Zaradi povečanega števila naročil, bodo paketi prišli malenkost kasneje. Hvala za razumevanje!

BAM Čokolada

Dodatki za peko

Paketi

BAM x FA14 Izdelki FIT Akademija FIT obroki

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Karamelni preliv – dokaz, da so enostavne stvari včasih res najboljše

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
karamelni preliv – dokaz da so enostavne stvari vcasih res najboljse

Karamelni preliv – enostaven, okusen in primeren za eksperimentiranje. Zanimiva je tudi zgodovina karamele, ki je precej daljša, kot bi si predstavljali.

Glavna sestavina karamelnega preliva, torej karamela, je izjemno enostavna poslastica; za osnovno variantno namreč načeloma potrebujete zgolj sladkor po izbiri, ki ga nato počasi segrevate do približno 170 °C. Bistvo tega procesa, imenovanega tudi karamelizacija, je, da pride do razpada molekul oziroma preoblikovanja njihove sestave, posledično pa pridemo do vonja, barve in strukture, značilnih za karamelo.

Seveda pa se lahko nato karameli dodajajo poljubne sestavine in tako ustvarjajo nove slaščice – od karamelnih bombonov in pralinejev pa vse do karamelne torte. Ena od možnosti je seveda tudi karamelni preliv, ki je vsestransko uporaben, predvsem pa izjemno okusen dodatek številnim jedem …

Zanimiva dejstva o karameli

Začetki »proizvajanja« karamele segajo vse do 17. stoletja, ko so novi priseljenci na današnjem območju ZDA po naključju ugotovili, kako okusen je lahko rezultat omenjenega načina segrevanja sladkorja. Dodatne prednosti tega na novo odkritega priboljška so bile, da ga je bilo enostavno pripraviti kar doma, da so bile sestavine dostopne in poceni ter da ni zahteval posebnega načina shranjevanja – karamela ima namreč zelo dolg rok uporabnosti. Zanimiva zgodba je povezana tudi z etimologijo same besede karamela; po eni od razlag naj bi izraz izviral iz arabske besede kora-mochalla, kar pomeni »kroglica sladkosti« – poimenovanje, ki vsekakor več kot ustrezno zajame bistvo karamele, katere priljubljenost se je ohranila vse do današnjih dni. O tem priča tudi dejstvo, da ameriški ljubitelji karamele vsako leto 5. aprila obeležujejo tudi poseben praznik, in sicer nacionalni dan karamele. Na ta dan so ponekod organizirane tudi posebne prireditve, na katerih je »slavnosti gost« kdo drug kot naša »kroglica sladkosti« in številne sladice, pripravljene iz nje.

Kje vse lahko uporabimo karamelni preliv?

Uporaba karamele kot glavne sestavine za druge slaščice se je pričela nekoliko kasneje, in sicer okrog leta 1850, ko so bili »izumljeni« karamelni bomboni. Zelo hitro pa so pojavile tudi nove ideje o tem, kako bi bilo karamelo še mogoče uporabiti, njena priljubljenost pa je naraščala z ekspresno hitrostjo. Med najbolj priljubljene izdelke, narejene na osnovi karamele, pa danes zagotovo spada karamelni preliv, ki se vse bolj uveljavlja tudi v naših krajih. Uporabite ga lahko na našteto načinov, pri čemer je meja zgolj vaša domišljija, vendar smo za vas kljub temu pripravili nekaj idej za najbolj okusne kombinacije, ki jih je mogoče ustvariti s pomočjo karamelnega preliva. Te ideje naj služijo zgolj kot osnova, ki jo nato nadgradite v skladu z lastnimi željami in okusom.

  • Palačinke s karamelnim prelivom

Karamelni preliv lahko uporabite zgolj kot dodatek, s katerim prelijete palačinke, ki ste jih pred tem nadevali s svojim priljubljenim nadevom, ali pa kot glavno polnilo, s čimer bo prišel njegov okus še bolj do izraza. Če boste uporabili kakovosten preliv, zagotovo ne boste pogrešali drugih dodatkov. Palačinke lahko pripravite po klasičnem receptu ali pa se namesto tega odločite za tako imenovane ameriške palačinke, kar naredi to kombinacijo še posebej okusno. Ameriške palačinke imajo načeloma nekoliko manjši obseg, a so po drugi strani debelejše od palačink, ki so razširjene pri nas, predvsem pa bolj puhaste. Pri pripravi lahko v maso vmešate še nekaj borovnic. Tako pripravljene palačinke v kombinaciji s karamelnim prelivom vaših brbončic zagotovo ne bodo pustile ravnodušnih.

  • Karamelni preliv v kombinaciji s svežim sadjem

V primeru, da si želite nekoliko bolj zdrave, a še vedno okusne sladice, lahko na manjše koščke narežete svoje priljubljeno sadje, ki ga nato prelijete s karamelnim prelivom, po želji pa lahko dodate še malce čokoladnega preliva. Kombiniranje okusa čokolade z okusom karamele je vsekakor zanesljiva pot do uspeha. Osnova tega posladka je sveže sadje, zato vam ni treba pretirano skrbeti glede kalorij in si ga lahko privoščite brez slabe vesti.

  • Klasika: Sladoled s karamelnim prelivom

Eden od najbolj priljubljenih načinov uporabe karamelnega preliva je zagotovo v kombinaciji s sladoledom. Najbolj razširjena je sicer varianta z vaniljevim sladoledom, vendar se vam ni treba omejevati. Morda nimate takega občutka, ampak karamela ima rada tudi družbo sadnih okusov, denimo borovničevega sladoleda ali sladoleda z okusom gozdnih sadežev. Eksperimentirajte in odkrijte svojo priljubljeno kombinacijo …

Prepričani smo, da vam idej glede tega, kaj si boste naslednjega 5. aprila privoščili za poobedek, zagotovo ne manjka…

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno