BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako izbrati kakovostno čokolado

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako izbrati kakovostno cokolado

V trgovinah obstaja veliko čokolad, ki se med sabo razlikujejo po kvaliteti. Pomembno je, da pred nakupom ugotovite, ali je čokolada res kakovostna.

Danes je v trgovinah na voljo veliko različnih čokolad, ki pa si po kakovosti še zdaleč niso enake. Pri veliki večini čokolad velja dejstvo, da cena in kakovost čokolade hodita z roko v roki. Razlog je predvsem to, da so sestavine, ki jih izdelovalci čokolad vključijo v kakovostne čokolade, veliko dražje, kot pa ceneni nadomestki, ki se pojavljajo v čokoladah slabše kakovosti. A ta trditev ne drži vedno.

Obstajajo tudi primeri, ko je bilo ugotovljeno, da so drage čokolade dejansko vsebovale nadomestne in nekakovostne sestavine. Zato je pomembno, da se o kakovosti čokolade prepričate sami. Za to obstaja kar nekaj hitrih testov, ki nam takoj povedo, ali je kupljena čokolada kakovostna ali ne.

Izgled in prelom

Ali je čokolada kakovostna ali ne, nam bo najhitreje povedal njen izgled. Preden čokolado okusite, jo najprej poglejte. Imeti mora sijočo zunanjo površino, na kateri ne sme biti madežev ali lis. Če je čokoladna zunanjost sivkasta, motna ali celo polna madežev, je to prvi znak, da je čokolada stara oziroma, da je bila izpostavljena nepravilnemu rokovanju. To pomeni, da je bila lahko izpostavljena visokim temperaturam ali kakšnim drugim poškodbam med transportom.

Če čokolada izgleda kakovostno, jo prelomite. Sveža in kakovostna čokolada bo imela hiter in gladek prelom.

Če pa se zdrobi ali celo upogne, pa je to ponovno dober znak, da je čokolada očitno stara ali sestavljena iz nekakovostnih sestavin in da se ji splača izogniti.

Vonj

Dobra čokolada bo imela močan vonj po čokoladi. S prsti večkrat zapored podrgnite po površini čokolade, da jo segrejete. Nato tablico približajte nosu in jo povohajte. Če čokolada nima vonja po čokoladi, ampak po vaniliji ali kakšni drugi sestavini, to pomeni, da prav tako ne bo imela okusa po čokoladi. V tem primeru je proizvajalec čokolade vanjo očitno vmešal več nekakovostnih dodatkov, znižal delež kakavovih delcev ter s tem zmanjšal tudi kakovost same čokolade.

Zanimiva lastnost čokolade je tudi to, da se čokolada hitro naveže vonja iz okolja. Če ugotovite, da vaša čokolada diši po kavi, čaju ali kateri drugi vrsti hrane in ne po čokoladi, kot bi morala, je to lahko dober znak, da čokolada ni bila ustrezno zapakirana in shranjena ter se je v trgovini »nalezla« drugih vonjav. Takšna čokolada ima tudi večje možnosti, da se je med shranjevanjem pokvarila.

Okus in občutek v ustih

Ko košček čokolade položite v svoja usta, pazite na to, kako se v ustih raztali in kakšen občutek pusti v vaših ustih. Je čokolada voskasta, vsebuje zrnca ali pa je gladka in blaga? Kakovostna čokolada bo v ustih pustila gladek in blag okus, medtem ko bodo različne primesi pustile različne sledove, ki prav tako lahko vplivajo na sam okus čokolade.

Okus kakovostne čokolade pa je prav tako odvisen od vrste čokolade. Če ste izbrali temno čokolado, bo čokolada bolj grenka, seveda tudi odvisno od tega kako velik delež kakava vsebuje. Če pa ste posegli po mlečni čokoladi z dodatki, kot so na primer limona, jagoda ali lešnik, pa je logično, da čokolada v ustih pusti okus po izbrani aromi.

Zagotovo pa je sam okus čokolade najbolj subjektivna stvar in zato bi bilo samo iz okusa težko sklepati, ali je čokolada kakovostna ali ne. Niti dva človeka ne okušata povsem enako in nekomu se bo ena vrsta čokolade zdela dobra in kakovostna, drugemu pa ne. Zato je pomembno, da pri izbiri čokolade upoštevate vsa vaša čutila in se na koncu odločite, ali je čokolada, ki ste jo kupili, kakovostna ali ne.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno