Nori PRE BLACK FRIDAY popusti čakajo nate! 🛒

BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA14 Izdelki FIT Akademija FIT obroki

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kokosova torta s čokolado - poslastica za najrazličnejše priložnosti

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
kokosova torta s cokolado - poslastica za najrazlicnejse priloznosti

Okus kokosa izvrstno popestri čokoladne sladice. Kombinacija se še posebej dobro obnese v kokosovi torti s čokolado, za katero vam ponujamo recept.

Ob kombinaciji čokolade in kokosa le malokdo ostane hladen. Sicer preverjen preplet omenjenih okusov pa pozna številne odtenke, kar nam ponuja ogromno prostora za eksperimentiranje in odkrivanje novih slaščic, ki združujejo čokolado in kokos na samosvoj, unikaten način. Tokrat smo za vas pripravili recept za kokosovo torto s čokolado, za katero smo prepričani, da vas bo navdušila. Še prej pa vam v branje ponujamo nekaj zanimivih dejstev o kokosu, ki ni le izjemno okusen, ampak je lahko, podobno kot čokolada, tudi zelo zdrav …

Ali ste vedeli?

  • Možnosti uporabe kokosovega oreha oziroma kokosa so različne. Poleg kokosovega mesa, ki ga je mogoče tudi posušiti in nato naknadno zmleti v kokosovo moko, še posebej pogosto sestavino sladic, tako poznamo tudi kokosovo mleko in kokosovo vodo, ki je v zadnjem času izjemno priljubljena zaradi številnih koristnih učinkov.
  • Kokosovo olje, ki je pri sobni temperaturi v trdnem agregatnem stanju, je v preteklosti veljalo za živilo, ki je škodljivo za srce, vendar pa sodobne raziskave kažejo precej drugačno sliko. 
  • Tekočina, ki jo najdemo v kokosovem orehu, ni kokosovo mleko, temveč kokosova voda. Kokosovo mleko pa je v resnici mešanica kokosovega mesa oziroma moke in kokosove vode, zato je njegova tekstura nekoliko gostejša. 
  • Zaradi visoke vsebnosti kalija, minerala, katerega količina v telesu se zmanjšuje, ko se potimo, velja kokosova voda za naravni športni napitek. 
  • Dve žlici kokosove moke, ki je priporočljiva tudi za ljudi z diabetesom, saj ima nizek glikemični indeks, vsebujeta kar 5 gramov vlaknin.
  • Obstaja več kot 1300 različnih vrst kokosa, vrste pa v osnovi delimo na tiste, ki izvirajo z območja Indijskega ocena, in tiste, ki izvirajo z območja Pacifika. 
  • Plezanje po palmah, na katerih rastejo kokosi, je lahko precej nevarno za ljudi. To težavo pa so na nekaterih tropskih območjih, na primer na indonezijskem otoku Sumatra, rešili na zanimiv način … Odločili so se namreč za dresuro opic, ki tako obirajo kokosove orehe namesto ljudi. 
  • V 50. letih prejšnjega stoletja so odkrili, da je lahko kokosova voda učinkovito nadomestilo za krvno plazmo, saj ima zelo podobno strukturo. Obstaja celo dokumentiran primer hudo dehidriranega pacienta, ki so mu pomagali prav z infuzijo kokosove vode. 
  • Na Filipinih poznajo tradicionalen ples, pri katerem si moški na različne dele telesa namestijo polovice kokosovega oreha, ki jim služijo kot nekakšna nadomestna tolkala za ustvarjanje glasbe med plesom. 
  • Kokosovo olje je lahko uporabno celo kot alternativni, okolju prijazen vir goriva. 
  • Uporaba kokosa je zelo razširjena tudi v kozmetični industriji, in to celo bolj kot uporaba katerega koli drugega sadeža (mimogrede, kokos spada med sadje, zato je lahko poimenovanje »kokosov oreh« nekoliko problematično).



Kokosova torta s čokolado (recept)

Sestavine:

  • 200 gramov masla + za premaz pekača 
  • 150 gramov nasekljane temne čokolade z najmanj 60-odstotnim deležem kakava
  • 155 gramov bele moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 2 žlici kakava v prahu 
  • ščepec soli
  • 100 gramov nastrganega kokosa
  • 4 večja jajca (ločeni beljaki in rumenjaki)
  • 200 gramov sladkorja v prahu
  • 200 mililitrov sladke smetane
     


Za glazuro:



PRIPRAVA

  1. Pečico segrejte na 175 °C in premažite okrogel pekač (njegov premer naj bo približno 25 cm) z maslom.
  2. Nad paro stalite čokolado in maslo. Pustite, da se malce ohladi. V posebno skledo nasujte moko in ji dodajte pecilni prašek, kakav in sol, na koncu pa še nastrgan kokos. Zmešajte.
  3. Stepite rumenjake in sladkor s pomočjo mešalnika, da dobite puhasto teksturo. Dodajte staljeno čokoladno mešanico in zmešajte, da se sestavine povežejo. Vse skupaj nato dodajte predhodno pripravljeni mešanici moke in drugih suhih sestavin.
  4. V čisti posodi stepite beljake v puhast sneg. Nato ga nežno pretresite v maso za testo, ki jo nato zlijte v pripravljen pekač in pecite približno 50 minut. Pomagate si lahko tudi z zobotrebcem in tako preverite, ali je testo pečeno. Nato pustite, da se biskvit ohladi.
  5. Za glazuro stalite čokolado nad paro. Odstavite in ji primešajte maslo. Počakajte, da se masa rahlo ohladi, nato pa premažite glazuro po biskvitu. Torto posujte z nastrganim kokosom in pustite počivati, nato pa postrezite.


 
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno