BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kakavovo maslo – eliksir mladosti in darilo bogov

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kakavovo maslo – eliksir mladosti in darilo bogov

Kakavovo maslo je zagotovo eno tistih daril narave, ki bi moralo najti svoje mesto v vsakem domu, in sicer tako v kulinarične kot v negovalne namene.

Če se tega zavedate ali ne, ste kakavovo maslo zagotovo zaužili že večkrat v življenju, poleg tega pa ste ga najverjetneje nanesli tudi na kožo. Kakavovo maslo je namreč že vrsto let ena izmed nepogrešljivih sestavin pri izdelavi čokolade, ki se po njegovi zaslugi nežno stopi v ustih in brbončice razvaja s prijetnim, polnim okusom. Kakavovo maslo pa je postalo zelo priljubljeno tudi v kozmetični industriji, kjer ga dodajajo v mnoge kreme, serume in druge izdelke za nego kože. Kakavovo maslo namreč odlikujejo blag vonj, gladka tekstura, hitra topnost in izjemna hidratacija.

Ob vse večjem zavedanju pomena zdravega načina življenja je kakavovo maslo v vse več trgovinah, tudi v sladkih dobrot polni spletni trgovini Mojacokolada.si, dosegljivo v nepredelani obliki, ki je primerna tako za uporabo pri kuhi kot za razvajanje suhe, razdražene kože.

Kakavovo maslo ima bogato zgodovino

Kakavova zrna, iz katerih se pridobiva kakavovo maslo, izvirajo iz delov Srednje in Južne Amerike, kjer so ga stoletja uporabljali predvsem v negovalne namene. Kasneje so ugotovili, da je kakav eno izmed živil, ki vsebuje veliko količino polifenolov in flavanoidov – torej antioksidantov, ki nas pomagajo ohranjati mladostne in zdrave.

Kakavovo maslo je zagotovo eno tistih daril narave, ki bi moralo najti svoje mesto v vsakem domu, in sicer tako v kulinarične kot v negovalne namene.

Kakavovo maslo slovi kot ena izmed najbolj zdravih rastlinskih maščob, ki jih človeško telo nujno potrebuje za optimalno delovanje. Prednost je, da kakavovo maslo vsebuje kar med 57 in 64 odstotkov nasičenih maščob, medtem ko so na primer predelana masla živalskega izvora veliko bolj osiromašena in vsebujejo težje prebavljive maščobe, ki jih telo ne porabi in ne zmore predelati, temveč jih skladišči v obliki maščobnega tkiva. Priporočljivo je, da ob nakupu poiščete surovo kakavovo maslo, ki ni bilo toplotno obdelano, saj tako vsebuje zdrave maščobe in minerale, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje.

Kakavovo maslo preprečuje nastanek suhe kože in luščenje

Kakavovo maslo je odličen vlažilec kože, pri čemer jo poleg vlaženja tudi nahrani in jo na ta način dejansko pomaga zdraviti od znotraj navzven. Kot odličen vir naravnih antioksidantov poleg tega tudi upočasnjuje staranje kože ter na njej naredi zaščitno plast, ki varuje pred zunanjimi vplivi. Ob redni uporabi bo vaša koža sijoča in napeta, poleg tega pa vas bo čez dan spremljal tudi prijeten vonj po kakavu. Kakavovo maslo lahko uporabljate tako na koži obraza in za mazanje razpokanih ustnic kot tudi na drugih delih telesa. Ena izmed dodatnih prednosti je, da na kožo nanašate popolnoma naravno snov, ki kože ne draži, saj ne vsebuje aditivov, dišav, barv in barvil, ki se uporabljajo v večini komercialnih izdelkov.

Nahranite telo od znotraj in od zunaj

V študijah (Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring, se je izkazalo, da rastlinski polifenoli, ki jih v izobilju vsebuje kakavovo maslo, aktivno krepijo imunski sistem ter preprečujejo oziroma zmanjšujejo vnetja, poškodbe DNK in celične mutacije, ki so najpogostejši vzrok za bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak in avtoimunske bolezni. Uporaba kakavovega masla namesto rafiniranih rastlinskih olj lahko zmanjša vnetne reakcije v telesu ter pripomore k vzpostavljanju hormonskega ravnotežja. Prav tako je kakavovo maslo odlično tudi kot „hrana za možgane“, zato ga je priporočljivo uživati pred različnimi psihičnimi napori.

Kakavovo maslo je vsestransko uporabno

Poleg njegovih bolj poznanih učinkov in blagodejnih vplivov na telo kakavovo maslo skriva še nekaj manj znanih možnosti uporabe. Z žvrkljanjem kakavovega masla v ustih lahko hitro in učinkovito zacelite afte in razjede v ustih. Mnogi ga uporabljajo kot izredno učinkovito kremo za britje, ki hkrati učinkovito nahrani kožo in jo ohranja prožno. Mnoge nosečnice se mu lahko zahvalijo, da so se ob redni uporabi izognile strijam na trebuhu in bedrih, ali pa so jih v primeru že nastale škode učinkovito odpravile oziroma vsaj zmanjšale njihovo vidnost. Med njegovimi vidnejšimi slavnimi promotorkami je tudi igralka Jennifer Love Hewitt.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno