|
|
Na Syracuse Univerzi v New Yorku so pripravili študijo vpliva uživanja čokolade na kognitivno delovanje človeka, vključno s spominom in abstraktnim sklepanjem. Učinke uživanja čokolade so merili na 968 osebah, starih od 23 do 98 let, brez spreminjanja njihovih splošnih prehranjevalnih navad.
»Uživanje čokolade je bilo povezano s kognitivnim delovanjem, merjeno z obsežnimi nevropsihološkimi testi. Bolj pogosto uživanje čokolade je bilo vidno povezano z boljšim uspehom na teh testih.«
To pa zagotovo tudi ni prvič, da smo brali o temu, da čokolada blagodejno vpliva na naše zdravje. Že pred nekaj leti so raziskovalci Tel Aviv Univerze iz Izraela poročali, da naj bi uživanje čokolade vsako jutro pomagalo k izgubi telesne teže. Jutranji obrok, ki vsebuje več kalorij, naj bi namreč zmanjševal željo po prigrizkih čez dan in zvečer.
Glavna raziskovalka te študije, Dr. Daniela Jakubowicz, namreč pravi: »Ko se zjutraj zbudimo naši možgani takoj potrebujejo energijo. To je čas v dnevu, ko naše telo pretvarja hrano v energijo. Kasneje čez dan, ko jemo in sta naše telo ter možgani še v visoki pripravljenosti, pa telo shranjuje hrano kot rezervo. Tako si pridobimo težo tudi, če jemo manj.«. Torej kakšen zajtrk priporoča? Zajtrk v obliki sladice, seveda. Dr. Daniela Jakubowicz je v svoji študiji zapisala, da so ljudje, ki so zaužili za zajtrk 600 kalorij (sladice s proteini in ogljikovimi hidrati) izgubili več telesne teže kot ljudje, ki so pojedli za zajtrk 300 kalorij in so tudi čez dan pojedli več.
In kaj zares je je v čokoladi takšnega, koristnega? Strokovnjaki so ugotovili, da gre za hranilno snov, ki jo imenujemo flavonoid in predstavlja kar 20% spojin prisotnih v kakavovih zrnih. Torej naslednjič, ko razmišljate kaj bi jedli za zajtrk, posezite po sladici, kot je čokoladna torta.
Nekaj idej za pripravo čokoladne torte doma (da je ne bo potrebno kupiti):