BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako pripraviti čokoladne praline kot jih pripravijo vrhunski mojstri

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako pripraviti cokoladne praline kot jih pripravijo vrhunski mojstri

Čokoladne praline so ene iz najbolj popularnih čokoladnih sladic. Poleg tega, da so izgledajo fantastično že na prvi pogled, so posebne tudi zaradi samega presenečenja, ki nas čaka ob ugrizu.

Čokoladne praline so ene iz najbolj popularnih čokoladnih sladic. Poleg tega, da so izgledajo fantastično že na prvi pogled, so posebne tudi zaradi samega presenečenja, ki nas čaka ob ugrizu, saj nikoli ne vemo, kakšen okus se bo skrival znotraj praline. Res pa je tudi, da so praline sicer dokaj zahtevne za pripravo ter recept za izdelavo pralin ne spada med tiste najbolj enostavne. A kljub temu smo za vas pripravili prispevek o tem, kako izdelati čokoladne praline. Morda boste potrebovali nekaj časa, da postopek izpilite, a prepričani smo, da bodo vaše praline z malo potrpežljivosti in vztrajnosti kaj kmalu videti naravnost čudovito.

Za pripravo bomo potrebovali:


Preden začnete s pripravo pralin, je potrebno čokolado temperirati. Obenem moramo pripraviti tudi modelčke, saj morajo biti le ti ustrezno segreti. Idealno je, da so le ti segreti na 26° do 27°C. Pri segrevanju si lahko pomagate s sušilcem za lase, a pazite, da le ti ne bodo toplejši od čokolade same. Ko so modelčki in čokolada pripravljeni, lahko začnemo z izdelavo pralin.

Navodila za pripravo:

1. Najprej v modelčke natočite stopljeno čokolado dokler niso do konca napolnjeni. Modelčke za praline držite na enem koncu in z drugo roko s pomočjo lopatke postrgajte odvečno čokolado iz vrha in robov modelčov.

2. Z modelčki potrkajte ob delovno površino, da iz čokolade odstranite možne zračne mehurčke.

3. Nato iz modelčkov odlijte odvečno čokolado in preverite, če so modelčki obliti iz vseh strani enakomerno.

4. S pomočjo lopatke ponovno odstranite vse ostanke čokolade iz vrha modelčkov in robov.

5. Modečke nato pustite stati 5 minut, da se čokolada posede. Nad peki papir nagnite modelčke in pustite, da še tista zadnja odvečna čokolada steče na papir.

6. Zadnji korak priprave ovojnice vaših pralin pa je, da ponovno postrgate ostanke čokolade iz vrha modelčkov in jih za nekaj minut postavite v hladilnik, da se strdijo. Ovojnica vaših pralin je tako pripravljena za polnjenje.

7. Naslednji korak in s tem drugi del v postopku priprave je polnjenje čokoladnih pralin. Polnilo, ki ga boste izbrali, je lahko poljubno, a ta ne sme biti toplejše od 25°C. Pri poljenju si pomagajte s plastično vrečko, ki jo na enem robu malce preluknjajte. To vam bo pomagalo, da boste praline napolnili kar se da natančno. Napolnite jih do 2 mm nad robom, ne pozabite namreč na dno vaših pralin. Po končanem polnjenju počakajte, da se fila posede.

8. Praline pa morate seveda še dokončno zapreti. Modelčke na vrhu najprej na rahlo ogrejte. Nato nanj nanesite majhno količino temperirane čokolade in jo s pomočjo lopatke raznesite čez celo površino modelčkov. Priporočamo vam, da čokolado dodajate po malem.

9. Odvečno čokolado iz vrha je seveda ponovno potebno postrgati. Nato modelčke za približno pol ure ponovno postavite v hladilnik.

10. Še zadnji korak je odstranitev pralin iz modelčkov. Pri tem si ponovno pomagajte z lopatko, s katero na rahlo potreptajte po zadnji strani modelčkov. Nato previdno odstranite praline iz modelčkov in jih postavite na peki papir ali pladenj.

Vaše čokoladne praline so tako končane in pripravljene za serviranje. Čeprav se postopek sploh ne sliši zahteven, je kljub temu potrebnih nekaj spretnosti in znanja, da so praline na pogled res videti estetske (največ težav povzročata prav lesk in sijaj pralin - za dober lesk je pomembna kvalitetna čokolada). Ne pozabite pa tudi tega, da lahko s polnili vaših pralin ekperimentirate in jih tako vedno naredite malo drugačne.

Za tiste, ki pa bi se radi naučili še več o izdelavi pralin, vam pri nas nudimo tudi različne čokoladne tečaje izdelovanja pralin, kjer iz prve roke znanih čokoladnih mojstrov izveste še več o izdelavi vrhunskih pralin.  Če pa izdelavo pralin raje prepustite drugim, vas vabimo na večerni dogodek Preizkušanje čokolad, kjer bomo preizkušali več kot 22 različnih čokoladnih pralin + čokoladno vino. Se vidimo?

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno