|
|
Ne glede na to ali ste v ekipi bele, temne ali mlečne čokolade, je uporaba čokolade vsestranska. Lahko jo uporabimo kot dodatek v najljubše kosmiče, lahko jo pojemo kar to, najpogosteje pa se znajde na izbranem receptu za pripravo naslednje sladice. Pred samo uporabo pa je običajno čokolade potrebno raztopiti. Tokrat se delimo dva načina, kako lahko raztopimo belo čokolado.
Okusna, mamljiva in kremasta bela čokolada je priljubljena po vsem svetu. V stopljeno belo čokolado lahko pomočimo jagode, z njo dekoriramo sveže pečene piškote, jo dodamo stepeni smetani in naredimo mousse, z njo dekoriramo torte.
Bela čokolada se zlahka zažge, zato je pomembno, da jo stopite z posredno toploto - v nasprotnem primeru nam ostane grudasta, neuporabna zmešnjava.
Bela čokolada je sestavljena iz kakavovega masla, mleka v prahu, sladkorja, vanilije in sojinega lecitina. Čeprav vsebuje maščobe iz kakavovih strokov, ne vsebuje nobenih kakavovih delcev, ki imajo okus in lastnosti temne čokolade. In čeprav se bela čokolada topi na približno enak način kot temna čokolada, moramo biti pri topljenju malce bolj previdni, saj je bela čokolada zaradi sestavin in strukture rahlo zahtevnejša.
Bela čokolada se zlahka zažge, zato je pomembno, da jo stopite z posredno toploto - v nasprotnem primeru nam ostane grudasta, neuporabna zmešnjava.
To ne pomeni, da odmerjeno količino bele čokolade namakamo v kopeli, še vedno velja nenapisano pravilo: čokolada in voda nista najboljši prijateljici in se ne družita radi. Kadar se družita, dobimo grudasto zmes in lepe strukture raztopljene čokolade. Vodno čokoladno kopel pripravimo tako, da vzamemo dve posodi različnih velikosti. V večjo nalijemo vodo, a le toliko, da zapolni dno oziroma toliko, da druga, manjša posoda, z dnom ne bo v stiku z vodo. Manjša posoda mora biti dovolj velika, da se prilega na vrh lonca, saj jo postavimo na lonec z vodo. Vodo v večji posodi zavremo, na vrh postavimo manjšo posodo, v katero stresemo odmerjeno količino bele čokolade. Pazimo, da se lonec z vrelo vodo ne dotika dna, v katerem je bela čokolada.
Pred topljenjem moramo čokolado razrezati na čimbolj enakomerne košče, da se le-ta enakomerno topi. BAM čokolade so ravno s tem razlogom oblikovane v manjše kapljice, da se hitreje in bolj enakomerno topijo.
Pazimo, da toplota ni previsoka, saj se bo bela čokolada zažgala. Bela čokolada se zaradi vsebnosti sladkorja topi hitreje in ji je zato med topljenjem potrebno posvetiti več pozornosti.
Belo čokolado lahko raztopimo tudi s pomočjo mikrovalovne pečice. Čokoladne kapljice postavimo v posodo. Pazimo, da je posoda primerna za uporabo v mikrovalovni pečici. Segrevamo, a ne več kot 20 sekund naenkrat. Vsakič, ko poteče 20 sekund, čokolado vzamemo iz mikrovalovne pečice in premešamo. Postopek ponavljamo toliko časa, da se odmerjena količina ne raztopi popolnoma.
Ne glede na to, za katero metodo se na koncu odločimo, bo rezultat stopljena bela čokolada.Naj se razmišljanje o sladici z belo čokolado začne.