BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako pripraviti bolj zdrave slaščice

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
kako pripraviti bolj zdrave slascice

Probleme ponavadi povzročajo klasične sestavine, ki jih uporabljamo pri peki, kot so bela pšenična moka, beli sladkor, maščoba in tako dalje.

Verjamem, da se je že vsakemu izmed nas vsaj enkrat pripetilo, da smo se ob uživanju krhkih maslenih piškotov vprašali, če si lahko privoščimo še enega ali smo se za tisti dan že dovolj pregrešili. Probleme ponavadi povzročajo klasične sestavine, ki jih uporabljamo pri peki, kot so bela pšenična moka, beli sladkor, maščoba in tako dalje. Le te pa lahko z lahkoto nadomestimo z drugimi sestavinami. Zakaj nebi ob naslednji priložnosti torej poskrbeli, da vaše slaščice ne bodo le odličnega okusa, temveč tudi zdravju malo bolj prijazne? Podajamo vam nekaj koristnih nasvetov, ki jih lahko preizkusite.

Izogibajte se bele pšenične moke

Bela pšenična moka je še vedno najbolj pogosto uporabljena moka in to velja tudi pri peki slaščic. Če res želite uporabiti pšenično moko, belo zamenjajte s polnozrnato. Poznamo pa tudi veliko drugih alternativ s katerimi jo lahko zamenjamo. Prva izmed njih je pirina moka. V primerjavi s pšenično moko je le ta lažje prebavljiva, ima manj kalorij in veliko več beljakovin. Pri peki lahko pšenično moko v celoti nadomestimo s pirino.

Čedalje bolj se na trgu uveljavlja tudi kamutova moka, ki je primerna za alergike na pšenično moko.

Čedalje bolj se na trgu uveljavlja tudi kamutova moka, ki je primerna za alergike na pšenično moko, obenem pa je zelo nasitna in tako kot pirina lahko nadomesti pšenično moko v celoti. Pri uporabi kamutove moke pa moramo vedno paziti, da ji dodamo malo več tekočine in jo pustimo vzhajati malo dalj časa.

Naslednja med alternativami je kokosova moka. Vsebuje veliko vlaknin in je brez glutena, a na žalost je v receptih ne moremo nadomestiti v celoti, temveč le z ¼. Podobne lastnosti ima tudi ovsena moka, ki je prav tako ni mogoče uporabiti same in tako kot kokosova ne vsebuje glutena. Seveda pa lahko uporabite tudi druge moke kot so ajdova, riževa, ržena,...

Uporabite zdrava sladila namesto belega sladkorja

Beli sladkor je tisti, ki je najbolj kaloričen in je uporabljen najpogosteje. Na žalost pa tudi rjavi sladkor ne vsebuje skoraj nič manj kalorij, zato namesto belega in rjavega lahko uporabimo različna naravna sladila, ki bodo za naše telo manj kalorična in obenem bolj zdrava. Vedno bolj poznano je naravno, že starodavno sladilo pod imenom stevia. Le ta ne vsebuje prav nič kalorij in je zelo sladka, kajti ena čajna žlička njenega ekstrakta nadomesti kar celo skodelico sladkorja, zato moramo biti pri doziranju le te zelo previdni.

Eno izmed sladil, ki ga prav tako lahko uporabite je agaving sirup. Na prvi pogled deluje kot med, a je veliko bolj sladek od njega obenem pa ima nizek glikemični indeks. Pri peki lahko v celoti nadomesti sladkor. Kot naravno sladilo lahko uporabimo tudi lucumo. Lucuma je južnoameriško sadje, katerega okus je podoben mangu, ki ga vsi dobro poznamo. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Seveda pa je na trgu še veliko drugih sladil s katerim lahko nadomestite beli sladkor.

Namesto kravjega uporabite rastlinske vrste mleka

Ker kravje mleko vsebuje veliko mačob, lahko na trgu najdemo različne rastlinske vrste mleka. Seveda so le te primerne za vegetarijance, vegane in ljudi, ki so občutljivi na laktozo. Kravje mleko lahko nadomestimo s sojinim mlekom, ki mu je po vsebnosti beljakovin še najbližje. Poznamo še konopljino mleko, ki je lahko prebavljivo in je odličen vir omega 3 maščobnih kislin.

V receptih presnih sladic pogosto zasledimo tudi mandljevo mleko, ki ga lahko naredite kar sami doma. Spada med eno izmed bolj zdravih vrst mleka in je odličnega okusa, poleg tega pa je polno beljakovin, kalcija in vitamina E. Seveda ne smemo pozabiti na ovseno mleko, ki ne vsebuje holesterola in je polno vlaknin, vitaminov in fotokemikalij, ki so za naše telo zelo zdrave. Tudi ovseno mleko lahko z lahkoto pripravite sami.

Za konec pa prilagam še recept za okusne, presne in zdrave lešnikove piškote s kakavom.

Potrebujemo:

  • 200 g medjool dateljnov 
  • 200 g lešnikov
  • 50 g kakavovega masla 
  • 50 g kakava v koščkih 
  • 4 jž kakava v prahu 
  • jž vanilije

Recept je zelo kratek in enostaven. Najprej zmeljemo lešnike v moko. To najlažje storimo v kavnem mlinčku. Nato jo skupaj z dateljni, kakavom v prahu, stopljenim kakavovim maslom in vanilijo premešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Masi dodamo kakav v koščkih in vse skupaj še enkrat premešamo. Iz mase z rokami oblikujemo po želji velike piškote in jih za nekaj ur postavimo v hladilnik. Naši zdravi piškoti so tako pripravljeni.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno