BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kalorična vrednost čokolade

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kaloricna vrednost cokolade

Mmmm, čokolada! Tako je slastna in toliko užitkov ter lepih trenutkov prinaša, a kaj, ko se nam kilogrami lahko tako hitro pričnejo kopičiti!

Vas zanima, zakaj?

Ste vedeli, da ima čokolada veliko pozitivnih učinkov?

Čokolada je šibka točka mnogih ljudi, še posebej tistih, ki si prizadevajo izgubiti odvečne kilograme. Verjetno je dejstvo, da vsebuje veliko kalorij in maščob, eden izmed glavnih razlogov, zakaj je tudi najbolj strastni čokoholiki pojedo manj, kot bi je sicer. A k sreči ni vse tako črno – dokler uživamo kvalitetno čokolado v zmernih količinah, nas nima kaj skrbeti. Prava čokolada namreč vsebuje vrsto izjemno koristnih antioksidantov, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek določenih oblik raka in srčnih bolezni. In ne samo to – kakav, glavna sestavina v čokoladi, pomaga zniževati krvni pritisk in je izjemno dober za kožo, za nameček obenem izboljšuje naše razpoloženje.

Kalorije – nujno zlo v čokoladi

Kalorije so poenostavljeno povedano enote energije, v telo jih vnašamo s hrano. To energijo naše telo potrebuje za opravljanje dnevnih aktivnosti, kot so metabolični procesi. Če hočemo ali ne, se jim tako ne moremo izogniti. A zakaj potem čokolada, katere glavna sestavina je kakav, ki je sicer poln vitaminov, mineralov in antioksidantov, negativno vpliva na naše zdravje? Razlog za to so dodatki, ki velikokrat izpopolnijo njen videz in okus, hkrati pa zmanjšajo njene pozitivne učinke. Seveda je razlika tudi med samimi vrstami čokolade – tista, ki vsebuje najnižji delež kakava (bela čokolada), zato vsebuje toliko več dodatkov in je zato bolj škodljiva kot denimo temna, ki vsebuje najvišji delež kakava in s tem toliko manj sladkorja ter drugih dodatkov.

S štirimi triki nad manj kalorij

Vsakemu čokoholiku se je čokoladi težko upreti, še posebej, če pazi na dnevni vnos kalorij v svoje telo. Vsak trud zmanjševanja kalorij še posebej otežijo bonboniere in čokoladni bonbončki v vrečkah, saj je težje odmeriti, kakšno količino smo pojedli. Če želite zmanjšati vnos kalorij, si, še preden pričnete jesti čokolado ali druge sladkarije, odmerite, koliko največ lahko pojeste, preostalo pospravite v omaro. Iz izkušenj vemo, da se je še posebej najbolj zagrizenim čokoholikom včasih težko upreti tablici čokolade, zato vam predstavljamo nekaj preprostih, a učinkovitih trikov, kako tudi v najtežjih trenutkih pojesti čim manj čokolade in s tem zmanjšati kalorični vnos v telo.

1. Kombinirajte jo z jagodami, malinami ali borovnicami

Odlično bodo dopolnile njen okus, ker  so polne vlaknin, se boste hitreje nasitili in je tako pojedli manj.

2. Delite jo s prijateljem ali prijateljico

Če je v njem ali njej vsaj toliko čokoholika kot v vas, vam zagotavljamo, da je ne boste pojedli toliko kot sicer, hkrati pa se bosta oba imela lepo.

3. Izberite temno čokolado

Temna čokolada sicer nima manj kalorij kot mlečna ali bela, vendar vsebuje veliko višji delež kakava in je zato bolj bogata z antioksidanti, ki imajo mnoge pozitivne učinke na naše telo. Višji delež kakava kot vsebuje čokolada, manj sladkorja, mleka in različnih škodljivih aditivov vsebuje.

4. Nikar na prazen želodec

Možnosti, da pojeste preveliko količino čokolade, so veliko večje, če jo jeste na prazen želodec. Raje pojejte kakšen košček po obroku, saj je boste tako pojedli manj.

Ko si boste naslednjič zaželeli koščka čokolade, si tega nikar ne ženite preveč k srcu. Naj vas potolažimo, da je za naše užitke ob sladki hrani delno kriva tudi evolucija, saj je pri kisli in grenki hrani v preteklosti obstajala večja verjetnost, da gre za strupene snovi in je bilo zato vsekakor bolj mikavno jesti slajšo hrano. Spomnite se na to naslednjič, ko boste imeli slabo vest, ker ste pojedli preveč čokolade!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno