BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako izračunamo težo čokolade na podlagi njene prostornine?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kako izracunamo tezo cokolade na podlagi njene prostornine

Kako izračunamo težo čokolade na podlagi njene prostornine

Povpraševanja po čokoladnih figurah

Zadnje čase pri Mojačokolada.si dobimo kar precej povpraševanj glede čokoladnih figur po meri. Včasih je bilo dovolj, če si za darilo povsem navadno Milko zavil v celofan. Nato se je takšno Milko zavito v celofan še okrasilo s trakom. Kultura podarjanja daril in čokolad se je razvijala dalje. Darila, obdarjenci in naročniki so postali bolj zahtevni, željni boljšega, prestižnejšega, lepšega in kvalitetnejšega. Zdaj so Milke popolnoma passe. Out. Če jih kdo podari za darilo, je skorajda že žaljivo. Zdaj postajajo darila čedalje bolj personalizirana, od čokolad z napisi imen, do graviranja na lesene škatlice pa do barvnih embalaž povsem po meri stranke

3D tiskanje

Zadnji trend prihaja s 3D tiskanjem čokolade, ki pa zaradi nenatančne in počasne tehnologije še ni v splošni uporabi. Se pa trenutno na trg prebijajo 3D čokoladne figure. Povsem po meri stranke, od majhnih avtomobilčkov, do desetcentimetrskih logotipov ter do pol metrskih sestavnih delov za različne industrije. Vse v poljubni obliki, polnjeno z najboljšo mlečno ali temno čokolado

Seveda tudi mi sprejemamo takšna povpraševanja, takšnih pogovorov imamo pri nas namreč čedalje več.

Izračun teže čokolade na podlagi njene prostornine

Da si boste naše bodoče stranke lažje znale predstavljati koliko čokolade se porabi za eno vašo čokoladno figuro. In da vas čokoladarji ne bomo prinesli naokoli s ceno. 

Glede gostote teles ne bom pisal, osnovne pojme si lahko preberete tukaj. V tem članku bom kar čim bolj konkreten, bomo kar skupaj naredili izračun: Če predpostavljamo, da si želimo čokoladno figuro v velikosti 15 x 13 cm (to je ena izmed najbolj popularnih velikosti), moramo poleg dolžine in širine upoštevati še višino/globino. V tokratnem izračunu upoštevajmo 1 cm (ustrezna globina za neko primerno tablico čokolade, ki bo razmeroma trdna ter obenem še vedno dovolj tanka, da jo bomo lahko z užitkom pojedli). Prostornina tega "čokoladnega telesa" je torej: 15 cm x 13 cm x 1 cm = 195 cm3. 

Če vemo, da je specifična gostota čokolade cca. 1300 kg/m3, potem lahko iz tega izpeljemo naslednje: 1300 kg/m3 = 1,3 kg/dm3 = 1300 g/dm3 = 1,3 g/cm3. Kar pomeni, da bi bila teža našega zgornjega čokoladnega telesa enaka zmnožku gostote in prostornine. V praksu je tako izračun: 195 cm3 * 1,3 g/cm3 = 253,5 g. V praksi to sicer pomeni malo manj, ker se čokolada ne vliva do roba kalupa. Cca. 200g torej! :)

Koliko to stane? Končna cena posamezne figure je sestavljena iz cene izdelave kalupa (povprečen plastični/polikarbonatni kalup skupaj z oblikovanjem, načrtovanjem in pripravo stane 200-400 €), čokolado pa obračunamo glede na težo ter zahtevnosti priprave (cca. 30 € / kilogram).

P. S. V kolikor se zanimate za čokoladno figuro po vaših željih nam pišite na info@mojacokolada.si ali nas pokličite na 070 222 555. Z veseljem vam bomo pomagali!

Prijeten sladek dan še naprej,

Andraž Gavez
direktor podjetja Moja Čokolada d.o.o.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno