BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako ravnati z belo čokolado

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
kako ravnati z belo cokolado

Bela čokolada, ki to sploh ni, je zagotovo posebnost, ki si jo danes lahko privoščimo. Bodite drzni in se lotite priprave slaščice, ki jo boste popestrili z belo čokolado.

Čokolada je že sama po sebi okusna, se strinjate? Pogosto pa jo uporabljamo tudi kot osnovo ali dodatek k sladicam in drugim jedem. Kakorkoli, pred nakupom je treba vedeti, kaj od čokolade sploh želimo. V trgovinah in čokoladnicah najdemo najrazličnejše čokolade - z lešniki, mandeljni, sadjem in drugimi dodatki. Najbolj poznana je mlečna čokolada, takoj za njo temna čokolada, nenazadnje pa poznamo tudi belo čokolado.

Kako je lahko čokolada bela

Bela čokolada pravzaprav sploh ni čokolada. Vsaka prava čokolada naj bi namreč vsebovala vsaj dva in pol odstotka suhih nemastnih kakavovih delcev – to daje čokoladi tudi prepoznavno rjavo barvo. V beli čokoladi najdemo le kakavovo maslo, sladkor, mlečne delce ter vaniljo in druge dodatke. Ime bela čokolada se je v bistvu prijelo zaradi lastnosti, ki jih ta slaščica ima – je, tako kot »navadna« čokolada, sladka, ima trdno obliko, je lomljiva in v ustih se raztopi. Bela čokolada obstaja sicer manj kot sto let, vendar je prav hitro postala priljubljena med ljudmi. In tako je tudi še danes. Zelo popularna je tudi med kuharji. Res je, da je z njo malce težje delati kot s temno čokolado, vendar so izdelki zato toliko slajši in unikatnejši.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu bele čokolade

Kot smo omenili, je prava bela čokolada izdelana iz kakavovega masla. Pogosto pa se, zaradi teženja k optimizaciji in nižanju stroškov, dogaja, da kakavovo maslo proizvajalci nadomestijo z drugimi, cenejšimi maščobami. Bela čokolada že tako ni prav zdrava za naše telo, sploh v primerjavi s temno čokolado, ki vsebuje kakavove delce, ki imajo veliko zdravilnih učinkov. Če namesto kakavovega masla v belo čokolado dodajo druge nasičene maščobe, je to še toliko slabše za naše telo. Živalske ali rastlinske maščobe se namreč pri toplotni obdelavi spremenijo in so lahko zdravju še bolj škodljive. Bela čokolada vsebuje tudi velik delež sladkorja. Je pa tudi nekaj prednosti bele čokolade, in sicer v vsebnosti kalcija, fosfatov, vitamina B2 in v tem, da ne vsebuje kofeina. Torej, pred nakupom bele čokolade le preverite embalažo in seznam sestavin, iz katerih je narejena. Še to: kakovostno belo čokolado spoznamo po barvi, ki je bolj kremna oziroma slonokoščena, in nikakor ne čisto bela.

Izdelava slaščic iz bele čokolade

Bele čokolade res ne uživamo zaradi zdravilnih učinkov, raje jo imamo zaradi sladkosti in njenega videza. Bela čokolada je najpogosteje prisotna pri pripravi slaščic, zasledimo jo lahko v marsikaterem receptu. Sploh, če jo kombiniramo s temno čokolado. Bela barva namreč je tista, ki naredi marsikatero slaščico privlačnejšo na pogled in tudi slajšo. S kombinacijami tako lahko ustvarjamo domiselne kontraste in sladica je le še bolj vabljiva.

Kako uporabljati belo čokolado

Belo čokolado uporabljajo vrhunski kuharji, ne le pri pripravi sladic, temveč tudi pri pripravi pikantnih jedi. Bela čokolada da jedi nek poseben pečat, kot začimba, ki izboljša pripravljeno hrano. Kar težko verjeti, kajne? A poglejmo, na kaj je treba biti pozoren pri pripravi slaščic iz bele čokolade. Prvo, kar je pomembno, je, da uporabite recept, ki dejansko navaja, da uporabite belo čokolado. Lahko se zgodi, da sladica, ki v receptu na primer zahteva temno čokolado, ne bo ista, če jo zamenjate z belo. Drugo, na kar je treba biti pozoren: pri topljenju bele čokolade moramo biti zelo pazljivi. Dejstvo je, da se bela čokolada topi pri nižji temperaturi kot temna. Načini, kako jo topimo, so sicer enaki; v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici. Ko razkosavate čokolado pazite, da ne pride v stik z vlago. Ko jo razkosate, jo položite v suho posodo iz nerjavečega jekla. To velja, če boste čokolado topili v vodni kopeli.

Pri topljenju bele čokolade v kopeli velja naslednje navodilo: ko voda zavre, jo odstavimo, počakamo 60 sekund in šele nato vanjo položimo skodelo z razkosano čokolado.

Nato zmes mešamo toliko časa, dokler se ne raztopi in je še vedno topla. Če čokolado topimo s pomočjo mikrovalovne pečice, koščke čokolade naložimo v ustrezno posodo, ki jo lahko uporabimo v mikrovalovni pečici. Nastavimo program za odmrzovanje hrane. Za količino približno do 85 gramov pričnemo 1 do 2 minuti, za večjo količino čokolada čas segrevanja primerno povečamo, vendar ne preveč. Po približno dveh minutah zmes dobro premešamo, čeprav so vmes še trdni koščki čokolade. Nato posodo vrnemo v mikrovalovno pečico in postopek ponavljamo, dokler niso vsi koščki čokolade staljeni.

Bela čokolada, ki to sploh ni, je zagotovo posebnost, ki si jo danes lahko privoščimo. Bodite drzni in se lotite priprave slaščice, ki jo boste popestrili z belo čokolado. Verjemite, ne bo vam žal.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno