BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Čokoladno jajce

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
cokoladno jajce

Ob veliki noči v košari ali darilu poleg čokoladnega zajčka nikakor ne sme manjkati čokoladno jajce, ki je še eden izmed simbolov pomladi.

Ob veliki noči v košari ali darilu poleg čokoladnega zajčka nikakor ne sme manjkati čokoladno jajce, ki je še eden izmed simbolov pomladi.

Velikonočno jajce je tradicionalno velikonočno darilo, ki ima svoj izvor globoko v preteklosti. Ta navada se je ohranila skozi stoletja, zadnje čase pa namesto pravega jajca marsikdo raje podari čokoladno jajce. Vsi vemo, da čokolada zdrži dlje časa kot jajce, prav tako pa ljudje raje posežejo po čokoladi kot po jajcih.

Zgodovina velikonočnega jajca

Jajce je še eden izmed poganskih simbolov, ki ponazarja ponovno rojstvo Zemlje, katero so nekoč častili kot boginjo. Mnogi mislijo, da je jajce krščanski simbol, v resnici pa so kristjani jajce sprejeli od poganskih ljudstev, ki so opravljala svoje obrede veliko pred njimi. Tako se danes jajce v krščanski kulturi smatra za simbol, ki ponazarja ponovno rojstvo Jezusa. Pomembno je dejstvo, da prvoten pomen jajca sega stoletja nazaj, ko o krščanski veri še ni bilo sledu.

Najbolj poznano velikonočno jajce je zagotovo kurje jajce, ki ga pobarvamo z različnimi barvami. Izdelava velikonočnih jajc postaja danes prava umetnost, umetelno izdelana velikonočna jajca pa dosegajo že skoraj vrtoglave cene.

Čokoladno velikonočno jajce

Pri najmlajših je v času okoli velike noči še posebej priljubljeno čokoladno velikonočno jajce. Ta čokoladna slaščica zagotovo ne sme manjkati v nobeni pisanki ali darilu, saj brez nje velika noč pač ni prava. Prvo čokoladno velikonočno jajce je nastalo okoli leta 1800 v Nemčiji. Približno isti čas so ustvarili prvega čokoladnega velikonočnega zajca, obe slaščici pa sta se hitro razširili. Najprej po Evropi, kasneje pa je čokoladno jajce prišlo tudi čez lužo.

Prvotna čokoladna jajca so bila polnjena s čokolado, saj čokoladni mojstri še niso poznali vseh tehnik izdelave. Izdelava votlega čokoladnega jajca se jim je zdela tako težavna, da se je raje sploh niso lotili. Največja težava, s katero so se takrat soočali, je bila, da čokolada ni bila tako tekoča, kot je danes. Danes imajo izdelovalci čokolade samo izdelavo izpopolnjeno do potankosti in s posebnimi metodami izdelajo zelo tekočo čokolado, ki se enostavno vlije v kalupe. Takrat pa tega še niso poznali. Mojstri so čokoladne slaščice izdelovali iz čokolade, ki je bila bolj podobna gosti pasti kot pa tekoči čokoladi.
A z razvojem tehnike in izdelave čokolade so proizvajalci počasi rešili ta problem. Kaj kmalu zatem so se pojavili prvi votli čokoladni jajčki, sledili pa so jim izdelki, polnjeni z raznimi dodatki, kot je na primer karamela.

Danes je čokoladno jajce zagotovo eno izmed najbolj pogostih daril ob veliki noči. Velikokrat jajce položimo v košaro, ki jo okrasimo z umetno travo različnih barv. Tako ustvarimo nekakšno gnezdo, v katerega položimo te čokoladne sladkarije. Marsikdo to košaro podari kot darilo, drugi pa jo uporabijo za dekoracijo doma. Naj bo čokoladno jajce uporabljeno kakorkoli želite, pomembno je, da na koncu jajce doseže svoj namen, ki pa je uživanje v okusu. Če ste lastnik čokoladnega jajca, uživajte medtem ko se boste sladkali z njim. Ob tem pa ne pozabite, da ima čokoladno jajce tradicijo, ki sega več stoletij nazaj.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno