BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Doma izdelani čokoladni pirhi - pika na i na praznično okrašeni mizi

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
doma izdelani cokoladni pirhi - pika na i na praznicno  okraseni mizi

Dodobra smo že zakorakali v pomlad, ki jo oznanjajo tudi velikonočni prazniki. Če tudi pri vas doma vsako leto radi barvate pirhe, imamo za vas nekoliko drugačno idejo – popestrite košarico s pisanicami in dobrotami z doma izdelanimi čokoladnimi pirhi in z njimi posladkajte sebe in svoje bližnje.

Praznik, ki prinaša upanje 

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, saj predstavlja veselje inupanje. Kristjani namreč verujejo, da je Jezus z vstajenjem od mrtvih premagal telesno in duhovno smrt, s tem pa je vsem kristjanom prinesel upanje za vstajenje po smrti. Skozi leta se je močno ukoreninila v naše običaje in s tem kulturo, zato je ne praznujejo samo verniki, pač pa tudi neverujoči. Nekateri celo pravijo, da ta praznik izhaja iz starih poganskih navad, saj naj bi oznanjal prihod pomladi.


Jajce je indoevropski simbol pomladi

Temeljni simbol velikonočnega praznovanja so nedvomno pirhipisanice ali pisanke, kot jim pravijo nekateri. Jajca so že dolgo simbol plodnosti, v krščanskem svetu pa simbolizirajo Kristusovo vstajenje, saj so splošno razširjen simbol ponovnega rojstva oziroma novega začetka, predstavljajo pa tudi ljubezen in prijateljstvo. Hkrati so tudi indoevropski simbol pomladi, iz katerega se razvije novo življenje. Pobarvana jajca oziroma pisanice pa simbolizirajo tudi sončno pomladno svetlobo vse se torej vrti okoli pomladi!

Prvo čokoladno jajce so naredili v 19. stoletju

Čokolado so prvič povezali z veliko nočjo v viktorijanski dobi, v času velikih družbenih, ekonomskih in tehnoloških sprememb. Prvi čokoladni pirhi so nastali leta 1873 v Angliji, kjer jih je sladkosnedcem predstavil eden izmed največjih proizvajalcev sladkarij Cadbury v skladu z okusom viktorijancev. Ti pirhi so bili narejeni iz temne čokolade in bili tako grenki, da danes marsikomu ne bi ustrezali. A takrat so bili pirhi zelo drago in luksuzno dariloV 20. stoletju pa je Cadbury predstavil čokoladno jajce, izdelano iz mlečne čokolade. Že sam okus, pa tudi ugodne možnosti za transport, nižje cene kakava in razvoj množične proizvodnje so omogočili, da so pisanice iz mlečne čokolade kmalu postale velik hit. Sprva so jih izdelovali samo za odrasle, po 2. svetovni vojni pa so postala glavna atrakcija za otroke.

Izdelajte svoje čokoladne pirhe

Čokoladno jajce

Najlepše je ustvarjati s čokolado v dobri družbi, še posebej med prazniki. Doma izdelani čokoladni pirhi bodo lepo popestrili vaše ustvarjanje, saj je njihova izdelava zelo preprosta, poleg tega pa vam ne bo vzela veliko časa. Mi vam svetujemo, da se izdelave lotite po naslednjih korakih:

1. Pričnite s temperiranjem čokolade, procesom nežnega segrevanja in ohlajanja čokolade - ta postopek bo zagotovil čudovit sijaj vaših čokoladnih pirhov. Poleg posode potrebujete le kuhalnico in termometer ter kanček potrpežljivosti. Najprej nalomite izbrano čokolado na majhne koščke in jih stalite v posodi nad vodno paro. Pomembno je, da med taljenjem čokolado ves čas mešate, temperatura čokolade pri taljenju pa ne sme preseči 50 stopinj. Ko čokolada doseže ciljno temperaturo (temna 46–48, mlečna in bela pa 45 stopinj), jo ohladite na 26 stopinj, potem pa jo znova segrejte na 30 stopinj, če ustvarjate z mlečno ali belo čokolado oziroma na 32 stopinj, če ustvarjate s temno čokolado.

Seveda se lahko temperiranju tudi izognete, vendar bodo vaši čokoladni pirhi brez sijaja; v tem primeru se lahko prepustite domišljiji in poskusite čim bolj domiselno okrasiti vašo čokoladno mojstrovino.

2. S čopičem za peko v modelček v obliki polovice jajca enakomerno nanesite gosto plast čokolade. Preden namažete drugo plast čokolade, modelček postavite v hladilnik za 5 minut.

3. Postopek ponovite tudi pri drugem modelčku v obliki polovice jajca, da dobite 2 čokoladni »lupini«. Obe postavite v hladilnik za 1 uro.

4. Ko je čokolada popolnoma strjena, jo previdno vzemite iz modelčkov.

5. V pečici segrejte pekač in nato nanj z robovi položite obe čokoladni polovici.

6. Čokoladni polovici zlepite skupaj in držite nekaj sekund – nato bo vaše čokoladno jajce pripravljeno za krašenje.

Lahko poskrbite še za dodatno presenečenje in v čokoladno jajce skrijete še kak čokoladni bonbon – vsak  čokoholik vam bo hvaležen!

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno