Do sedaj smo že vsaj trikrat pregledali vse kuhinjske predale in shrambo, a rjavega sladkorja ni nikjer. Najdete samo navadni sladkor. Super, tu so nasveti, kako pripraviti rjav sladkor doma.
Za zdaj odložimo obup. Rjavi sladkor si naredimo z navadnim sladkorjem in melaso.
1. Kako pripravimo rjavi sladkor?
Odmerimo 400 g sladkorja. Če recept zahteva večjo količino rjavega sladkorja, ga odmerite manj. Če ga potrebujete več, ga odmerite več. Odmerjanje prilagodimo glede na zahteve recepta. Nato odmerjen sladkor stresemo v srednje veliko skledo. Dodamo 2 žlici melase. Če želimo, da bi bil naš sladkor temnejše barve, torej tudi bolj bogat rjavi sladkor, dodamo eno žlico melase več.
Ob nakupu BAM izdelkov lahko uporabite kodo RECEPT, ki vam prinese 10% popust na celotni nakup.
Melaso v sladkor vmešamo s hrbtno stranjo. Sprva se bo zdela barva turobna, a bolj kot sladkor mešamo, bolj bo pridobival želeno barvo rjavega sladkorja.
Tako da kar nadaljujemo z mešanjem. Morebitne grudice melase potisnemo v sladkor in počasi ob mešanju nastaja rjavi sladkor.
2. Kakšna je razlika med rjavim in navadnim sladkorjem?
Beli in rjavi sladkor se lahko uporabljata na različne načine. Čeprav jih je včasih mogoče uporabiti kot sopomenke, lahko to vpliva na barvo, okus ali teksturo vašega končnega izdelka. Melasa v rjavem sladkorju zadržuje vlago, zato z njeno uporabo dobimo pekovske izdelke, ki bodo mehkejši, a gostejši.
Na primer, piškoti iz rjavega sladkorja bodo bolj vlažni in gosti, medtem ko bodo piškoti iz belega sladkorja bolj narasli, kar bo omogočilo več zraka v testo in posledično bolj zračno teksturo.
Zaradi tega se beli sladkor uporablja v številnih pekovskih izdelkih, ki zahtevajo ustrezno vzhajanje, kot so meringue, pene, sufleji in puhasto pecivo. V nasprotju s tem se rjavi sladkor uporablja za goste pekovske izdelke, kot so kruh iz bučk in bogati piškoti. Druge uporabe rjavega sladkorja lahko vključujejo bogate glazure in omake, kot je omaka za žar.
3. Kaj pa okus in barva?
Glavni razliki med belim in rjavim sladkorjem sta okus in barva. Zamenjava belega sladkorja z rjavim sladkorjem v receptih bo vplivala na barvo končnega izdelka, ki bodo dala svetlo karamelni ali rjav odtenek. Nasprotno bo menjava z belim sladkorjem postregla s svetlejšim izdelkom.
Rjavi in