BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Koristni nasveti pri uporabi pecilnega praška in sode bikarbone

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
koristni nasveti pri uporabi pecilnega praska in sode bikarbone

Ste se kdaj vprašali, kašna je razlika med pecilnim praškom in sodo bikarbono? Oba v obliki belega praška, brez vonja in na prvi pogled prav neločljiva.

Ste se kdaj vprašali, kašna je razlika med pecilnim praškom in sodo bikarbono?

Oba v obliki belega praška, brez vonja in na prvi pogled prav neločljiva. Brez njiju si res ne moremo predstavljati peke, saj nam oba pomagata pri ustvarjanju rahlih, napihnjenih kolačev in piškotov. A kljub temu, ju ne smemo enačiti, saj različno delujeta na barvo, teksturo in okus pripravljenega peciva.

Soda bikarbona je sestavljena iz natrijevega bikarbonata. Pod vplivom toplote se sproži nastajanje ogljikovega dioksida, ki povzroči, da se vaše testo začne dvigovati. Sočasno pa se na žalost proizvede tudi natrijev karbonat, ki v testu pusti neprijeten alkalen priokus. Temu se lahko delno izognete s tem, da ga zmešate s kislino, kot je na primer limonin sok. S tem delno nevtralizirate alkalen priokus, ki ga je pustil natrijev karbonat in pospešite reakcijo nastajanja ogljikovega dioksida.

Pecilni prašek ima malo bolj kompleksno strukturo v primerjavi s sodo bikarbono.

Sestavljen je iz 1/4 sode bikarbone, kateri je dodana kislina, ki reagira s sodo. Mešanici je dodan tudi koruzni škrob, ki preprečuje potek reakcij med skladiščenjem praška. V nekaterih pecilnih praških sta uporabljeni dve kislini (monokalcijev fosfat in natrijev aluminijev sulfat). Prva izmed njiju povzroči reakcijo že pri sobni temperaturi, medtem ko mešamo testo, druga pa jo sproži med peko, pri višjih temperaturah.

V čem je torej razlika?

Razlika v delovanju pecilnega praška in sode bikarbone je kar precejšna. Soda bikarbona omogoča testu, da se razširi, medtem ko pecilni prašek omogoči, da testo bolj naraste. Oba pozitivno učinkujeta na vzhajanje in puhavost testa. Vplivata pa tudi na njegovo barvo. Pri uporabi sode bikarbone namesto pecilnega praška, se lahko zgodi, da pecivo preveč porjavi ali celo daje videz zažganega. Ob enem lahko preveč sode testu da grenak okus.

Torej pri uporabi obeh vrst praškov, dobro premislite, s katerimi sestavinami ju boste mešali. Kot že omenjeno, soda bikarbona dobro deluje v kombinaciji s kislim. V primeru, da uporabljate pecilni prašek in vaše testo vseeno vsebuje kisle sestavine, ji za boljši rezultat seveda lahko dodate tudi malo sode bikarbone, ki bo nevtralizirala vaše testo.

Pripravite si svoj pecilni prašek

Dandanes nikoli ne moremo biti povsem prepričani, kaj se pravzaprav nahaja v pecilnem prašku, ki ga kupimo v trgovini. V industrijsko pridelanem prašku so namreč dodani raznorazni konzervansi, ki ga dalj časa ohranjajo svežega. Ne le, da bo domači pecilni prašek bolj zdrav, imel bo tudi boljši okus. Recept je dobro uporabiti tudi v primeru, ko vam pecilnega praška doma enostavno zmanjka.

Potrebovali boste:

  • 1/2 žličke vinskega kamna
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 1/4 žličke koruznega škroba


Vse kar morate storiti je, da sestavine dobro premešate. Omenjene količine bodo zadostovale za 1 čajno žličko pecilnega praška.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno