Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Kakav – superživilo, ki ne sme manjkati v vaši kuhinji!

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kakav – superzivilo ki ne sme manjkati v vasi kuhinji

Kakav, čigar bogat okus, nežno aromo in svilnat okus v ustih so poznala že prva ljudstva, je prav gotovo eno izmed najbolj zdravih živil, ki blagodejno vplivajo tako na psihično kot tudi fizično počutje.

Ne verjamete? Berite naprej.

Kakav - Hrana bogov

Latinsko ime kakavovca, zimzelenega drevesa, od koder pridobivajo kakav, je Theobroma cacao, kar v prevodu pomeni hrana bogov. Izvira z območja Amazonije, in kot nam že ime samo pove, je bil v Srednji in Južni Ameriki zgodovinsko zelo pomembna rastlina. Še več – kakavova zrna so bila včasih tako zelo cenjena, da so jih Azteki in Maji namesto zlata uporabljali kot denarno valuto. Kakav so imenovali tudi srčna kri, saj so že zelo zgodaj odkrili njegove blagodejne vplive na srčno-žilni sistem. V ljudski medicini je bil izjemno priljubljeno zdravilo – z njim so zdravili različne bolezni, vključno s kašljem in izpadanjem las.

Številne hranilne in zdravilne vrednosti

Kakav je bogat z minerali (z železom, magnezijem, kalcijem, fosforjem, bakrom in manganom), v njem pa najdemo tudi selen, kalij in cink. Ima vrsto zdravilnih lastnosti, saj telo oskrbuje z ogljikovimi hidrati, proteini in vlakninami, vsebnost holesterola pa je tako rekoč zanemarljiva.

Je izjemno dobrodošla sestavina v naši prehrani, saj je bogat s flavonoidi, ki imajo antioksidativne lastnosti in zato pomaga ščititi naše celice pred poškodbami. Obenem znižuje krvni tlak in izboljšuje elastičnost krvnih žil. Zaradi visoke vsebnosti flavonoidov pa ne vpliva pozitivno le na srčno-žilni sistem, ampak tudi na naše možgane – med drugim na učenje in spomin.

Kakav, čigar bogat okus, nežno aromo in svilnat okus v ustih so poznala že prva ljudstva.

Kakav učinkuje hipoglikemično in hipoholesterolemično in s tem pozitivno vpliva na raven holesterola in glukoze v krvi. Zavira rast rakotvornih celic, ne da bi s tem kakorkoli vplival na rast zdravih celic. Kakavovi izvlečki so zaradi mnogih terapevtskih lastnosti že dolgo pomembna sestavina v medicinskih izdelkih, saj denimo pomagajo pri celjenju ran in preprečujejo razvoj raznih infekcij v telesu.

Uživanje kakava je zelo priporočljivo tudi za tiste, ki jim v telesu primanjkuje bakra ali magnezija. V primeru primanjkljaja bakra pomaga zvišati raven hemoglobinov v krvi, število levkocitov in preventivno deluje proti boleznim, ki nastanejo zaradi pomanjkanja bakra – proti slabokrvnosti, nevtropeniji in levkopeniji, njegovo redno uživanje pa telo ščiti tudi pred pomanjkanjem magnezija.

To pa še ni vse …

Izvrsten je tudi za nego kože, saj zaradi visoke vsebnosti flavonolov deluje protivnetno in zmanjšuje njeno hrapavost ter luskavost. Ker spodbuja tudi njeno elastičnost, hidracijo in gostoto, je pogosta sestavina izdelkov za nego kože. 

Flavonoli so se izkazali tudi kot zelo dobrodošli v zdravljenju nevrodegenerativnih boleznih, kot je denimo Alzheimerjeva bolezen. Nevronske celice namreč preventivno ščitijo pred poškodbami, celično membrano pa proti citotoksičnosti.

Nekatere študije so pokazale, da kakav deluje bolj antioksidativno kot denimo črn in zeleni čaj ali rdeče vino. Antioksidanti pa so za naše zdravje izjemnega pomena, saj nevtralizirajo proste radikale v telesu, ki slabijo naš imunski sistem.

Kakav - Izboljševalec razpoloženja

Verjetno ste to odkrili že sami, a njegovi antidepresivni učinki na določene psihološke procese so tudi znanstveno potrjeni. Flavoni v kakavu namreč izboljšujejo razpoloženje in pomagajo v spopadanju z depresijo, obenem pa povečujejo kognitivno aktivnost med dolgotrajnimi miselnimi napori. 

Kakav krepi občutek zadovoljstva in ima afrodizične učinke. O njegovih mnogih pomirjujočih učinkih poročajo tudi ljudje s sindromom kronične utrujenosti. Vpliva namreč tudi na sprostitev živčnih prenašalcev v možganih – en tak primer je serotonin, ki telo ščiti pred oksidativnim stresom.

Razlika med surovim in predelanim kakavom

Pomembno je poznati razliko med njima, saj vse zgoraj naštete pozitivne lastnosti pripadajo predvsem prvemu, ki je nepredelan, in zato obdrži vse svoje zdravilne lastnosti. V procesu obdelave namreč kakavovim zrnom, ki so fermentirana in posušena, primešajo še sladkor, maščobo in druge škodljive snovi. 

Surova kakavova zrna imajo sicer podoben okus kot čokolada, a so nekoliko bolj genka, ker jim ni dodan sladkor. A nič zato, priljubljen napitek iz kakava ali svojo najljubšo sladico lahko sladkate kar z naravnimi sladili, ki ne vsebujejo prečiščenega sladkorja, po okusu pa se ne razlikujejo prav dosti.

V naši spletni trgovini lahko izbirate med bogato ponudbo kakavov, kakava v prahu, kakavovih zrn in še bi lahko naštevali … Najbolje, da preverite kar sami!

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno