Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Kako in kje shranjevati čokolado

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
kako in kje shranjevati cokolado

Čokolado je treba shranjevati pri temperaturi pod 20 °C. Najbolj primerna temperatura je nekje med 15 in 20 °C.

Čokolada je nepogrešljiva sladkarija v našem domu. Je ena najboljših, celo najbolj zdravih sladkarij, če jo uživamo v zmernih količinah. Bogata je z minerali, antioksidanti in drugimi sestavinami, ki imajo koristne učinke na naše zdravje. Čokolada krepi imunski sistem, dviguje energijo, sploh pri fizičnih aktivnostih. Učinkuje tudi proti staranju, je dober antidepresiv in deluje celo kot afrodiziak. Čokolada je poleg vsega še tako zelo okusna, da se verjetno sprašujete, zakaj bi jo sploh shranjevali, če jo lahko kar takoj pojeste. Čokolada je sicer živilo, ki ga imamo radi »na zalogi«, se strinjate? In če ne prej, moramo čokolado za dlje časa shraniti po kakšnem praznovanju.

Saj veste, čokolada je odlična tudi kot darilo. Ko pride do trenutka, da je treba čokolado shraniti, se držite spodnjih nasvetov. Zakaj? Da ta ostane še vedno enako okusna in privlačna na pogled.

Čokolado shranjujte v hladnem in suhem prostoru

Čokolado je treba shranjevati pri temperaturi pod 20 °C. Najbolj primerna temperatura je nekje med 15 in 20 °C. Optimalna relativna vlažnost je od 60 do 68 % - pri takih pogojih bo slastna mešanica kakava in kakavovega masla ostala enake kakovosti več mesecev. Vsekakor bodite pozorni, da temperatura ne preseže 25 °C, saj se pri tej temperaturi kakavovo maslo stopi in na površini čokoladne ploščice se pojavi bela plast. Čokolada zagotovo ni več tako okusna, kar boste opazili predvsem tisti, ki ste strastni uživalci čokoladnih dobrot.

Čokolade ne shranjujte v hladilniku

Če čokolado hranite v preveč hladnem prostoru, na primer v hladilniku, pride do reakcije, ki pokvari videz čokolade, ne pa tudi okusa. Sladkor v čokoladi namreč kristalizira oziroma po domače, sladkor se od čokoladne mešanice loči in preide na površje. S tem čokolada izgubi prvotno barvo. Še ena slabost shranjevanja čokolade v hladilniku je, da po tem, ko čokolado postavite na sobno temperaturo, čokolada kondenzira, na površini se pojavijo kapljice. Nasploh se je treba izogibati velikim temperaturnim nihanjem, na kar je treba biti pozoren že pri nakupu čokolade oziroma na poti od trgovine do doma.

Obvarujte je direktne svetlobe

Govorimo o izpostavljanju direktnemu soncu in svetlobi nasploh, saj tudi svetloba luči škoduje čokoladi. Čokolado zato hranite v temnem prostoru. Če je čokolada dlje časa izpostavljena direktni svetlobi, oksidira. Okus čokolade se resnično poslabša, pa tudi vonj ni več tisti pravi.

Čokolado shranjujte v nepredušno zaprti posodi

Torej, čokolado je najbolje hraniti v temnem, hladnem in relativno suhem prostoru. Pomembno je vedeti tudi, da se čokolada rada navzame vonjav drugih živil, ki jih shranjujemo v bližini. Zato jo shranjujte v nepredušno zaprti posodi, kar je predvsem priporočljivo, ko embalažo enkrat že odprete.

Rok uporabe

Koliko časa je čokolada uporabna, je odvisno od sestavin in od našega načina shranjevanja. Sicer ima najdaljši rok uporabe temna čokolada, tista z večjim deležem kakava. Zdrži lahko tudi več kot dve leti. Mlečna čokolada ima navadno več sladkorja, zato ima rok uporabe okoli enega leta, bela čokolada pa slabo leto. Vsekakor vedno preverite rok uporabe na embalaži. Sicer je lahko rok še daljši od predvidenega, če čokolado pravilno shranjujete. Lahko se zgodi, da po daljšem času čokolada sicer ni več tako okusna, je pa še vedno primerna za uživanje.

Drobni nasveti

Če ste v situaciji, ko temperatura povsod presega 20 °C in je hladilnik edini prostor, kjer bo čokolada obdržala svojo obliko, vam predlagamo naslednje. Preden shranite čokolado v hladilnik, jo zavijte na primer v papirnato brisačo in jo zaprite v nepredušno posodo. Ko si zaželite čokolade, vzemite posodo s čokolado iz hladilnika in jo nekaj časa pustite v posodi na sobni temperaturi. S tem se izognete prevelikemu temperaturnemu šoku, brisača, v katero je čokolada zavita, pa pomaga pri vpijanju vlage, ki pride s kondenzacijo na višji temperaturi.

Želite čokolade shraniti za res dolgo časa?

V tem primeru se poslužite hladilnika in zamrzovalnika. Postopek je sledeč. Najprej čokolado en dan hranite v hladilniku (ovito v papirnato brisačo, zaprto v nepredušni posodi). Potem jo postavite v zamrzovalnik za poljubno dolgo. Ko čokolado želite uporabiti, jo iz zamrzovalnika najprej za en dan ponovno položite v hladilnik. Po enem dnevu jo postavite na sobno temperaturo, pri tem jo še vedno pustite v posodi, zavito v brisačo. Ko čokolada doseže sobno temperaturo, jo odvijte in zaužijete. S tem postopkom ravno tako poskrbite, da ne pride do temperaturnih šokov, ki so škodljivi za okus in videz čokolade.

Zdaj veste vse o pravilnem shranjevanju čokolade, zato si lahko brez slabe vesti naredite zaloge. Tako boste lahko čokolado vedno imeli pri roki, ko jo boste potrebovali za dvig energije. Ali pa ko boste želeli nekoga presenetiti s sladkim presenečenjem v obliki slastne tablice čokolade.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno