Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Čokolada in sveti Miklavž

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cokolada in sveti miklavz

Sveti Miklavž je krščanski svetnik, ki je danes bolj kot po svoji zgodovini znan po tem, da v začetku decembra z darili razveseli vse pridne otroke.

Sveti Miklavž – resnična zgodovinska osebnost

Sveti Miklavž je še danes poznan po svoji darežljivosti. Mladim je poznan predvsem po tem, da jim v začetku decembra prinaša darila. Drugo ime zanj je tudi sveti Nikolaj, to ime pa uporabljamo predvsem takrat, ko o njem govorimo kot o zgodovinski osebnosti. Sveti Nikolaj je namreč prava zgodovinska osebnost, ki se je v 4. stol. n. št. rodil in živel na območju Male Azije. Popolnoma se je posvetil krščanstvu in na koncu postal tudi škof, o čemer še danes priča njegova oprava.

Sveti Nikolaj že od nekdaj velja za zaščitnika mornarjev in ribičev. Razlog za to je verjetno ta, da se je Nikolajeva družina ukvarjala s pomorstvom in ribištvom ter bila tako povezana z morjem in plovnimi vodami. Temu svetniku pa je posvečena tudi stolnica v Ljubljani, saj je bila Ljubljanica dolgo časa plovna reka, ki so jo uporabljali za prevoz tovora in živine. Mnoge njegove cerkve pa najdemo tudi ob drugih plovnih rekah.

Sveti Nikolaj velja za radodarnega svetnika, saj je vse svoje premoženje razdal revežem in ubogim. Čeprav je bil iz premožne družine, ga denar in materialno bogastvo nista zanimala. Svoj cilj je videl v plemeniti skrbi in pomoči drugim. Temu je posvetil vse svoje življenje in tega se spominjamo tudi danes, ko sveti Miklavž v noči iz 5. na 6. december obdaruje vse pridne otroke. Značilno je tudi to, da Miklavž ne hodi okoli sam ampak ga na njegovi poti spremljajo angeli in parklji. Parklji po tradiciji tistim malce bolj nagajivim in manj ubogljivim otrokom vsako leto prinesejo šibo. Kaj pa vi, ste že kdaj dobili šibo?

Miklavževa darila

Čeprav danes svetega Miklavža kar dobro izpodriva Božiček, marsikatera družina še vedno praznuje ta praznik. 5. decembra zvečer se v hiši pojavi Miklavž, katerega spremljajo angeli ter parklji oziroma hudiči. Ti strašijo otroke, ki so bili med letom poredni in ki si ne zaslužijo daril. Angeli pa Miklavžu pomagajo pri razdeljevanju daril ter na koncu poskrbijo, da dobijo darila prav vsi otroci. Otroke nagovori Miklavž, jih povpraša, če so bili med letom pridni, nato pa se loti razdeljevanja daril.

Ta darežljivi svetnik je znan po tem, da so njegova darila skromnejša od tistih, ki jih prinese Božiček. No, vsaj v preteklosti je bilo tako. Dandanes nekatere že Miklavž bogato obdari. Njegova »tradicionalna« darila ponavadi vsebujejo čokolado, sveže ali posušeno sadje ter drobne malenkosti, kot na primer barvice in kakšno knjigo ali pobarvanko.

Zelo popularni v tem času so čokoladni izdelki v obliki Miklavža in parkljev. Ti slastni in lično zaviti čokoladni liki ponazarjajo tega prijaznega in dobrotljivega svetnika ter njegove spremljevalce. Velikokrat so votli, na prodajnih policah pa lahko najdemo tudi polnjene s slastno mlečno čokolado, ki se ji ne more upreti nihče. Seveda pa je pri uživanju teh slastnih čokoladnih figuric potrebno tudi nekaj zmernosti, saj se nam lahko v nasprotnem primeru pričnejo nabirati dodatni kilogrami. A le kdo se v decembrskem času zmore upreti vsem čokoladnim slaščicam in dobrotam, ki prežijo na nas? Verjetno le redko kdo. Zato je prav, da v tem času uživamo v darilih, ki nam jih prinese sveti Miklavž, se tu in tam spozabimo in čokoladnemu parklju odgriznemo rep, angelčku krilca, Miklavžu pa noge. Nihče nam ne bo zameril, saj vsi vedo, da je čokolada najboljša slaščica na svetu.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno