Raziskave so pokazale, da je čokoladna torta odlična tudi za zajtrk. Dobro naj bi vplivala na naše možganske funkcije čez dan in linijo.
Študija vpliva uživanja čokolade
Na Syracuse Univerzi v New Yorku so pripravili študijo vpliva uživanja čokolade na kognitivno delovanje človeka, vključno s spominom in abstraktnim sklepanjem. Učinke uživanja čokolade so merili na 968 osebah, starih od 23 do 98 let, brez spreminjanja njihovih splošnih prehranjevalnih navad.
»Uživanje čokolade je bilo povezano s kognitivnim delovanjem, merjeno z obsežnimi nevropsihološkimi testi. Bolj pogosto uživanje čokolade je bilo vidno povezano z boljšim uspehom na teh testih.«
To pa zagotovo tudi ni prvič, da smo brali o temu, da čokolada blagodejno vpliva na naše zdravje. Že pred nekaj leti so raziskovalci Tel Aviv Univerze iz Izraela poročali, da naj bi uživanje čokolade vsako jutro pomagalo k izgubi telesne teže. Jutranji obrok, ki vsebuje več kalorij, naj bi namreč zmanjševal željo po prigrizkih čez dan in zvečer.
Glavna raziskovalka te študije, Dr. Daniela Jakubowicz, namreč pravi: »Ko se zjutraj zbudimo naši možgani takoj potrebujejo energijo. To je čas v dnevu, ko naše telo pretvarja hrano v energijo. Kasneje čez dan, ko jemo in sta naše telo ter možgani še v visoki pripravljenosti, pa telo shranjuje hrano kot rezervo. Tako si pridobimo težo tudi, če jemo manj.«. Torej kakšen zajtrk priporoča? Zajtrk v obliki sladice, seveda. Dr. Daniela Jakubowicz je v svoji študiji zapisala, da so ljudje, ki so zaužili za zajtrk 600 kalorij (sladice s proteini in ogljikovimi hidrati) izgubili več telesne teže kot ljudje, ki so pojedli za zajtrk 300 kalorij in so tudi čez dan pojedli več.
In kaj zares je je v čokoladi takšnega, koristnega? Strokovnjaki so ugotovili, da gre za hranilno snov, ki jo imenujemo flavonoid in predstavlja kar 20% spojin prisotnih v kakavovih zrnih. Torej naslednjič, ko razmišljate kaj bi jedli za zajtrk, posezite po sladici, kot je čokoladna torta.
Nekaj idej za pripravo čokoladne torte doma (da je ne bo potrebno kupiti):
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
2. Korak
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
3. Korak
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
4. Korak
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
5. Korak
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
6. Korak
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
7. Korak
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
8. Korak
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
9. Korak
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
10. Korak
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
11. Korak
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.