BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kava, čaj ali vroča čokolada?

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
kava caj ali vroca cokolada

Ljubitelji kave, ljubitelji čaja in ljubitelji vroče čokolade prisegajo vsak na svoj napitek. Vas zanima, kaj odloča o njihovi izbiri?

Do toplih napitkov, s katerimi si odrasli radi nekoliko »začinimo« dan, imamo precej čustven odnos. Nekateri prisegajo, da jih čaj pomiri in hkrati vzdrami njihove čute, drugi si ne znajo predstavljati jutra brez kave, vse več pa je tudi tistih, ki prisegajo na vročo čokolado. Kljub temu, da so si po okusih in videzu precej različni, pa imajo vsi trije kar nekaj skupnih točk – morda ravno zaradi tega ne moremo nikoli priti do strinjanja o tem, kateri napitek je najboljši!

Koliko kofeina potrebujete?

Ob kofeinu vedno najprej pomislimo na kavo. Različne kavne mešanice naše telo oskrbijo tudi z do 200 miligrami kofeina na skodelico, koliko ga naše telo zahteva, pa je odvisno predvsem od tega, kakšne so naše navade pitja kave. Telo se kofeina privadi, zato redni uživalci kave brez nje ne morejo, kdor je ne pije redno, pa lahko že po eni skodelici občuti slabost, šumenje v ušesih in tresavico.

Če ste mnenja, da potrebujete kofein zaradi lažjega prebujanja in boljšega osredotočanja pri delu, si lahko pripravite tudi čaj. Skodelica črnega čaja ima v sebi okoli 80 miligramov tega poživila. Da bi se pomirili in sprostili, se je torej bolje odločiti za zeleni čaj ali za zeliščnega.

Kaj pa vroča čokolada? Kljub temu, da jo imamo najraje za sproščanje, nas tudi ta poživi, saj je v skodelici lahko do 70 miligramov kofeina. Večina znamk vroče čokolade sicer ne presega 10 miligramov, torej vroča čokolada ni napitek, ki bi vas ponoči držal pokonci, receptorje za kofein pa kljub temu blago »poboža«. Vroč čokoladni napitek je torej s kofeinom najbolj skromen, zaradi česar ga lahko uživajo tudi otroci. Seveda pa ta svoj »primanjkljaj« nadoknadi na drugem področju: z bogatim okusom!

Kaj nam nudi največjo pestrost okusov?

Pri vseh treh napitkih je okus odvisen tako od samega rastlinskega dela, torej od vrste čajnih lističev ter kavnih in kakavovih zrn, od pogojev pri rasti, pa tudi od obdelave rastlinskega vira in priprave končnega napitka. To pomeni, da med seboj pravzaprav ne primerjamo treh osnovnih napitkov, temveč množico njihovih variacij – in če se že ljubitelji kave ne morejo sporazumeti, katera znamka je boljša ter kakšna je najboljša priprava, potem ne gre pričakovati, da bi lahko našli skupno mnenje o tem, kateri topel napitek naj zasede zmagovalno mesto.

Ljubitelji kave, ljubitelji čaja in ljubitelji vroče čokolade prisegajo vsak na svoj napitek. Vas zanima, kaj odloča o njihovi izbiri?

Največ naravnih variacij sicer ponuja čaj, saj je njegovo gojenje že stoletja zelo intenzivno in so nam tako na voljo precej raznolike vrste. Kava je bila pri nas precej dolgo nekaj, pri čemer se z okusom niti nismo ukvarjati – šele v zadnjih letih se uveljavljajo specialne kave s poreklom ter organizirajo pokušine, s katerimi se predstavljajo razne butične pražarne. Vroča čokolada pa ravno tako ne zaostaja. Uveljavljajo se znamke, ki stavijo na kakovost in visok delež kakavovih delcev, skrbijo za posebne pogoje fermentacije zrn, posebne pogoje praženja, poleg tega pa tudi mojstrsko kombinirajo vse tri vrste kakavovca: criollo, forastero in trinitario. Čokoladi in vroči čokoladi lahko okusi tudi dodajajo: čili, kokos, lešniki, vanilja, pomaranča, meta ali banana povsem spremenijo našo izkušnjo. Kaj je tisto, kar prepriča naš okus in zaradi česar se odločimo za kavo, čaj ali vročo čokolado? Pravzaprav razloga za individualno odločitev ne gre iskati pri napitkih samih.

Vonjajo in okušajo možgani!

Čutilo za vonj in čutilo za okus sta priročni orodji, ki našim možganom dostavljata informacije o slastnem in manj slastnem – a možgani so tisti, ki se nazadnje odločijo, kaj jim prija. Vsak človek skozi življenje na drugačen način razvije zaznavanje vonjev in okusov, kar povzroči različne možganske vzorce – kar nekomu diši po vijolicah, lahko drugega spominja na jagode, kar nekomu izjemno diši, lahko drugega pusti povsem ravnodušnega. Vendar to ni edini razlog, da imamo radi različne stvari, da prisegamo na kavo, čaj ali vročo čokolado.

Večina naših ocen vonja in okusa se razvije na podlagi izkušenj iz prvih desetih let našega življenja, in vse kar zaznavamo kot odrasli, nas podzavestno vodi v ta čas. So vaši starši vsako jutro doma spili kavo? Potem ste nad njo verjetno navdušeni tudi sami. Je babičina hiša dišala po čaju? Ta je najbolj verjetno tudi vaša prva izbira. Ne boste nikoli pozabili, kako je dišalo v slaščičarni ali trgovinici s čokolado, kamor ste šli s starši ob posebnih priložnostih? Pripravite si vročo čokolado – naj vas pomiri, toplo objame in popelje v naročje najlepših čustev.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,84 €
Skupaj:
34,56 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno