BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Čokolada za kuhanje

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokolada za kuhanje

Čokolada za kuhanje, ki ji pogovorno rečemo kar jedilna čokolada, je nepogrešljiva pri kuhi ter izdelavi takšnih ali drugačnih čokoladnih slaščic.

Čokolada za kuhanje, ki ji pogovorno rečemo kar jedilna čokolada, je nepogrešljiva pri kuhi ter izdelavi takšnih ali drugačnih čokoladnih slaščic.

Čokolada za kuhanje oziroma jedilna čokolada, kot ji rečemo pogovorno, premore zelo malo naravnih sestavin. Njena najpogostejša uporaba je v peki in pri kuhi, sama pa nikakor nima tako dobrega okusa, da bi jo uživali kar samo in brez dodatkov. V kuhinji se pri višjih temperaturah stali, dodan sladkor pa močno izboljša njen okus. Slaščičarstva in izdelave čokoladnih sladic si brez jedilne čokolade nikakor ne moremo predstavljati, saj je jedilna čokolada ključna sestavina vseh teh slaščic. Si lahko zamislite svet brez Sacher torte? Da, bilo bi res grozno.

Sestava čokolade za kuhanje

Idealna jedilna čokolada je po svojem okusu rahlo grenka. Razlog za to je predvsem večji delež kakava, ki ga ta čokolada vsebuje. Zaradi visokega deleža kakava, ki je pri nekaterih jedilnih čokoladah krepko nad 50 %, ta čokolada vsebuje sorazmerno manj sladkorja. To pomeni, da ni tako kalorična, kot pa njena mlečna verzija. Jedilna čokolada prav tako ne vsebuje kakavovega masla ter drugih maščob, ki so odstranjene s posebnimi tehnikami. Njena posebnost pa je, da iz nje lahko pripravimo odlično in izjemno gladko čokoladno glazuro, ki naredi vsako čokoladno sladico prefinjeno in elegantno.

Vsi pa vemo, da v realnem svetu idealnih oblik skoraj ni. Tudi jedilne čokolade niso izjema in velikokrat se zgodi, da ta čokolada ni tako kakovostna, kot bi mogoče pričakovali. Kakovost jedilne čokolade je odvisna od samih surovin, ki jih je proizvajalec pri izdelavi uporabil ter od načina izdelave. Velja pravilo, da dražja kot je jedilna čokolada, več kakava vsebuje, ki je zagotovo tudi kvalitetnejši. Še vedno pa je pred nakupom smiselno preveriti napis na ovojnini, ki nam izda, kaj se skriva pod temno površino čokolade.

Katera jedilna čokolada je najboljša?

Veliko ljubiteljskih kuharjev se velikokrat vpraša, katera jedilna čokolada je najboljša za kuhanje. Katera da najboljši okus in katera bo naredila sladico resnično slastno? Enostavnega odgovora na to vprašanje ni.
Pri uporabi čokolade za kuhanje se moramo zanesti na naš okus. Nekaterim so bolj všeč grenke različice, ki vsebujejo več kakava. Spet drugi raje posegajo po sladkobnejših vrstah, ki vsebujejo manj kakava in več sladkorja. Najboljši odgovor na to vprašanje vam lahko da samo poskušanje.

Eksperimentirajte, vse dokler ne boste odkrili tiste kombinacije sestavin, ki vam bo najbolj všeč.

Jedilna čokolada in dieta

Verjeli ali ne, jedilna čokolada se uporablja tudi pri dieti. V 90 dnevni ločevalni dieti, ki je znana tudi pod imeni 90 dnevna presnovna dieta, dieta Združenih narodov (ZN) ali trimesečna dieta (3MD), je v ogljikovo-hidratnem dnevu dovoljeno uživanje jedilne čokolade.

S pomočjo te diete lahko v približno treh mesecih shujšate za dobrih 20 kilogramov, dieta pa temelji na ločevanju hrane v takšni kombinaciji, ki pospeši presnovo, to pa povzroči dodatno izgubo kilogramov.
Če do sedaj niste poznali jedilne čokolade, potem je res dobro, da ste se z njo sedaj srečali. Mnogi ljubiteljski in profesionalni kuharji to čokolado poznajo in vedo, da brez nje ustvarjanje v kuhinji praktično ni mogoče. Izdelava oblivov in čokoladnih polnil je s pomočjo jedilne čokolade popolnoma enostavna, zato nikar ne oklevajte. Podajte se v kuhinjo ter se lotite izdelave vaše najljubše čokoladne torte ali slaščice, uporabite pa tisto jedilno čokolado, ki vam je najljubša.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno