Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Čokoladni sladoled

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokoladni sladoled

Čokoladni sladoled je zagotovo sladica, brez katere si poletja ne moremo predstavljati. Le kako bi se drugače ohladili v poletni vročini?

Sladoled, pa naj bo z okusom čokolade ali jagod, je zmrznjen desert, narejen iz mleka in smetane, katerima so dodani različni sadni ali drugi dodatki. Ponavadi je dodan tudi sladkor, vedno več pa se uporabljajo tudi umetna sladila. Seveda različni proizvajalci dodajajo še barvila, konzervanse in druge dodatke, vse to pa z namenom, da izboljšajo kvaliteto in sam okus ter izgled sladoleda.

Zgodovina čokoladnega sladoleda

Ljudje poznamo sladoled že precej časa. Že leta 400 pr. Kr. so Perzijci »iznašli« nekakšen predhodnik sladoleda. To je bil zelo ohlajen desert v obliki pudinga, ki je bil narejen iz sadja, drobnih špagetov ter vode. Sladoled so poznali tudi Kitajci, ki so se okoli leta 200 pr. Kr. z veseljem sladkali z zmrznjeno mešanico mleka in riža. Seveda so zgodovino sladoleda pisali tudi Rimljani. Njihov cesar Neron je bil znan po tem, da je svojim služabnikom ukazal, da so iz gora morali prinesti sneg. Tega so nato zmešali s sadjem, medom in oreščki ter mu ga še ohlajenega postregli po pojedinah, ki jih na rimskem dvoru nikakor ni manjkalo. Recepti za predhodnike sladoledov so tako vse do 18. stoletja vsebovali kar navaden sneg, ki so ga z določenimi tehnikami obdelali, mu primešali razne dodatke ter ga postregli.

A v 18. stoletju, natančneje leta 1718, pa se je v Angliji pojavil prvi recept za sladoled, kot ga poznamo danes. Za izdelavo je bilo potrebno mleko, smetana, sladkor, led ter seveda sadje, ki je sladoledu dalo dodaten okus.

Od takrat naprej se je sladoled širil tako po Evropi kot tudi po Ameriki, kamor so ga prinesli kolonisti, ki so v času preseljevanja zapustili Staro celino.

Vse kar je bilo potrebno za razvoj čokoladnega sladoleda je bila samo večja dostopnost čokolade, na kar ni bilo potrebno čakati dolgo.

Od pojava prvega recepta za sladoled pa do današnjih časov je minilo več kot 250 let in sami lahko vidimo, da je razvoj sladoleda šel v korak z razvojem industrije. Ta je omogočila boljšo in hitrejšo izdelavo sladoleda, z razvojem hladilnikov se je zelo olajšalo njegovo shranjevanje, prav tako pa se je zaradi pomoči strojev povečala proizvodnja sladoleda, ki je tako postal dostopen vsakomur, ki si ga je zaželel.

Čokoladni sladoled – številka 2 na svetu

Danes je sladoled z okusom čokolade zelo priljubljen pri vseh, še posebej pa pri pravih ljubiteljih čokolade. A zanimivo je, da po statističnih podatkih čokoladni sladoled ni najpriljubljenejši na svetu. V Ameriki, kjer v povprečju vsak Američan poje več kot 13 litrov sladoleda na leto, je najpriljubljenejši vaniljin sladoled, nato pa že sledi čokoladni sladoled. Te številke govorijo o priljubljenosti čokoladnega sladoleda v prodajalnah, kjer prodajajo samo sladoled.

V supermarketih so številke malce slabše – tam je čokoladni sladoled šele na petem mestu, prekašajo pa ga razni sadni sladoledi ter sladoledi z oreščki, na vrhu pa še enkrat kraljuje sladoled z okusom vanilje. Tudi v drugih državah številke govorijo podobno in očitno je, da navkljub vsesplošni priljubljenosti čokolade po svetu njena sladoledna različica pač ni tako priljubljena.

A če je vam čokoladni sladoled vedno prvi izbor, potem se ne menite za zgornje številke. Če ste vešči dela v kuhinji, si ga lahko brez težav izdelate sami. Na internetu je mnogo receptov, ki vam lahko pomagajo pri izdelavi vašega čokoladnega sladoleda. Tako lahko sami izdelate sladoled iz tistih sestavin, ki so vam dobre. Slabost tovarniških sladoledov je, da ponavadi vsebujejo večje količine sladkorjev, ki lahko, če jih uživamo preveč, povečajo telesno težo. Če pa se odločite za to, da boste čokoladni sladoled izdelali kar doma, pa lahko sami vplivate na sestavine ter naredite takšen sladoled, ki ga boste brez skrbi jedli tudi v večjih količinah. Preizkusite različne sestavine in se malce poigrajte z njimi. Vaš lasten čokoladni sladoled bo zagotovo vedno navdušil vaše otroke, prijatelje ter sorodnike.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno