BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kraš – čokolada z več kot stoletno tradicijo

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
kras – cokolada z vec kot stoletno tradicijo

Izdelki, združeni pod znamko Kraš, so si tudi pri nas pridobili skoraj kultni status. Za mnoge so to priboljški, povezani s prav posebnimi spomini…

Verjetno ste vsaj enkrat v življenju že poskusili katerega od izdelkov Kraš, še precej verjetneje pa je, da vas ti izdelki spremljajo praktično vsakodnevno, saj gre za eno najbolj priljubljenih znamk sladkih dobrot v Sloveniji.

Posladek s pridihom nostalgije 

Hrvaško podjetje Kraš je podjetje z več kot stoletno tradicijo, saj se je njegova zgodba začela že davnega leta 1911, ko je Union ustanovil danes najstarejšo industrijsko proizvodnjo čokolade v Jugovzhodni Evropi. Po združitvi s podjetjem Bizjak in s še nekaj manjšimi čokoladnicami je podjetje leta 1950 prevzelo ime Kraš in ga obdržalo vse do današnjih dni. Ime je posvečeno spominu na Josipa Kraša, partizanskega borca, ki je padel v 2. svetovni vojni.

Izdelki, združeni pod znamko Kraš, so si tudi pri nas pridobili skoraj kultni status.

Danes proizvede podjetje približno 33 000 ton različnih slaščic letno, njihovi izdelki pa niso izjemno razširjeni le na območju nekdanje Jugoslavije, ampak so znani po vsem svetu. Vse prej kot zanemarljiv je namreč podatek, da je kar polovica proizvodnje podjetja namenjena izvozu, čokolada Kraš in drugi izdelki omenjene znamke pa so si utrli pot celo v Savdsko Arabijo. Recepti za njihove priljubljene proizvode so sicer skrbno varovana skrivnost, a domnevamo lahko, da vsebujejo tudi prav posebno sestavino, ki jim zagotavlja skorajda nekakšno brezčasnost. Izdelki Kraš so namreč za marsikoga slaščice, s katerimi je odraščal, zdaj pa morda opazuje svoje otroke, kako se navdušujejo nad njimi. Prefinjen okus je tako zaokrožen s ščepcem nostalgije – sestavino, ki »povezuje generacije« …


Čokolada Kraš in druge sladke dobrote

Kraljestvo živali

Mlečne čokoladice iz linije Kraljestvo živali (Životinjsko carstvo), ki združujejo sladke užitke z usvajanjem novih znanj o živalskih vrstah, so postale skorajda nekakšen zaščitni znak podjetja Kraš. Čokolada, ki jo spremljajo sličice živali, je dosegla izjemno priljubljenost pri najmlajših. Potrpežljivemu zbiranju nalepk in napolnjevanju albuma namreč sledi sladka nagrada – paket Kraševih dobrot. Kraljestvo živali je obenem tudi eden najstarejših izdelkov podjetja Kraš, saj se je proizvodnja začela že v 30. letih 20. stoletja, znameniti albumi pa so se pojavili leta 1956.

Bajadera

Tudi slavna Kraševa bonboniera Bajadera šteje že več kot 60 let. Zapleten postopek izdelave, ki je nekoč potekala ročno, se vsekakor obrestuje, saj so si »ledene kocke« v letih svojega obstoja pridobile številne privržence. Bajadera, ki jo najbolje uživati ohlajeno na 18-20 stopinj Celzija, spada celo med najbolj priljubljene Kraševe izdelke v Sloveniji. Znane so sicer sestavine za njeno pripravo (sladkor, voda, mandlji, margarina, jedilna čokolada in mleko), vendar je celoten postopek še vedno skrivnost, zato »domači poskusi« nikoli ne pričarajo povsem identičnega okusa teh znamenitih pralinejev …

Griotte

Kakovostna temna čokolada, polnjena z višnjami v alkoholu – na prvi pogled preprosta kombinacija, ki pa prebudi še tako zakrnele brbončice. Griotte, bonboniera iz pralinejev, izdelanih po recepturi, stari najmanj 90 let, je zagotovo eden Kraševih najpomembnejših »zadetkov v polno«. Številne imitacije tega proizvoda, ki so danes na voljo, se težko kosajo z originalom. Morda je ena od Kraševih skrivnosti tega izdelka lasten nasad višenj, pomemben dejavnik za doseganje končnega okusa in teksture pa je zagotovo tudi skrbno odmerjen čas »počivanja« pralinejev, preden so primerni za prodajo.

Dorina

Čokolada Dorina, ki je danes na voljo v kar 15 različnih okusih, spada med Kraševe mlajše proizvode (prvič je bila predstavljena leta 1996), vendar je v njeno izdelavo vloženo več kot stoletno znanje čokoladnih mojstrov, ki so bili eni od začetnikov te sladke obrti v svetovnem merilu, zagotovo pa pionirji na področju Jugovzhodne Evrope. Dorina tako združuje tradicijo z modernimi postopki izdelave ter si tako počasi, a zanesljivo pridobiva kultni status.

Ki-Ki

Med najbolj znane bombone na celotnem območju nekdanje Jugoslavije lahko zagotovo prištevamo Kraševe »sadne karamele« iz linije Ki-Ki. Izjemno prepoznavnost je dosegel tudi slogan, s katerim so tržili ta proizvod: »Bilo kuda Ki-Ki svuda.« Nova, prenovljena linija teh bombonov, priljubljenih pri vseh generacijah, je povsem brez umetnih arom in barvil, a ohranja značilen okus. Karamele Ki-Ki, ki pri mnogih vzbujajo spomine na otroštvo, si lahko tako privoščite brez slabe vesti.

Domaćica

Pričakujete obiske in ne veste, kaj bi ponudili svojim gostom? S piškoti Domaćica, katerih zgodba se je začela leta 1957, boste težko zgrešili. Gre namreč za enega tistih Kraševih proizvodov, ki je v času od svojega nastanka postal praktično nepogrešljiv tudi v slovenskih domovih. Piškoti Domaćica, ki so več kot piškoti, saj simbolizirajo varno zavetje doma in brezskrbno druženje z najbližjimi, so tako eden od najbolj priljubljenih prigrizkov ob kavi ali pa kar tako, ko si zaželite preverjenih užitkov za svoje brbončice …

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno