Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Jabolčna pita: kako pripraviti najboljšo?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
jabolcna pita: kako pripraviti najboljso

To bo absolutno najboljša domača jabolčna pita! Jabolčna pita bo imela lepo, masleno skorjo in nežen, rahlo začinjen nadev z jabolki. 

Z upoštevanjem spodaj zapisanih trikov in nasvetov, bo jabolčna pita izgledala kot tiste v reklami. Dobila bo sijočo masleno skorjo, nadev pa bo skrival mešanico različnih vrst jabolk, začimb, vanilije in kapljice žganja.

Priprava jabolčne pite, se začne pri izbiri jabolk. Nenapisano pravilo narekuje uporabo različnih vrst jabolk. Nekatere vrsta jabolk se zmehča hitreje, spet druga kasneje. Nekatera jabolka so bolj trpka, druga bolj sladka. Če pa vrste jabolk združite, boste dobili bolj zapleten, a hkrati globlji okus.

1. Kakšna jabolka uporabimo, da bo jabolčna pita okusna?

Jabolčna pita naj bo pripravljena s kombinacijo trpkih in sladkih jabolk. Uporabimo lahko:

  • Jabolka "Granny Smith": klasična zelena jabolka imajo čudovit okus, vendar med toplotno obdelavo spremenijo obliko in ostanejo kašasta. V receptu uporabite največ dve jabolki te vrste in jih obvezno kombinirajte še z drugimi vrstami, ki bo toplotni obdelavi vseeno obdržijo čvrsto obliko.
  • Jabolka "Jonagold": jabolka, ki so plod križanja med Golden Delicious in Jonathanom, imajo čudovit aromatičen okus, so sladka ter obdržijo obliko pri peki. Primerna za kombinacijo z Granny Smith.

Ob nakupu BAM izdelkov za peko uporabite kodo RECEPT in tako svojemu naročilu dodajte 10 % popust.

  • Jabolka "Fuji": hrustljavo jabolko čvrste oblike. Ravno pravo ravnovesje sladkega in trpkega. Pri peki ohranja svojo obliko.
  • Jabolka "Golden Delicious" - rumena in sladka jabolka, ki med peko obdržijo svojo obliko.

Izogibajte se rdečim vrstam jabolk, saj zaradi svoje strukture in okusa niso primerne za pripravo jabolčne pite. 

2. Jabolka imamo, kaj pa testo?

Jabolčna pita slovi po svoji značilni obliki mreže, za katero poskrbi dobro pripravljeno krhko testo. Če krhko testo pripravljate sami in si ne pomagate s kakšno trgovinsko različico, predlagamo, da ga pripravite en ali dva dni prej. Krhko testo se bo pred pripravo jabolčne pite dobro ohladilo in se bo tako tudi lažje valjalo.

3. Jabolka in testo imamo, kaj pa priprava?

Vse sestavine imamo, jabolčna pita zdaj čaka na pripravo. Izbrana jabolka olupimo, očistimo in narežemo ter jih pokapamo z malo limoninega soka ali jabolčnega kisa, da ne porjavijo. Potresemo jih še z malo moke, sladkorja, cimeta, muškatnega oreščka in vanilije ter pustimo, da nadev počiva.

Nato se lotimo priprave testa. Pripravljene kroglice krhkega testa vzamemo iz hladilnika in jih pri sobni temperaturi segrevamo približno deset do petnajst minut. Nato testo razvaljamo in dno izbranega pekača obložimo z razvaljanim testom. Dodamo začinjena in precejena jabolka. Naj vas ne skrbi, če jabolka gledajo malo čez rob izbranega pekača, saj se bodo med peko še malo skrčila.

Če želimo, da bi imela naša jabolčna pita tisto lepo zapečeno fotogenično mrežo, si pomagamo z aluminijasto folijo. Odrežemo kos folije, ki bo dovolj velik, da z njim pokrijete celotno pito. Na sredini izdelanega pokrova naredimo luknjo za odvajanje pare. Pito nato spečemo po navodilih, vendar v zadnjih 20 minutah peke odstranimo folijo, da lahko tudi robovi rahlo porjavijo.

Celoten recept s sestavinami in postopki čaka TUKAJ.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,99 €
Skupaj:
8,91 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno