri že vse od leta 1845.

Kaj je to, čemur se nihče ne more upreti? Kaj je to, ki je tako dobro slastno in okusno? To je čokolada Lindt. Ta božanska stvar (čokolada) je nastala, ko so v Ameriki našli zrno kakava, ga prinesli v Evropo, kjer z njegovo pomočjo izdelajo prvo čokolado. Kasneje so se recepti za čokolado le še izboljševali in tako smo dobili današnjo čokolado. Da pa je nastala čokolada so morali kakavov plod obrati, ga obdelati in poslati v tovarno Lindt. Semena tu očistijo, zdrobijo, jim dodajo posebne snovi, jih zmeljejo in spremenijo v kakavovo maslo oz. pasto. Na koncu zmešajo čokoladno pasto, čokoladno maslo, mleko in sladkor in tako nastane čokolada. Prav tovarna Lind pa je nastala, ko je Rudolf Sprungli doživel velik uspeh na področju izdelovanja čokolade in se združil z Radolphe Lindt-om. Radolphe je kmalu iznašel način kako se čokolada sama stopi v ustih. To je obema prineslo velik uspeh, ki se je le še večal. Danes je čokolada Lindt svetovno znana zaradi svoje kvalitete, ki jo priznava tudi ISO 9001 standard.

Kratka zgodovina tovarne Lindt

Zgodba se začne leta 1845. Slaščičar, David Sprungli-Schwarz in njegov iznajdljiv sin, Rudolf Sprungli-Ammann sta bila lastnika male slaščičarne na tržnici v mestu Zurich. Odločili so se za nek nov recept iz Italije. Ta jim je bila ljudem tako všeč, da so po 2 letih prestavili čokoladno proizvodnjo iz majhne pekarne v malo tovarno na vrhu konca jezera Zurick. V letu 1859, sta oče in sin odprla drugo in večjo slaščičarno v Zurich's Paradeplatz. Dve leti kasneje sta kupila posestvo. Leta 1870 je bila čokoladna proizvodnja preseljena v večje prostore.

Leta 1892 je Rudolf Sprungli dosegel velik uspeh zaradi kvalitete njegovih izdelkov. Posel je razdelil med sinova. Pod njegovim osebnim vodenjem in kasneje pod dobrim vodenjem njegovega družinskega nasledstva, je Slaščičarna Sprungli postala znana in imela velik ugled po celem svetu. Starejši brat, Johann Rudolf Sprungli Schifferli je dobil čokoladno tovarno. To tovarno je povečal, moderno opremil,kar mu pa ni bilo dovolj, zato je l. 1899 našel primerno parcelo in zgradil novo tovarno.

 V letu 1859, sta oče in sin odprla drugo in večjo slaščičarno v Zurich's Paradeplatz. 

Lastnik male, a znane čokoladne tovarne, Rodolphe Lindt iz Berne mu je v tistem času ponudil združenje. Ta korak je prinesel novo tovarno pa tudi nove proizvajalske skrivnosti ter novo ime: Lindt & Sprüngli Radolphe Lindt je bil najverjetneje najbolj znani proizvajalec njegovih časov. Leta 1879 je odkril tehniko po kateri je lahko proizvajal čokolado. Ta tehnika (conche) je bila najboljša od vseh, kajti čokolada se je lepo topila v ustih. To je pripomoglo k svetovnemu uspehu Švicarske čokolade.

Med prvima dvema desetletjema zadnjega stoletja, je Švicarsko čokoladna industrija uživala skoraj nemogočo razširitev, najbolj v izvoznih trgovinah. Lindt & Sprüngli sta igrala mogočno vlogo skozi prvo svetovno vojno. V letu 1915 je podjetje izvozilo okoli tri četrtine njene proizvodnje k 20 različnim narodom okoli sveta. Med letoma 1920 in 1945 se je firma morala soočiti s številnimi izzivi in težavami: izguba tujih prodajaln. Tudi med drugo svetovno vojno so se pojavljale: omejitve na sladkorju in kakavu

Cene so med 1919 in 1946 nehale naraščati, toda Lindt & Sprüngli sta rast cene upravičevala s kvaliteto. Hotela sta najboljšo čokolado in zato je bila cena dražja. Po vojni je uspeh v tujini močno rasel. Rast je napredovali tudi doma. Tako je nastala ena najbolj znanih čokolad na svetu Lindt.

Kvaliteta čokolade Lindt

Več kot 150 let se Lindt & Sprüngli odločno drži načela visoko cenjene kvalitete. Lindt & Sprüngli naredita vse, kar je v njuni moči, da obdžiza zaupanje njunih zvestih oboževalcev čokolade. Znamka "LINDT" jamči za čokolado izdelano z najboljšo skrbjo iz najboljših sestavin in je znana za svojo izrazito mehkostjo, značilen okus in prenovljen vonj.

Določanje kvalitete

Kvaliteta in inovacije so številka ena pri Lindt-u.Lind izdeluje in prodaja superiorno čokolado, ker njihova filozofija je da:

  • Uporabljajo le najboljše sestavine in materiale: Od najboljših kakavnih zrn, pa do najboljših ovojev za čokolado.
  • Novačijo in stopnjujejo recepte: Ohranjajo stare tradicionalne recepte, v njihovih raziskovalnih laboratorijih pa izumljajo nove.
  • Imajo državo umetnosti proizvajanje: Prefinjen, visok kompleks metod in strojev.
  • Zaposlijo visoko kvalificirane ljudi: ti so vsi kreativni, inovativni, obvladajo visoko stopnjo vedeti kako, zmožnost in imajo močno nagnjenje h kvaliteti.

Zanesljivost kvalitete

Leta 1992, je bila čokoladna tovarna Lindt & Sprüngli prva družba v prehrambeni industriji v Švici, ki je prejela visoko cenjen Certifikat za zagotavljanje kakovosti glede na ISO 9001 standard. Lindt je ponosen, da so danes ta standard dosegle že vse njihove tovarne, tudi drugod po svetu in ga še vedno ohranjajo.

Okušanje čokolade

Preden ugriznete v čokolado - jo povohajte, vdihnite njeno aromo in jo dobro poglejte. Ali se sveti ali ne? Kakšna je barva in površina? Kot degustatorjem vina, je tudi čokoladnim degustatorjem pomemben izgled, vonj in okus. Pravi poskuševalci čokolade pustijo, da se jim čokolada stopi na jeziku in nato uživajo v različnih okusih.

Vir: old.gimvic.org

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno