Prihaja čas, ko vedno pogosteje med pripravo sladic uporabimo karamelo. Ali pa le-ta prevzame glavno vlogo pri pripravi tvoje naslednje sladice. Priprava karamelne omake običajno zahteva kar malo več slaščičarskih spretnosti. Običajno postreže z bogatim okusom, njena univerzalnost pa se izkaže skozi raznolikost uporabe med recepti.
Uporabimo jo lahko kot nadev za torto, z njo prelijemo sladoled, pripravimo brownije ali pa jo postrežemo v pitah s čokolado in karamelo.
Pred nami stoji recept, kako pripraviti okusno in bogato karamelno omako.
1. Nasveti za pripravo karamelne omake
- Uporabimo visokokakovostno maslo: Kakovost masla pri karameli ima resnično velik vpliv pri strukturi karamelne omake.
- Nikoli ne puščajte karamelne omake brez nadzora: Priprava karamelne omake v bistvu pomeni praženje belega sladkorja. Ko se ta stopi mu dodamo maslo, smetano in sol. Sladkor se lahko hitro prelevi iz prepečenega v zažganega, zato pazimo, da imamo praženje sladkorja pod nadzorom.
- Ne pozabimo na sol! Brez nje je karamela preprosto presladka. Zdrava količina soli resnično poglobi okus in prepreči, da bi bila karamela preveč sladka.
2. Kako pa pripravimo karamelno omako?
Za pripravo karamelno omake potrebujemo 200 g sladkorja, 6 žlic kvalitetnega masla, 120 ml sladke smetane in ščep soli.
V ponvi z debelim dnom segrejemo sladkor pri srednje nizki temperaturi. Mešamo toliko časa, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Sladkor bo začel tvoriti grudice, nato pa se bo počasi stopil. Bodimo potrpežljivi in pazimo, da se ne zažge.
Ko se sladkor stopi, ga takoj odstranimo z ognja in vmešamo maslo. Nato v zmes vlijemo smetano in ščep soli. Mešamo, dokler se vse sestavine ne povežejo. Poskusimo žlico ohlajene karamele.
Po želji dodamo še preostalo sol. Prelijemo v majhno skodelico in pustimo, da se pred uporabo popolnoma ohladi.
Pripravo karamelne omake lahko nadomestimo tudi z BAM prelivom Toffee karamela ali BAM prelivom slana karamela. BAM preliv Toffee karamela s svojim razkošnim okusom obogati okus sladoleda, zaradi svoje strukture pa je toffee karamela primerna kot polnilo za doma pripravljene praline.
BAM preliv Slana karamela pa s svojim razkošnim okusom obogati vse čokoladne sladolede ali sladolede z oreščki, odlično se znajde tudi na klasičnem vanilijevem sladoledu. Dodana sol (fleur de sel) še dodatno poudari okus karameliziranega sladkorja in tako skupaj ustvarita preliv, ki je zaradi svoje kremne teksture primeren tako za peko kot za zamrzovanje.