Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Kako pravilno jesti čokolado?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako pravilno jesti cokolado

Pravijo, da je okušanje čokolade umetnost, pri kateri moramo uporabiti vsa svoja čutila, ne le vid in okus.

Pravijo, da je okušanje čokolade umetnost, pri kateri moramo uporabiti vsa svoja čutila, ne le vid in okus. Pa vi, ali okušanju čokolade posvetite vso svojo pozornost?

Užitek med okušanjem kakovostne čokolade je izkušnja, ki ji ni para. Bogat in kompleksen okus prebudi naše brbončice in nas popelje na sladko popotovanje v čudovit čokoladni svet. Ker ima čokolada več kot 400 različnih kemijskih spojin, je sam postopek njene izdelave še toliko bolj pomemben, saj igra veliko vlogo pri njenem končnem okusu. Nanj vplivajo tako naravni dejavniki, kot so vrsta kakava, velikost posameznih kakavovih zrn in podnebne razmere, kot tudi majhne in na videz nepomembne razlike v temperaturi in času med samo proizvodnjo.

Si med čokoladnim razvajanjem vzamete trenutek ali dva in se ustavite ter posvetite vso svojo pozornost zgolj in samo čokoladi? Če ste ob tem vprašanju odkimali z glavo, preverite, kako pravilno jesti čokolado kot vsak pravi čokoholik:

1. Znebite se okusa po hrani

Če imate v ustih še vedno okus po hrani, ki ste jo jedli pred tem, jih splaknite z gazirano vodo, ali pojejte košček jabolka ali kruha; le tako boste lahko začutili pravi okus čokolade. To naj vam bo vodilo tudi, če okušate različne vrste čokolade – priporočljivo je, da med pokušanjem različnih čokolad malo počakate, da se okusi ne premešajo med seboj.

2. Vzemite si čas

Usedite se na mesto, kjer vam je najbolj udobno in kjer vas nihče ne bo motil. Predvajajte svojo najljubšo glasbo ali si privoščite pogled na ulico in opazujte, kako lepa je narava … Nekaterim  najbolj prija okušanje čokolade v tišini – izbira je vaša!

3. Čokoladi posvetite vso svojo pozornost

Med okušanjem čokolade nikar ne glejte televizije ali berite knjige, ne pogovarjajte se z drugimi in ne mislite na stvari, ki vam povzročajo skrbi. Ne ukvarjajte se z ničimer in z nikomer drugim kot samo in le s čokolado; le tako bo njeno okušanje prišlo do pravega izraza.

4. Nekajkrat globoko vdihnite

Globoki vdihi vam bodo pomagali, da se boste umirili in osredotočili samo na okušanje čokolade – tako boste opazili harmonijo okusov in samo teksturo čokolade, kot je niste še nikoli poprej; lahko tudi zaprete oči in jo povonjate.

5. Pozorno si oglejte zunanjost čokolade

Svojo pozornost lahko namenite tudi samemu izgledu čokolade, vse od gladke in svetleče se površine, pa do različnih barv in dekoracij. Potipajte jo med prsti in začutite, kakšne teksture je. Če je na otip hladna, počakajte, da se segreje na sobno temperaturo, saj boste tako lažje začutili vse okuse, ki se skrivajo v njej.

6. Nežno ugriznite vanjo

Z zobmi in jezikom jo lahko razlomite na manjše delčke in jih prerazporedite po ustih. Lahko jo podržite na nebu in 30 sekund pustite, da se raztopi. Namenite vso svojo pozornost okusu – je ta sladek, grenak, slan, kiselkast, ali kombinacija vsega tega?

7. Med okušanjem globoko vdihnite skozi nos

Med vdihavanjem si predstavljajte, da ustvarjate prostor med svojim nosom in nebom v ustih. Tako boste morda začutili različne nove okuse, ki se skrivajo v čokoladi, oziroma vsaj tiste, ki bolj izstopajo. 

Na koncu ne pozabite reflektirati svoje izkušnje in opazujte, kaj se dogaja z vašim telesom. Čutite večji pretok energije? Morda nekoliko povišan srčni utrip? Ste morda boljše volje kot pred samim okušanjem?

Pravilno okušanje čokolade lahko pozitivno vpliva na različne vidike vašega življenja.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno